Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Τσεκούρι» σε κονδύλια, «μπόνους» και προσλήψεις σε δημόσιο, ΟΤΑ, σχολεία αν δεν μειώσουν το ρεύμα!

«Τσεκούρι» σε κονδύλια, «μπόνους» και προσλήψεις σε δημόσιο, ΟΤΑ, σχολεία και κάθε κρατικό φορέα και οργανισμό αν δεν μειώσουν το..

«Τσεκούρι» σε κονδύλια, «μπόνους» και προσλήψεις σε δημόσιο, ΟΤΑ, σχολεία και κάθε κρατικό φορέα και οργανισμό αν δεν μειώσουν το ρεύμα, ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις η κυβέρνηση με πολιτική εντολή θα επιβάλλει τιμωρία σε κάθε κρατικό οργανισμό και αυτοδιοικητικοί φορέα που δεν θα «πιάνει» τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας. |Ετσι σχεδόν 2500 φορείς του δημοσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι σχολικές επιτροπές καθώς και οι δήμοι που δεν θα μειώσουν πχ τον οδοφωτισμό δεν θα λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν βασικές ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια!

Όσοι φορείς του δημοσίου δεν «πιάσουν» το στόχο θα μείνουν εκτός προγραμματισμού προσλήψεων, δηλαδή η αναγκαία κάλυψη των κενών σε προσωπικό συνδέεται ευθέως από το πόσο θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας! 

Επίσης, όλοι οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να ορίσουν “ενεργειακό υπεύθυνο” που θα ελέγχει την κατανάλωση ενέργειας και αν δεν τον ορίσουν τότε και πάλι κινδυνεύουν με τιμωρία!

Συγκεκριμένα:

— Όσοι δήμοι δεν μειώσουν κατά 10% την ενέργεια για οδοφωτισμό των Δήμων, το κράτος δεν θα τους ενισχύει με έξτρα κονδύλια στήριξης για το ενεργειακό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα είτε οι πολίτες να μάθουν να ζουν σε σκοτεινούς δρόμους και πλατείες, είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να καλυφθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί ενέργειας για τον οδοφωτισμό. 

— Δεν δοθεί bonus σε υπαλλήλους και διοικήσεις, όπως προβλέπεται. Θα κόβουν δηλαδή και από τους μισθούς των υπαλλήλων. 

— Θα μπει «μαχαίρι» στις προσλήψεις με τους φορείς να μην μπορούν να κάνουν προσλήψεις για να καλύψουν αναγκαία «κενά» αν δεν πετύχουν τους ενεργειακούς στόχους!

Θα υπάρχουν όμως και κίνητρα, σε όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% (επιπλέον δηλαδή του στόχου) θα τις ενισχύσει η κυβέρνηση κατά 5% επιπλέον και στον προϋπολογισμό, από το ποσό που αρχικά προβλέπεται. Όμως πρόκειται για ένα ανέφικτο στόχο που ακόμα και αν επιτευχθεί θα πάει στο σύνολο του για την κάλυψη των ενεργειακών δαπανών που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. 

Οπως ειπώθηκε, οι κυρώσεις εφαρμόζονται ήδη για όσους φορείς δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο καθώς η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί οι 221 από τους συνολικά 2495 φορείς του Δημοσίου. 

Οσο για τις προσλήψεις ο Μάκης Βορίδης είπε ότι εντός του Σεπτέμβρη το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το νέο προγραμματισμό προσλήψεων με κριτήριο και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά φορέα του Δημοσίου.

Ανάλογες «συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας» θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο λαός καλείται -και μέσω αυτών των ανακοινώσεων- να πληρώσει το λογαριασμό της εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση των ευρωατλαντικών με τη Ρωσία στην Ουκρανία όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκαν οι υπουργοί.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε «κακά τα ψέματα όλο αυτό το πράγμα που ζούμε δεν είναι μια κατάσταση αγοράς, είναι ένα ζήτημα γεωπολιτικό, είναι μια σύγκρουση, είναι οι συνέπειες τη στάσεως της ΕΕ και της Ελλάδας απέναντι στα Ρωσο-ουκρανικά και είναι οι συνέπειες των επιλογών που κάνει η Ρωσία απέναντι στην ΕΕ κυρίως…». Ενώ οι άλλοι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στον στόχο για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. 

Δηλαδή ο λαός πληρώνει τις κυρώσεις και την επιλογή να μειωθεί η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου υπέρ της εισαγωγής του ακριβότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ για να αυγατίσουν τα κέρδη τους τα ενεργειακά μονοπώλια!

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις