Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκία: Για «απειλή πραξικοπήματος» μιλάει η κυβέρνηση Ερντογάν

103 απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση για κινήσεις που καταργούν τη Συνθήκη του Μοντρέ και για ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Παρασκευή 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με διακήρυξή τους, η οποία κυκλοφόρησε από το τουρκικό  κοσμικό δίκτυο..

Την Παρασκευή 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με διακήρυξή τους, η οποία κυκλοφόρησε από το τουρκικό  κοσμικό δίκτυο ειδήσεων Veryansın TV, κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ερντογάν πως, με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936). Οι πρώην ναύαρχοι, επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση για ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας, για να διαπιστωθούν τα κίνητρα των απόστρατων στρατιωτικών, καθώς η δημόσια δήλωσή τους έχει χαρακτηριστεί ως “απειλή πραξικοπήματος”.

“Μείνετε εκεί που είστε”

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης των πρώην ναυάρχων, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τη στάση των στρατιωτικών με άμεσες και έμμεσες απειλές.

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας του Προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, τόνισε πως οι εν λόγω απόστρατοι “ζουν στην παλιά Τουρκία” και πρέπει να “μείνουν εκεί που βρίσκονται”, δηλαδή να μην εμπλέκονται στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μάλιστα, ο Αλτούν προειδοποίησε πως η εν λόγω διακήρυξη έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο Ομέρ Τσελίκ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως αυτοί οι πρώην αξιωματικοί “ντροπιάζουν τη στολή τους με τις απαράδεκτες δηλώσεις τους” και πως “θυμίζουν άσχημα γεγονότα του παρελθόντος”, κάνοντας εμμέσως αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι χαρακτήρισε τους ναυάρχους “οπαδούς του πραξικοπήματος”, προειδοποιώντας τους να “γνωρίζουν ποια η θέση τους και τα όριά τους”.

Πώς άνοιξε η συζήτηση

Η συζήτηση για την πιθανότητα η Τουρκία να αποσυρθεί και από την Συνθήκη του Μοντρέ με προεδρικό διάταγμα του Ταγίπ Ερντογάν πυροδοτήθηκε ύστερα από έμμεση αναφορά του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Χαμπερτούρκ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να αποσύρει τη χώρα του από τη Συνθήκη του Μοντρέ (όπως έκανε και με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «τεχνικά μπορεί να το κάνει».

Αντιδρώντας στην πιθανότητα αυτή -και ενώ κάποιοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι η ανακίνηση ενός τέτοιου θέματος ίσως σχετίζεται και με το υπό κατασκευή αμφιλεγόμενο έργο Κανάλ Ιστανμπούλ, που θα δημιουργήσει μια παράλληλη με τον Βόσπορο διώρυγα διέλευσης- 103 απόστρατοι στρατιωτικοί υπέγραψαν κοινή δήλωση διαμαρτυρίας. 

Ποια είναι η Συνθήκη για το Καθεστώς των Στενών

Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Η αντιπολίτευση χαιρέτισε την δήλωση

Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε ανάρτηση στο Τουίτερ αναφέρει «Αυτοί οι ναύαρχοι που επικρίνετε αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου. Συγχαίρω την πατριωτική απόφαση των ναυάρχων».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP,  Engin Özkoç, ανέβασε στον λογαριασμό του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφία εν ενεργεία ναυάρχου με τουρμπάνι να προσεύχεται, σχολιάζοντας:

«Πολέμησε με τους κηδεμόνες που δημιούργησες στον εαυτό σου πρώτα. Αυτοί οι ναύαρχοι που επικρίνετε αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου».

Ο Εκπρόσωπος του «Καλού Κόμματος» (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, που είναι και στρατιωτικός γιατρός, έγραψε σε ανάρτησή του «Βάζω και εγώ την υπογραφή μου την κοινή δήλωση. Έχουμε βαρεθεί αυτή την παράνοια του στρατιωτικού πραξικοπήματος» .

Πάντως, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει κάνει κάνει καμία σχετική δήλωση. Βρίσκεται για ανάπαυση στην Μαρμαρίδα. Λέγεται ότι καταρτίζει τη λίστα για τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Με πληροφορίες από Anadolu, TRTworld

Σχετικά θέματα

Απόψεις