Πολιτισμός

Το θεατρικό αναλόγιο του «Ex – Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές», του Γκαμπριέλ Καλντερόν

Στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις, www.lea-festival.com), σε μετάφραση Δημήτρη Ε. Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια, θα  πραγματοποιηθεί το θεατρικό αναλόγιο του έργου «Ex – Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές», του ουρουγουανού θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Γκαμπριέλ Καλντερόν,

την Δευτέρα, 12 Ιουνίου, στις 6.00 μ.μ.

στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το θεατρικό αναλόγιο του έργου «Ex – Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές», του ουρουγουανού θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Γκαμπριέλ Καλντερόν, παρουσία του συγγραφέα.

Ελεύθερη είσοδος

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουρουγουάης.

Η υπόθεση του έργου

Κάποιος λέει: ο χρόνος όλα τα γιατρεύει, ηρεμεί τα πάθη, επιλύει τα προβλήματα. Και κάποιος άλλος αναρωτιέται: κι αν αυτό δεν ισχύει; Κι αν ο χρόνος φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα; Αυτή είναι η ιστορία μια κοπέλας που ο πόνος της μεγάλωνε με τον καιρό, η ανάγκη της γινόταν κάθε μέρα πιο βαθιά και το πρόβλημά της χτυπούσε κατάμουτρα όλους εκείνους που δεν ήθελαν να την ακούσουν.

Η Άννα, μια νέα κοπέλα που προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για το τι συνέβη στην οικογένειά της την περίοδο της Δικτατορίας (Ουρουγουάη), αποφασίζει με τη βοήθεια του συντρόφου της, Ταδέο, να συγκεντρώσει ξανά όλους τους συγγενείς της γύρω απ’ το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η “αλήθεια” είναι τελικά υποκειμενική; Όταν στην προσπάθειά της να ειπωθεί, αυτοκαταστρέφεται; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αλήθεια και ούτε ποτέ υπήρξε σε αυτόν τον κόσμο; Μήπως είναι απλά, μια ακόμη υπερεκτιμημένη έννοια; Ποιος θυμάται τον πρώτο – πρώτο πόλεμο; Ποιος την πρώτη δικτατορία; Ποιος τους νεκρούς και ποιος τους νικητές; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές, τελικά, και ποιο ειδεχθές αμάρτημα διέπραξαν για να πρέπει να ψοφήσουν;

Μια κοινότητα που ξεκινά από το απόλυτο μηδέν, χωρίς να έλκει κανένα αναγνωριστικό στοιχείο, μια κοινότητα χωρίς παρελθόν και παρόν, χωρίς ταυτότητα, μια κοινότητα “καθαρή”, ειρωνική, καγχάζουσα, επιθετική, προκλητική, μια αναρχική κοινότητα, έχει μόνο έναν σκοπό: να επέλθει  η “κάθαρση” , ακόμα και αν το τίμημα που πληρώνει εμπεριέχει τη συντέλεια του κόσμου.

 Η μετάφραση του Δημήτρη Ε. Ψαρρά. Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας

Διαβάζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αλεβιζάκης, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Γιάννης Λασπιάς, Δάφνη Μανούσου, Ναταλία Ρίγα, Ιωάννα Σταυροπούλου, Γιάννης Φίλιας

Ακούγονται στην ηχογράφηση: Κάτια Γέρου, Sussan Deyhim

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου.

Το έργο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα πορτογαλικά, στα καταλανικά και στα ελληνικά.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου: Ουρουγουάη: Τρία σύγχρονα θεατρικά έργα και συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα Γκαμπριέλ Καλντερόν και τον μεταφραστή του Δημήτρη Ε. Ψαρρά.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της ΟυρουγουάηςΣτα ισπανικά και τα ελληνικά.

«Ο λόγος ως πλατφόρμα υποκριτικής»

Την ίδια μέρα, Δευτέρα 12/06/2017, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο με τον καταξιωμένο ουρουγουανό δραματουργό, σκηνοθέτη και ηθοποιό  Γκαμπριέλ Καλντερόν.  Το εργαστήριο απευθύνεται σε σκηνοθέτες, δραματουργούς, ηθοποιούς, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για τη θεατρική τέχνη.

Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι «Ο λόγος ως πλατφόρμα υποκριτικής» και θα έχει διάρκεια 4 ώρες. Θα γίνει στα ισπανικά, με διερμηνεία στα ελληνικά από τον μεταφραστή θεάτρου και διερμηνέα Δημήτρη E. Ψαρρά.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο «Θέατρο των Αλλαγών» (3ης Σεπτεμβρίου 19Α, Αθήνα, http://theater-school.com/el/), τη Δευτέρα 12/06/2017, στις 11:00, και προσφέρεται δωρεάν στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις, www.lea-festival.com ). Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος. Εγγραφές: [email protected] / Τηλ: 6974 111213.

Γκαμπριέλ Καλντερόν

Ο Γκαμπριέλ Καλντερόν γεννήθηκε το 1982 στο Μοντεβιδέο και είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει γράψει πάνω από 20 θεατρικά έργα κι έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία: «Βραβείο Florencio» (2005) για τον καλύτερο σκηνοθέτη της χρονιάς (Σύλλογος Κριτικών Θεάτρου της Ουρουγουάης)· «Βραβείο Iris» (2008) για το έργο του Obscena· Βραβείο για Νέους Δραματουργούς (2003), το οποίο του απένειμε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για τρία διαφορετικά έργα, κ.α.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το «Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης»: το 2011, για το έργο του Mipequeñomundoporno (Ο μικρός πορνογραφικός κόσμος μου) και το 2016 για το έργο του Talvez la vida se a ridícula (Ίσως η ζωή να είναι γελοία).

Στην ελληνική γλώσσα, έχει μεταφραστεί το έργο του Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές, για να ενταχθεί στη συλλογή Ουρουγουάη: Τρία σύγχρονα θεατρικά έργα, η οποία βρίσκεται υπό έκδοση από τις Εκδόσεις “Isuku Verlag” (Μετάφραση του έργου και επιμέλεια της συλλογής: Δημήτρης Ε. Ψαρράς).

(Επισκέψεις: 32 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend