Οι μονές του Αγίου Ορους και οι ναοί σε Αθήνα και Πάτρα που δίνουν «γραμμή» σε χιλιάδες πιστούς. Το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές και οι μεσαιωνικές θέσεις για το AIDS, τις αμβλώσεις και την παιδεία.

 
 

Διατηρώντας στενές σχέσεις με παραεκκλησιαστικούς κύκλους, μονές του Αγίου Ορους και οργανώσεις-σωματεία που πρωτοστάτησαν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – Νίκη και οι δράσεις του προβληματίζουν την ελληνική κοινωνία, ενώ φαίνεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επίσημη Εκκλησία.

Στις αρχές του κόμματος κεντρική θέση έχει η πίστη στην Ορθοδοξία, αλλά όχι όπως εκφράζεται από τις εκκλησιαστικές Αρχές του τόπου, που μέχρι σήμερα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να σταματήσει να συνδέεται η θρησκευτική πίστη με τις πολιτικές εξελίξεις. Στον αντίποδα όλων αυτών, φαίνεται πως βρίσκεται μια ολόκληρη εκστρατεία υπέρ του κόμματος, η οποία μάλιστα περιελάμβανε ακόμα και SMS, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Τα γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα φέρονται να εστάλησαν από συγκεκριμένες μονές του Αγίου Ορους, με προτροπή προς τους πιστούς για ψήφο στο κόμμα. Ο επικεφαλής του κόμματος που ιδρύθηκε το 2019, θεολόγος από το Κιλκίς, Δημήτρης Νατσιός και οι συνεργάτες του κατάφεραν, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, να συνενώσουν ένα πλήθος ανεξάρτητων αλλά συγκοινωνούντων «δυνάμεων», που αποτελούνται από θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, μοναστήρια εντός και εκτός του Αγίου Ορους, αλλά και ιερείς σε διάφορες ενορίες ανά την Ελλάδα, κάτω από την «ομπρέλα» ενός σχηματισμού που διεκδικεί είσοδο στη Βουλή. Η «πρόβα» του συντονισμού τους, μάλιστα, φέρεται να έγινε την περίοδο της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ηγήθηκαν του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ο ρόλος των μοναχών

 

Οι μονές που, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, «πρωτοστάτησαν» στη στήριξη του κόμματος Νίκη είναι η Μονή Φιλοθέου και η Μονή Καρακάλλου στο Αγιον Ορος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνδέσεις της πρώτης με το κόμμα. Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος της μονής, αρχιμανδρίτης Νικόδημος, είναι αδελφός του υποψηφίου με το κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Γκλαβά. Εκτός αυτού, ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος θέτουν ακόμα και θέμα «θολής ιδιοκτησίας» για τα γραφεία της Νίκης στη Θεσσαλονίκη, τα οποία στεγάζονται σε κτίριο όπου διαθέτει γραφεία και η Μονή Φιλοθέου.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η μονή εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει ότι έχει την παραμικρή σχέση με τη Νίκη, «εκ μόνου του λόγου ότι ο αδελφός του καθηγουμένου τυγχάνει υποψήφιος με το εν λόγω κόμμα», όπως ανέφεραν, και κατήγγειλε τα δημοσιεύματα που «επεκτείνονται σε ψευδείς αναφορές για δήθεν ρόλο της Μόσχας στα εσωτερικά της Ιεράς Μονής». Αλλά και η Μονή Καρακάλλου διέψευσε την ανάμειξή της στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι «τα φερόμενα ως συνταχθέντα εκ της Ιεράς ημών Μονής είναι ανυπεύθυνα και ανυπόστατα». Εκκλησιαστικοί παράγοντες, πάντως, θεωρούν προσχηματικές τις διαψεύσεις αυτές.

Οι αντιεμβολιαστές

Κατά τις ίδιες πηγές, σημείο αναφοράς του Δ. Νατσιού είναι και το Κελί της Αναστάσεως της Μονής Σταυρονικήτα, όπου εγκαταβιοί ο γέρων Ευθύμιος, μαθητής και αποκαλούμενος ως «διάδοχος» του Παϊσίου. Σφοδρός αντιεμβολιαστής, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, διατηρεί σχέσεις με στελέχη της Νίκης, ενώ συγκεκριμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι συγγενικό του πρόσωπο ήταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο γέροντας, μάλιστα, φέρεται να είναι πνευματικός καθοδηγητής στην οργάνωση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», στον ιστότοπο της οποίας αρθρογραφεί ο Δ. Νατσιός. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η οργάνωση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» λειτουργεί εδώ και χρόνια ως η «βάση» για τη δημιουργία της Νίκης, «σαν συγκοινωνούντα δοχεία», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη Realnews.

Πάντως, στο Αγιον Ορος επικρατεί αναστάτωση, με τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίο να επιβεβαιώνει τα όσα γράφονται στον Τύπο και να καταγγέλλει ότι μοναχοί κατευθύνουν πιστούς όσον αφορά την ψήφο τους στις εκλογές, κάνοντας λόγο για «πλοκάμια» του κόμματος Νίκη στην Αθωνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη βόρεια Ελλάδα, η πραγματική «άνθηση» του πολιτικού σχηματισμού ήρθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι υποστηρικτές του ήταν ουσιαστικά οι οργανωτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην περιοχή. Η έντονη ενασχόλησή τους με τη θρησκεία και με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις σε πολλές περιπτώσεις «μπέρδεψε» τους πιστούς, που θεώρησαν -και αρκετοί συνεχίζουν να θεωρούν- ότι πρόκειται για ένα κόμμα που «το στηρίζει η Εκκλησία».

Ανάμεσα στις μονές, εκτός του Αγίου Ορους, οι οποίες στηρίζουν τη δράση του κόμματος είναι αυτές του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου στην Πιερία και του Οσίου Νικοδήμου στο Κιλκίς. Ενεργό ρόλο έχει και η Χριστιανική Αδελφότητα «Η Λυδία» στην Ασπροβάλτα, που έχει και τον τηλεοπτικό σταθμό 4 Ε, μέσω του οποίου έγινε γνωστός ο Δ. Νατσιός.

Οι ενορίες

Οι συνδέσεις με τον εκκλησιαστικό χώρο δεν σταματούν εδώ. Εκτός, όμως, από τους φανατικούς μοναχούς, και ιερείς σε διάφορες ενορίες ανά την Ελλάδα ενισχύουν, με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας -μεταξύ άλλων- το διαδίκτυο και τα social media, την προεκλογική εκστρατεία της Νίκης.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαΐα, όπου το κόμμα έλαβε ποσοστό 3,71%, στα ψηφοδέλτια βρίσκεται το όνομα του Παναγιώτη Γκουρβέλου, αδελφού του ιεροκήρυκα και προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, Αμβρόσιου Γκουρβέλου.

Στην Πάτρα επίσης, ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, ιερέας στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο ξεκάθαρα υπέρ του κόμματος.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ιερέας παραδέχθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως ο γιος του είναι υπεύθυνος της νεολαίας του κόμματος Νίκη, ενώ και ο ίδιος δηλώνει ανοιχτά πως «είναι με τη Νίκη», καθώς και ότι ιερείς και στελέχη εκκλησιαστικών οργανώσεων στην πόλη προπαγανδίζουν απροκάλυπτα υπέρ του κόμματος.

Το κόμμα, όμως, φαίνεται να έχει παρουσία και στην Αττική, μέσω των ίδιων «συγκοινωνούντων δοχείων». Ο Αγιος Δημήτριος του ομώνυμου δήμου είναι ένας ναός που θεωρείται ότι συνδέεται στενά με τη Μονή Βατοπεδίου. Ο προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Δημητρίου προωθεί ως υποψήφιο τον κουνιάδο του και παράλληλα ένας ολόκληρος μηχανισμός στην ενορία εργάζεται υπέρ της υποψηφιότητάς του. Ακόμα, στην Αττική συγκεκριμένες ενορίες που συνδέονται με μοναστήρια του Αγίου Ορους προωθούν το συγκεκριμένο κόμμα, εν αγνοία -συνήθως- των μητροπολιτών.

Η Μόσχα

Τα στελέχη του σχηματισμού, πάντως, κάθε άλλο παρά αποζητούν τη στήριξη από την επίσημη Εκκλησία. Σε ομιλίες τους καταφέρονται εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το 2016, ενώ κάνουν λόγο και για «κατ’ επίφαση επισκόπους» και βρίσκονται πιο κοντά πνευματικά με το Πατριαρχείο Μόσχας. Εκκλησιαστικοί κύκλοι της περιοχής δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία, διακατέχεται από έντονο φιλορωσικό στοιχείο, σε σημείο που δεν αποκλείουν και την απόπειρα δημιουργίας ρωσικής Εξαρχίας. Συμπάθεια στις θέσεις της Ρωσίας έχουν δείξει επίσης και μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και συγκεκριμένες μονές του Αγίου Ορους. Εμφανώς στηρίζουν την επίσημη Εκκλησία, όμως σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υιοθετούν τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας. Επιπλέον, μητροπολίτες της Θράκης έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενημερώνοντας την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως υποστηρίζουν, στις περιοχές τους, χιλιάδες αντιεμβολιαστές δεν αποκλείεται να θελήσουν να αποκοπούν από το σώμα της επίσημης Εκκλησίας και να «υιοθετηθούν» από τους Ρώσους, αναγνωρίζοντας το Πατριαρχείο Μόσχας ως ανώτατη εκκλησιαστική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν είναι τακτικός επισκέπτης της Μονής Φιλοθέου, ενώ δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με την οικογένεια του Ρώσου πρωθυπουργού. Ο Μισούστιν, εξάλλου, επισκέφθηκε το Αγιον Ορος το 2020 και το 2021. Μάλιστα, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, όταν ο κορωνοϊός «θέριζε» τη Φιλοθέου, καθώς ήταν έντονο το αντιεμβολιαστικό αίσθημα, η Μόσχα είχε ανταποκριθεί άμεσα όσον αφορά τη στήριξη της μονής, αποστέλλοντας υγειονομικό υλικό. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν δραστηριοποιηθεί τα στελέχη της Νίκης αλλά και η «σκοτεινή» στήριξη που έχουν λάβει προκαλούν ανησυχία στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι συνδέσεις της Εκκλησίας με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρκετοί είναι και οι μητροπολίτες που έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» για το τι μπορεί να φέρει στην Εκκλησία της Ελλάδος η σύνδεση της Νίκης με οτιδήποτε εκκλησιαστικό.

Πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος. Χωρίς να κατονομάζει, σε δήλωσή του έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητας των πολιτών, καθώς και για προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων.

Οι μεσαιωνικές θέσεις –  Τι υποστηρίζουν για παιδεία, αμβλώσεις και AIDS

Η Nίκη αυτοπαρουσιάζεται ως ένα «εθνικοαπελευθερωτικό» και φιλοπατριωτικό κόμμα με μηδενική ανοχή στη «νέα τάξη». Ο Δημήτρης Νατσιός, τον Σεπτέμβριο του 2021 απότη Φλώρινα, δεν δίστασε να παραδεχθεί τη στήριξη του κόμματός του από τις τάξεις της Εκκλησίας. «Δεν το κρύβουμε ότι η αφετηρία μας είναι ο χώρος της Εκκλησίας μας, δεν μιλάμε βέβαια για χριστιανικά κόμματα. Είμαστε ένα κίνημα το οποίο αποτελείται από ανθρώπους που έχουν πίστη στον Χριστό και φιλοπατρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε και τον θαυμασμό του για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος είναι γνωστός για τις συντηρητικές και ακραίες θέσεις του. «Αντί να τονώσουμε το δημογραφικό, όπως κάνει -για παράδειγμα- ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Ορμπαν, που δίνει κίνητρα, εμείς εισάγουμε λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει Ελλάδα».

«Γενίτσαροι»

Ο επικεφαλής του κόμματος την ίδια στιγμή καταγγέλλει το εκπαιδευτικό σύστημα, κάνοντας λόγο για παιδομάζωμα και γενίτσαρους. «Σήμερα, μέσα στα σχολεία επικρατεί ένα είδος παιδομαζώματος. Τι ήταν το παιδομάζωμα; Ηταν το μάζεμα των μικρών παιδιών, των Ελλήνων, τα οποία οι Τούρκοι μέσα σε λίγα χρόνια τα μεταμόρφωναν στους τρομερούς και φοβερούς γενίτσαρους, που ήταν οι σπουδαιότεροι και πιο άγριοι εχθροί του Γένους μας. Κάτι παρόμοιο γίνεται σήμερα με πολύ ύπουλο τρόπο, τα ποτίζουν με νεοταξικά δηλητήρια, με αποτέλεσμα να μην έχουν ταυτότητα».

Προβληματισμό προκαλούν και οι επίσημες θέσεις του κόμματος για το θέμα των αμβλώσεων. Σύμφωνα με άρθρο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, επισημαίνεται ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να προκαλέσει βλάβη σε έμβρυο.

«Πιστεύουμε ότι κανένας απολύτως δεν έχει δικαίωμα προκλήσεως βλάβης στο έμβρυο, καθότι είναι αυτόνομος οργανισμός με τη δική του ψυχή και το δικό του αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή από τη στιγμή της σύλληψης! Ως εκ τούτου, είναι σταθερή και αμετάβλητη πολιτική θέση της Νίκης η νομική προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πρώτη στιγμή της σύλληψης», αναφέρεται στο άρθρο.

Ακόμα πιο αναχρονιστικές απόψεις, όμως, εκφράζονται για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και το AIDS. «Στην Ελλάδα, βεβαίως, καμία κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να λογοδοτήσει για το αν καλλιεργεί την αρετή ή την ανηθικότητα των πολιτών της. Ιδιαιτέρως από την τωρινή κυβέρνηση δεν θα το αναμέναμε…

Υπήρξε εισήγηση για την ασφαλιστική κάλυψη προστατευτικών σκευασμάτων (PrEP) για την έκθεση στον ιό HIV της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Μια τέτοια εισήγηση επιβεβαιώνει ότι αυτό είναι αίτημα ιδιαιτέρως των ΛΟΑΤΚΙ. Δεν είναι κρυφή η σύνδεση ΛΟΑΤΚΙ και AIDS», αναφέρεται στις επίσημες θέσεις της Νίκης.

Το δημοσίευμα της Realnews εδώ κι εδώ