Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσακίζει η ακρίβεια – Εβδομάδα νέων ανατιμήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και βασικά προϊόντα

Ασταμάτητες οι ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων, βάζουν «θηλιά» στα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Εβδομάδα νέων ανατιμήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και βασικά καταναλωτικά προϊόντα θα είναι η επόμενη, αφού η καπιταλιστική αγορά σε συνθήκες του πολέμου, που φουντώνει και το κυνήγι του κέρδους, εκτοξεύει τις τιμές.

Η κυβέρνηση, που σταθερά παριστάνει την «ανήξερη» για την εκτόξευση των τιμών την ίδια ώρα που τρέχει την πολιτική της εμπλοκής στον πόλεμο, της «Ελλάδας ενεργειακού κόμβου» και της στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας που φουντώνει από παντού την ακρίβεια, ετοιμάζεται μέσα στην επόμενη βδομάδα να ανακοινώσει ένα «πακέτο μέτρων» – μια απ’ τα ίδια, με κάποια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και κάτι αντίστοιχο για το πετρέλαιο θέρμανσης, που φέτος τα νοικοκυριά θα το πληρώσουν «χρυσό», κοντά στα 1,75 ευρώ το λίτρο, 60% πάνω από πέρυσι, που και πάλι ήταν πανάκριβο.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε την Παρασκευή στο «Bloomberg» ο Μητσοτάκης, ότι μόνο αν υπάρξει σχετική απαλλαγή και εξαίρεση από την ΕΕ θα μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα, επιβεβαιώνοντας βασικά τα μνημόνια διαρκείας. «Διαφορετικά θα είναι δύσκολος ο χειμώνας», είπε, καλώντας τον λαό να διαλέξει από πού θα χάσει. Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, όλες τις προηγούμενες μέρες κυβέρνηση, κόμμα Τσίπρα, ΠΑΣΟΚ και λοιποί έστησαν έναν ψευτοκαβγά – πρόκληση για τον λαό, την ίδια ώρα που μαζί έχουν στηρίξει την πολιτική που τον τσακίζει, με μέτρα όπως η μονιμοποίηση και επέκταση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης με τις Οδηγίες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, την Παρασκευή οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου και έκλεισαν στα 213,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αύξηση 22% μέσα σε μία μέρα, ενώ σε διάστημα ενός μήνα η αύξηση στη χρηματιστηριακή τιμή στη χονδρεμπορική ρεύματος (αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ξεπερνά το 26,4%. Παρ’ όλα αυτά, την Τετάρτη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάριζε ότι δεν θα επιχορηγηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν αποκλείει παρεμβάσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μετά και την κοινή επιστολή που απέστειλαν μέσα στη βδομάδα ενώσεις βιομηχάνων, ζητώντας μέτρα.

Την ίδια ώρα χρειάζονταν μόλις 10 μέρες μέχρι τα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ να κάνουν σμπαράλια το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η «Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών» – δηλαδή η συμφωνία με τους σουπερμαρκετάδες – θα μειώσει τις τιμές. Καταγράφηκαν ακόμα και αυξήσεις της τάξης του …25%, αποκαλύπτοντας ότι τέτοια μέτρα λειτουργούν ως επιδότηση στους επιχειρηματίες, ενώ οι τιμές των προϊόντων αντί να πέφτουν ανεβαίνουν. Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τον Αύγουστο του 2026 ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8%, ενώ οι τιμές στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι μονόδρομος για τον λαό τον χειμώνα που έρχεται είναι η σύγκρουση με την πολιτική στήριξης των κερδών και του πολέμου. Σύγκρουση με αυτήν την πολιτική απαιτούν τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών – που κατέθεσε ξανά ως τροπολογία το ΚΚΕ στη Βουλή τη βδομάδα που πέρασε – για την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στην Ενέργεια, για πλαφόν σε καύσιμα, ηλεκτρικό, στα κέρδη των διυλιστηρίων και των ενεργειακών ομίλων, η πάλη για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για ΣΣΕ, κατάργηση της φοροληστείας.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»).

Σχετικά θέματα

Post
Filter