Κοινωνία

Τραυματίστηκε σοβαρά εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης

Νέο σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη το πρωί με θύμα εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.  Η εργαζόμενη που δούλευε στην πρωινή βάρδια  μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όταν εκτοξεύτηκε τοξικό υγρό στο πρόσωπο της, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων. 

Σε ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ του Σωματείου των εργαζομένων του δήμου, καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας αλλά και την απουσία, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, Μέσων Ατομικής Προστασίας. 

Ειδικότερα η ΔΑΣ, στην ανακοίνωση της, σημειώνει:

“Την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 7:30 πμ, συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. Τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στον θώρακα συμβασιούχου συναδέλφισσας, μέλους του πληρώματος. Όπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η συναδέλφισσα αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Προκλήθηκαν εγκαύματα. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε έφθασε, ευτυχώς, άμεσα και μετέφερε τη συναδέλφισσα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα παραμείνει για νοσηλεία και παρακολούθηση. Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

Και αυτό το «ατύχημα» αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α. Τα παραπάνω συμβαίνουν στον Δ. Θεσ/νίκης.

Η ΔΑΣ, όπως έπραξε και παλαιότερα, κατέθεσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στον Δ. Θεσ/νίκης, στις 25 Γενάρη και 12 Ιούνη. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, αντί να πάρουν μέτρα ώστε να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στου Δήμους και σε όλους τους τόπους δουλειάς (στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργοδότες κ.α.) αρκούνται στην καταμέτρηση θυμάτων και σακατεμένων από τα «εργατικά ατυχήματα» και σε ευχολόγια. Στους Δήμους, τα τελευταία χρόνια, οι νεκροί πλησιάζουν τους 40. Κυβέρνηση, διοίκηση Μπουτάρη και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Στην εφαρμογή της πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη συμπαραστάτες στέκονται η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ (ομάδα Ξανθόπουλου, Βάιος και σία, ΔΑΚΕ) και άλλα σωματεία του Δήμου, όπως ο «περίφημος» «Ενωτικός Σύλλογος». Όλοι αυτοί λένε στους συναδέλφους δημόσια, σε δημοτικά συμβούλια και χώρους δουλειάς, «να κάνουν υπομονή» για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και τις συνθήκες εργασίας, για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων κ.α. Αρνούνται τις προτάσεις μας για καταγγελίες και κινητοποιήσεις. «Υπομονή και θα έρθουν καλύτερες μέρες» είναι το μότο τους.

Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας, να στηρίξουν τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της ΔΑΣ. Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια κυβέρνησης, διοίκησης Μπουτάρη και στα τσιράκια τους.”

(Επισκέψεις: 75 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend