Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκία: Εσωτερικές αντιδράσεις για τη διαδρομή του γεωτρύπανου

Αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση πως το μεγάλο γεωτρητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα αρχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική..

Αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση πως το μεγάλο γεωτρητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα αρχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στα 55 χλμ. νότια των τουρκικών ακτών της Αττάλειας.

Οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» εξέφρασαν δυσαρέσκεια, ζητώντας πιο ορμητικά να προωθηθούν τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται στο κοίτασμα Yorukler-1, εκτός κυπριακής ΑΟΖ, και θα παραμείνει στην περιοχή έως τον Οκτώβρη, αν δεν υπάρξει νέα NAVTEX για αλλαγή της κατεύθυνσής του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή για τον απόπλου του γεωτρύπανου, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να κάνουμε εκεί γεωτρήσεις».

«Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” είναι (…) 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipasa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Twitter η «δεξαμενή σκέψης» «Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής».

Ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (της Σύμβασης του Montego Bay).

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού – ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Οι ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου με βάση τη Σύμβαση του Montego Bay

 
Οι ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου με βάση τη Σύμβαση του Montego Bay
Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις