Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσαβούσογλου: Υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

Συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν..

Συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.

Νωρίτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε διαρρεύσει πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πλήρως το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Πάντως ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι που επικαλούνται ως πηγή τον Τσαβούσογλου, τουρκικές και λιβυκές εταιρείες ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν μαζί, από κοινού, έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά.

Νωρίτερα σήμερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και ότι σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.  

Σχετικά θέματα

Απόψεις