Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκία: Διώξεις και συλλήψεις ναυάρχων μετά την ανοιχτή επιστολή

Στους 104 ανέρχονται πλέον οι απόστρατοι ναύαρχοι που τάχθηκαν κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και διώκονται με την κατηγορία..

Στους 104 ανέρχονται πλέον οι απόστρατοι ναύαρχοι που τάχθηκαν κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και διώκονται με την κατηγορία της «προειδοποίησης πραξικοπήματος».

Μετά την έρευνα που ξεκίνησε χτες για τη Διακήρυξη του Μοντρέ που δημοσιοποίησαν 104 απόστρατοι ναύαρχοι, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας προχώρησε σήμερα τα ξημερώματα στην προσαγωγή 14 συνταξιούχων ναυάρχων και τελικά στην σύλληψη και κράτηση 10 απ’ αυτούς, ανάμεσά τους ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gürdeniz) που θεωρείται ο εμπνευστής της έννοιας «Γαλάζια πατρίδα»…

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας υπενθύμισε ότι ξεκίνησε μια αυτεπάγγελτη έρευνα για τη δήλωση που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο “Διακήρυξη Μοντρέ» από 104 απόστρατους ναυάρχους σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα  αφορά την «τέλεση εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης» που αναφέρεται στο άρθρο 316/1 του τουρκικού ποινικού κώδικα.

 Στη δήλωση της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι συνελήφθησαν όλοι οι ύποπτοι και αποφασίστηκε να τεθούν υπό κράτηση και ότι διεξήχθησαν οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες έρευνας και κατάσχεσης για όλους τους υπόπτους, και τονίστηκε ότι η έρευνα διεξήχθη υπό το φως των αποδεικτικών στοιχείων.

 «Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα προς την Επαρχιακή Διεύθυνση Ασφάλειας της Άγκυρας, σχετικά με τον προσδιορισμό και την κοινοποίηση της σαφούς ταυτότητας και της διεύθυνσης των 10 ύποπτων προσώπων που συνέταξαν τη δήλωση και συμμετείχαν στον κατάλογο υπογραφών συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία δημοσίευσης και υπογράφηκαν από άλλα άτομα. Προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή στοιχείων και να διασφαλιστεί ότι οι άλλοι ύποπτοι θα εντοπιστούν αμέσως, οι ύποπτοι κρατούνται προληπτικά. Αλλοι 4 ύποπτοι αποστέλλονται στην Επαρχιακή Διεύθυνση Ασφάλειας της Άγκυρα».

Μιλώντας στην τηλεόραση Veryansın, πριν από τη σύλληψή του ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «μια επιχείρηση που δείχνει μια αδίσταχτη αντίληψη». .. «Είναι μια πραχτική ενοχοποίησης του συνταγματικού δικαιώματος έκφρασης γνώμης.  Είναι πολύ λάθος να κατηγορούμε τους Ναύαρχους, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά του FETO (σ.σ. των Γκιουλενιστών — Fethullahçı Terör Örgütü Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση) και στην προστασία των συμφερόντων της Γαλάζιας Πατρίδας, και που έχουν φυλακιστεί για αυτόν τον σκοπό».

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν και δημοσιεύθηκε σε τουρκική ιστοσελίδα ανοιχτή επιστολή 103 απόστρατων ναυάρχων του τουρκικού πολεμικού, όπου ανέφεραν πως θεωρούν απειλή προς τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ με προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα με έμμεσο τρόπο έκαναν αναφορά στις εικόνες εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι και να προσεύχεται σε χώρο ισλαμικού τεμένους λέγοντας ότι έχουν «προκαλέσει βαθιά θλίψη».

«Είναι ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος οι οποίες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες αρχές που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ, και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας», ανέφεραν.

«Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωση της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», σημείωσαν, με την τουρκική κυβέρνηση να θεωρεί αυτήν την πρόταση ως απειλή πραξικοπήματος.

Έκτακτο συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η στάση των απόστρατων ναυάρχων «του θυμίζει την εποχή του πραξικοπήματος» του 2016.

«Πρέπει να ξέρουν ότι το σεβαστό έθνος μας και οι εκπρόσωπό του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η επιστολή θεωρείται ως η σημαντικότερη παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις