Του Γεράσιμου Λιόντου/από eksegersi.gr
- H κτηνοτροφία στην Ελλάδα χτυπήθηκε από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων), επειδή μπήκαν παράνομα από την Τουρκία μολυσμένα ζώα.
- Παράλληλα και ανεξάρτητα μολύνθηκε και η κτηνοτροφία στη Ρουμανία, επίσης από την Τουρκία, επειδή αυτοκίνητα που είχαν μεταφέρει ζώα και ζωοτροφές από τη Ρουμανία στην Τουρκία δεν απολυμάνθηκαν, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πίσω τη νόσο.
- Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες μολύνσεις που προήλθαν από την Τουρκία, η οποία μαστίζεται διαχρονικά απ’ αυτή τη νόσο.
Προτού εμφανιστούν τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας και στη Ρουμανία, σε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2010 η αιγοπροβατοτροφία ήταν καθαρή από την πανώλη. Μόνο το 2018 είχε ανιχνευτεί κρούσμα σε πόλη της Βουλγαρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Μπόρεσαν και απομόνωσαν τη νόσο και δεν επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας ή σε άλλες χώρες.
Τελευταία, η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι σε έξαρση στην Τουρκία, ιδιαίτερα στα παράλια της χώρας στο Αιγαίο, γι’ αυτό και απαιτούνταν (και απαιτούνται) ιδιαίτερα μέτρα ετοιμότητας και προφύλαξης στα κοντινά ελληνικά νησιά.
Η επιστήμη της Κτηνιατρικής γνωρίζει πως η περίοδος επώασης της νόσου είναι 4-6 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Δεν χρειάζεται να περάσουν 22 ημέρες για να υπάρξει επώαση του συγκεκριμένου ιού, όπως ψευδώς ισχυρίζεται στις συνεντεύξεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρας.
Η εγκύκλιος με θέμα: «Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», που στάλθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων στις 16 Φλεβάρη του 2016 στις Γενικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειών και στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, αναφέρει (η έμφαση δική μας):
«Αμεσα: Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται πρωτίστως με την στενή επαφή υγιών με ασθενή ζώα, αερογενώς με σταγονίδια νωπών εκκρίσεων όπως ρινικό, οφθαλμικό έκκριμα, σάλιο, ούρα και κόπρανα. O ιός ανιχνεύεται στις εκκρίσεις περίπου από την 3η έως 22η ημέρα μετά τη μόλυνση, ενώ είναι μολυσματικός τις πρώτες 12 ημέρες από τη μόλυνση. Επισημαίνεται ότι η μετάδοση γίνεται κατά την περίοδο της επώασης του ιού (4-6 ημέρες μετά την μόλυνση)».
Η εν λόγω εγκύκλιος φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Χρ. Δηλέ, όμως προήλθε αποκλειστικά από πρωτοβουλία κτηνιάτρων που σέβονται το ψωμί που τρώνε και φροντίζουν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας.
Ιδού η εγκύκλιος του 2016:
aigoprobata_panolh180216_compressedΣε αντίθεση με την έγκυρη επιστημονική άποψη των κτηνιάτρων που συνέταξαν την παραπάνω εγκύκλιο, ο Κ. Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον γνωστό Πορτοσάλτε στις 25 του περασμένου Ιούλη, έλεγε χαρακτηριστικά:
«Οταν χρειάζονται 22 ημέρες για να υπάρξει επώαση του συγκεκριμένου ιού καταλαβαίνεται ότι μπορεί να είχαν εισαχθεί ζώα χωρίς κανένα σύμπτωμα και-μια δυο μέρες μετά αφού βρεθούν στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να παρουσιάζουν τα συμπτώματα και βεβαίως να γίνουν μεταδοτικά και προς όλα τα άλλα ζώα που βρίσκονται κοντά».
Τα ίδια είπε και σε άλλες συνεντεύξεις του ο Τσιάρας, ενώ τον αντέγραψε και ο υφυπουργός Χρ. Κέλλας.
Οι επιστήμονες λένε ότι η περίοδος επώασης του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι 4-6 ημέρες από τη μόλυνση και ότι μέχρι τις 12 πρώτες ημέρες από τη μόλυνση είναι μεταδοτικός ο ιός. Ο υπουργός Τσιάρας προβάλλει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δήθεν χρειάζεται να περάσουν 22 ημέρες για να υπάρξει επώαση του συγκεκριμένου ιού!
Πολιτικάντικες κουτοπονηριές για να αποφύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκης τις ευθύνες της. Ο Τσιάρας αποσιωπά την εγκύκλιο που προαναφέραμε, αποσιωπά το γεγονός της έξαρσης του ιού της πανώλης στην Τουρκία και επιστρατεύει έναν αντιεπιστημονικό ισχυρισμό, προσπαθώντας να πει ότι η κυβέρνηση δε φέρει καμιά ευθύνη και εμμέσως να χρεώσει τη Ρουμανία με την ευθύνη της μεταφοράς του ιού στη χώρα μας.
Θα επαναλάβουμε ότι Ρουμανία και Ελλάδα επλήγησαν παράλληλα με τον ιό της πανώλης που ήρθε από την Τουρκία. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε στοιχεία από τις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν, από τα οποία αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν μολύνθηκε από τη Ρουμανία και ότι η μόλυνση στη Ρουμανία ήταν σε πολύ μικρότερη γεωγραφική έκταση σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο Θωμάς Μόσχος, γεωπόνος και συνάμα συνιδιοκτήτης της «Φάρμας Μόσχου» στην περιοχή της Καστοριάς, σε συνέντευξη του στο ΟΡΕΝ, στους Π. Στάθη, Ι. Κολοκυθά και Μ. Γεωργαντή, αποκάλυψε με έμφαση ότι τα αιγοπρόβατα τα μολυσμένα από τον ιό της πανώλης εισήλθαν λαθραία από την Τουρκία.
Είπε, μεταξύ των άλλων, ο Θωμάς Μόσχος:
«Και εκεί πέρα δεν έχουμε καταλάβει τι έχει γίνει με τη δικαιοσύνη. Γιατί πιάσανε έναν άνθρωπο που έφερε λαθραία ζώα από την Τουρκία, ο οποίος φαίνεται να εισήγαγε και αυτός πανώλη στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε δηλαδή από πού έχει έρθει πρώτα από την Ρουμανία ή την Τουρκία. Τον πιάσανε με λαθραία ζώα, παραδέχτηκε ότι έχει φέρει λαθραία ζώα, υπέδειξε πού είναι τα ζώα και δεν έχει παρέμβει ένας εισαγγελέας σ’ αυτόν τον άνθρωπο που έχει καταστρέψει ολόκληρο κλάδο να πάει και να του πει έλα εδώ και να του ασκήσει διώξεις».
Ο Δημήτρης Μόσχας, πατέρας του Θωμά και συνιδιοκτήτης της «Φάρμας Μόσχου» βγήκε συχνά αυτή την περίοδο στα κανάλια της παραπληροφόρησης και κατέθετε την εικασία ότι ο ιός της πανώλης μεταφέρθηκε από τη Ρουμανία. Από το πραγματικό γεγονός ότι ο ιός της πανώλης μεταφέρθηκε στη Ρουμανία από αυτοκίνητα που είχαν μεταφέρει αιγοπρόβατα και ζωοτροφές στην Τουρκία και στο γυρισμό δεν απολυμάνθηκαν, έκανε το νοητικό σάλτο ότι μερικές ημέρες μετά το Πάσχα εισήχθησαν στην Ελλάδα για πάχυνση μολυσμένα από τον ιό πρόβατα και αυτά στη συνέχεια μόλυναν τα υγιή κοπάδια στην χώρα μας.
Ομως, η μόλυνση διαπιστώθηκε στη χώρα μας στις 4 Ιούλη και δηλώθηκε στις 11 Ιούλη του 2024! Αν ίσχυε ο ανυπόστατος ισχυρισμός περί προβάτων που εισήχθησαν αμέσως μετά το Πάσχα, θα έπρεπε μέσα στον Μάη να είχαν πληγεί υγιή κοπάδια στη Θεσσαλία και στη συνέχεια να δηλωθούν, καθώς η επώαση διαρκεί 4-6 ημέρες από τη μόλυνση και ο ιός της πανώλης είναι μολυσματικός τις πρώτες 12 ημέρες.
Ο Θωμάς Μόσχας γνωρίζει τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πατέρα του και δεν συμφωνεί. Γι’ αυτό είπε στην αρχή ότι «πιάσανε έναν άνθρωπο που έφερε λαθραία ζώα από την Τουρκία, ο οποίος φαίνεται να εισήγαγε και αυτός πανώλη στην Ελλάδα». Επειδή, όμως, η ξεκάθαρη και αποκαλυπτική καταγγελία του εκθέτει και τον πατέρα του στους ανθρώπους που ερευνούν και μελετούν όλες τις δηλώσεις των αγροτοσυνδικαλιστών και των ιδιοκτητών μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων, προβάλλει στη συνέχεια τον προβληματικό και «ξεκάρφωτο» ισχυρισμό ότι «δεν ξέρουμε δηλαδή από πού έχει έρθει πρώτα, από τη Ρουμανία ή την Τουρκία». Νομίζουμε, όμως, πως μ’ αυτό δεν προσφέρει καμιά βοήθεια στον πατέρα του. Γιατί αμέσως μετά επανέλαβε: «Τον πιάσανε με λαθραία ζώα, παραδέχτηκε ότι έχει φέρει λαθραία ζώα, υπέδειξε πού είναι τα ζώα».
Οταν γίνεται λόγος για λαθραία εισαγωγή, υποδεικνύεται η Τουρκία και όχι η Ρουμανία που είναι χώρα μέλος της ΕΕ. Ο Θωμάς Μόσχας γνωρίζει πως όχι μόνο τα ζώα αλλά όλα τα προϊόντα που διακινούνται στο ενδοκοινοτικό εμπόριο δεν ελέγχονται στα σύνορα (με την αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στο ενδοκοινοτκό εμπόριο), επομένως δεν νοείται λαθραία εισαγωγή ζώων από τη Ρουμανία. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ο Θ. Μόσχος ότι η εισαγωγή ζώντων ζώων (γενικά, όχι μόνο αιγοπροβάτων) από την Τουρκία απαγορεύεται. Γι’ αυτό και η αναφορά του σε λαθραία εισαγωγή υποδεικνύει στην Τουρκία (είναι σαν το «τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια).
Οσοι γνωρίζουν καλά την ισχύουσα νομοθεσία, εθνική και κοινοτική, κατάλαβαν αμέσως πολύ καλά τι εννοούσε ο Θωμάς Μόσχος. Αντίθετα, τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας, οι δημοσιογράφοι-κολαούζοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέλαβαν εργολαβικά να πλασάρουν τον ψευδή ισχυρισμό ότι η μόλυνση των υγιών κοπαδιών αιγοπροβάτων στη χώρα μας έγινε από μολυσμένα πρόβατα που εισήχθησαν νόμιμα από τη Ρουμανία και επομένως η μόλυνση δεν μπορούσε να αποτραπεί.
Ετσι έγινε και στο πάνελ του ΟΡΕΝ αμέσως μετά την ξεκάθαρη καταγγελία του Θ. Μόσχου. Ο Π. Στάθης έπαθε μια… κρίση θεσμολαγνεία και συνεπικουρούμενος από τον Ι. Κολοκυθά μετατόπισε τη συζήτηση στην αναφορά του Θ. Μόσχου ότι ο εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη. Παραφράζοντας τη γνωστή κινέζικη παροιμία, θα λέγαμε: όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο κουτοπόνηρος μας έλεγε να κοιτάζουμε το δάχτυλο.
Ο σκληρός πυρήνας της αποκάλυψης-καταγγελίας του Θ. Μόσχου ήταν πως έγινε λαθραία εισαγωγή μολυσμένων αιγοπροβάτων από την Τουρκία και κατέστρεψε έναν ολόκληρο κλάδο. Τι θα ρωτούσε ένας έντιμος δημοσιογράφος; «Πώς πέρασαν λαθραία ζώα από την Τουρκία, ενώ απαγορεύεται; Δε γίνονται έλεγχοι; Η κυβέρνηση τι κάνει για να αποσοβήσει τους κινδύνους μεταφοράς μολυσματικών ασθενειών στα ελληνικά κοπάδια;».
Αντ’ αυτών, των αυτονόητων για κάθε έντιμο δημοσιογράφο ερωτημάτων, ο Στάθης πήρε το θυμωμένο ύφος του κήνσορα, κουνούσε το δάχτυλο στον γεωπόνο-κτηνοτρόφο, ρωτώντας τον πώς ξέρει ότι ο εισαγγελέας που είχε χρεωθεί αυτή την υπόθεση δεν άσκησε δίωξη και… συμβουλεύοντας τον ως αυστηρός δάσκαλος να προσέχει τι λέει όταν αναφέρεται στα θεσμικά όργανα, όπως οι εισαγγελείς! Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου…
Oσοι/ες έχετε υπομονή, διαβάστε την απομαγνητοφώνηση παρακάτω:
THOMAS_MOSXOS_OPEN
Δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολάσουμε την επιμονή του… θεσμολάγνου Π. Στάθη ότι ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του εμπόρου που έφερε λαθραία μολυσμένα από την πανώλη ζώα από την Τουρκία.
Καταρχάς, ο ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρας γνωρίζει ότι αυτά τα μολυσμένα ζώα ήρθαν από την Τουρκία και μπήκαν παράνομα την Ελλάδα από τα νησιά και γι’ αυτό δεν τον συμφέρει να ασκηθεί δίωξη κατά του εμπόρου ή των εμπόρων που έφεραν παράνομα τα μολυσμένα ζώα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αναδεικνύονταν οι τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες του για τους μπαχαλοποιημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠΑΑΤ, που δε απέτρεψαν την είσοδο των μολυσμένων προβάτων. Ενώ ο Τσιάρας γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (διαχρονικό είναι το φαινόμενο), δεν έκανε τίποτα για να αλλάξουν οι σαπισμένοι και επικίνδυνοι αυτοί μηχανισμοί.
Δεύτερο, θα ακύρωνε την ενέργειά του να στείλει στην Κομισιόν αίτημα για ενίσχυση με πενιχρές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που σφάχτηκε και θάφτηκε το κοπάδι τους, στο πλαίσιο των ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), πρώην ΠΣΕΑ.
Τρίτο, ο Τσιάρας όχι μόνο δεν διέψευσε αυτή την πολύ σοβαρή καταγγελία του Θ. Μόσχου αλλά την επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς με όσα είπε στη συνέντευξη του στον Πορτοσάλτε στις 25 Ιούλη.
Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένο μεγάλο μέρος αυτής της συνέντευξης του Τσιάρα και το ηχητικό, που επιβεβαιώνουν πλήρως την πολεμική μας και δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ψάχνουν τέτοιες υποθέσεις για παραπέρα έρευνα. Εμείς θα σταθούμε μόνο στο γεγονός ότι ο Τσιάρας και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΤ συγκαλύπτουν την παράνομη είσοδο μολυσμένων από τον ιό της πανώλης προβάτων από την Τουρκία.
Tsiaras_Portosalte_25-7-24
Aς θυμηθούμε τη στιχομυθία Πορτοσάλτε-Τσιάρα:
Πορτοσάλτε: Από πού εισήχθηκαν τα κοπάδια αυτά κ. Υπουργέ;
Κ. Τσιάρας: Ξέρετε πολύ καλά ότι το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά μετά τον Ντάνιελ, είχε περιοριστεί και είχε υποστεί μια τεράστια ζημιά σε όλη τη Θεσσαλία. Και είναι λογικό ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η αναζήτηση θα ήταν να γίνουν εισαγωγές αιγοπροβάτων, προβάτων κυρίως, στη συγκεκριμένη περιοχή από διαφορετικές χώρες. Ηταν και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αι από τρίτες χώρες.
Κατά βάση ξέρουμε πολύ καλά γίνεται εισαγωγή από τη Ρουμανία, γίνεται από την Τουρκία, γίνεται από την Αλβανία, μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχων, οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες βεβαίως μας δίνουν, αν θέλετε, την ευκαιρία να υπάρχει μια ασφάλεια, σε σχέση με τα ζώα που εισάγονται, για την υγεία τους.
Πρώτο, ο Κ. Τσιάρας ομολογεί ότι έγιναν εισαγωγές από την Τουρκία, με σκοπό οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας είτε να ενισχύσουν είτε να φτιάξουν από την αρχή τα κατεστραμμένα από την πλημμύρα Ντάνιελ κοπάδια τους. Επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία του Θωμά Μόσχου.
Δεύτερο, ενώ γνωρίζει από τους συμβούλους του και ειδικά από τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλο και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων Κ. Μαρίνου, ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία απαγορεύονται, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο Κ. Τσιάρας ισχυρίζεται ψευδώς και ανερυθρίαστα ότι γίνονται νόμιμα εισαγωγές από την Τουρκία! Και μάλιστα ότι γίνονται δήθεν «μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχων οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες βεβαίως μας δίνουν την ευκαιρία να υπάρχει μια ασφάλεια, σε σχέση με τα ζώα που εισάγονται, για την υγεία τους».
Ο Κ. Τσιάρας κατέφυγε σε αυτά τα ανερυθρίαστα ψέματα, προκειμένου να κρύψει το πραγματικό γεγονός ότι τα μολυσμένα με τον ιό της πανώλης αιγοπρόβατα μπήκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα από τα νησιά. Θυμίζουμε ότι ο Θ. Μόσχος κατήγγειλε, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Κ. Τσιάρας, όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και ο εισαγγελέας γνωρίζουν από πού ήρθαν τα μολυσμένα ζώα και πού πήγαν.
Τρίτο, ο Κ. Τσιάρας γνωρίζει ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές από την Αλβανία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Και το κυριότερο, ότι εδώ και χρόνια, λόγω πολύ μικρής κτηνοτροφικής παραγωγής, η Αλβανία όχι μόνο δεν εξάγει ζώα, αλλά εισάγει σφάγια και ζώντα ζώα από την χώρα μας και άλλες χώρες.
Τέταρτο, ενώ ο Κ. Τσιάρας γνωρίζει ότι οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πήραν μόνο πενιχρές προκαταβολές για την πολύ μεγάλη καταστροφή στα κοπάδια τους από τον Ντάνιελ, ότι η εκκαθάριση του υπόλοιπου των πενιχρών αποζημιώσεων από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) θα τους δοθεί μετά από δυόμισι χρόνια από τώρα, ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας κατέφυγαν σε ζωέμπορους που εισάγουν γαλλικά πρόβατα. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας δεν είναι Χαχόλοι για να φάνε τα παραμύθια του Κ. Τσιάρα, ότι δήθεν επιχείρησαν να προμηθευτούν πρόβατα από την πανάκριβη γαλλική αγορά.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Τσιάρας, πλέον των όσων αναφέραμε είπε και τα εξής δύο ψέματα.
Πρώτο, ότι οι τρίτες χώρες δεν είναι δήθεν υποχρεωμένες να δηλώνουν τα κρούσματα ιού της πανώλης. Είπε συγκεκριμένα: «Το θέμα είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες άμεσα, εφόσον παρουσιαστεί ένα τέτοιο κρούσμα, να το δηλώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει αρμόδια υπηρεσία. Για τις τρίτες χώρες ξέρουμε καλά ότι δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό».
Τρίτες χώρες θεωρούνται όλες οι χώρες του κόσμου πλην των 27 της ΕΕ. Υπάρχει το σύστημα ADIS (Animal Disease information System), στο οποίο όλες οι χώρες του κόσμου (όχι μόνο οι 27 της ΕΕ) είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα κρούσματα όλων των ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων (όχι μόνο του ιού της πανώλης). Διαφορετικά τους επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις.
Στις 04/07/2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας ενημέρωσαν το σύστημα ADIS ότι βρέθηκαν 8 κρούσματα του ιού της πανώλης στην επαρχία Μανίσα, που βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο.
Το ψέμα ότι οι τρίτες χώρες δεν έχουν υποχρέωση να δηλώνουν κρούσματα ζωονόσων το ξεστόμισε ο Τσιάρας για να καλύψει το γεγονός ότι δεν έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ενημερώσουν, έστω στο παραπέντε, τις Γενικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα επιτήρησης και προστασίας, για να μην μπουν παράνομα από την Τουρκία μολυσμένα από τον ιό της πανώλης ζώα.
Δεύτερο μεγάλο ψέμα του Τσιάρα είναι ότι στην Ελλάδα δήθεν διεξάγονται οι ίδιοι έλεγχοι για εισαγωγές οποιωνδήποτε προϊόντων, ζώντων ζώων, είτε από χώρες της ΕΕ είτε από τρίτες χώρες. Θυμίζουμε το σχετικό διάλογο: «Πορτοσάλτε: Ο έλεγχος από τρίτη χώρα διαφέρει σε σχέση με τον έλεγχο από ευρωπαϊκές χώρες; Κ. Τσιάρας: Ο έλεγχος είναι ακριβώς ο ίδιος».
Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: έλεγχοι για εισαγωγές στην Ελλάδα από τις άλλες χώρες της ΕΕ δεν γίνονται, με το επιχείρημα να μη δημιουργούνται εμπόδια στην ελευθερία του εμπορίου στο εσωτερικό της ΕΕ.
Ενώ οι έλεγχοι για τις εισαγωγές στη χώρα μας, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, πρέπει να είναι πολύ αυστηροί, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί είναι ξεχαρβαλωμένος ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποτυπώδεις.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Σε ερώτηση για το αν τα μολυσμένα από τον ιό της πανώλης αιγοπρόβατα εισήλθαν στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, απάντησε: «Δεν υπήρχε κρούσμα δηλωμένο στη Ρουμανία όταν εμφανίστηκε το θετικό κρούσμα στην Ελλάδα».
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη:
Δημοσιογράφος: Κάπου υπάρχει μια τρύπα στο σύστημα. Πώς μπήκε η πανώλη στην Ελλάδα;
Χρ. Κέλλας: Κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν δεν ελέγχεται στα σύνορα όταν μπαίνει από ευρωπαϊκό κράτος, δεν γίνεται έλεγχος από τους κτηνιάτρους.
Δημοσιογράφος: Αν ήρθαν από την Ρουμανία;
Χρ. Κέλλας: Ερχονται ελεύθερα.
Δημοσιογράφος: Αν είχαν πανώλη, από εκεί την έφεραν εδώ, από τη Βουλγαρία το ίδιο.
Χρ. Κέλλας: Δεν υπήρχε κρούσμα δηλωμένο στη Ρουμανία όταν εμφανίστηκε το θετικό κρούσμα στην Ελλάδα. Δηλώθηκε δε στις επόμενες ημέρες.
Αυτή η απάντηση του Χρ. Κέλλα δεν άρεσε στις δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, που ανέλαβαν εργολαβικά, όπως όλοι οι δημοσιογράφοι-κολαούζοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φυτέψουν στο μυαλό του ελληνικού λαού ότι τα μολυσμένα από τον ιό της πανώλης πρόβατα εισήλθαν στην Ελλάδα από τη Ρουμανία.
Ο Κέλλας από την μια θύμισε στις δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ ότι «δεν υπήρχε κρούσμα δηλωμένο στη Ρουμανία όταν εμφανίστηκε το θετικό κρούσμα στην Ελλάδα», από την άλλη όμως έκλεισε με την αόριστη τοποθέτηση ότι «δηλώθηκε τις επόμενες ημέρες», προφανώς για να ερμηνευτεί κατά το δοκούν από τους κολαούζους.
Εμείς θα μιλήσουμε με ημερομηνίες. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε στις 4 Ιούλη σε κτηνοτροφική μονάδα της Καλαμπάκας Τρικάλων και μετά τις αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαιώθηκε και ταυτόχρονα δηλώθηκε στο σύστημα ADIS στις 11 Ιούλη του 2024.
Στη Ρουμανία το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 11 Ιούλη και μετά τις αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαιώθηκε στις 19 Ιούλη, και ταυτόχρονα δηλώθηκε στο σύστημα ADIS ότι κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό Baia του νομού Tulcea επλήγη από τον ιό της πανώλης.
Με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού της πανώλης είναι 4-6 ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης, ενώ το μολυσμένο ζώο συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό και να μολύνει υγιή αιγοπρόβατα για 12 ημέρες, για να μολυνθεί η κτηνοτροφική μονάδα στην Καλαμπάκα στις 4 Ιούλη, έπρεπε το διάστημα από 22 έως 29 Ιούνη να είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα από την Ρουμανία μολυσμένα πρόβατα. Θυμίζουμε ότι ακόμα και ο Δημήτρης Μόσχος, που υπερασπίζεται με πάθος την εικασία του ότι οι υγιείς κτηνοτροφικές μονάδες στη χώρα μας μολύνθηκαν από μολυσμένα πρόβατα από τη Ρουμανία, δεν ισχυρίστηκε ότι αυτά εισήχθησαν την περίοδο από 22 μέχρι 29 Ιούνη του 2024.
Παρακάτω, όταν θα αναφερθούμε στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για την Ελλάδα και τη Ρουμανία, θα αποδειχτεί περίτρανα ότι οι δύο χώρες μολύνθηκαν από τον ιό της πανώλης παράλληλα και ανεξάρτητα μεταξύ τους, από την Τουρκία.
Ο κτηνοτρόφος Αντώνης Τσίτσας, γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, έδωσε συνέντευξη στους δημοσιογράφους του ΟΡΕΝ Π. Στάθη, Ι. Κολοκυθά και Μ. Γεωργαντή. Και αυτός, όπως ο Θωμάς Μόσχος, ήταν κατηγορηματικός ότι τα μολυσμένα από τον ιό της πανώλης αιγοπρόβατα εισήλθαν από την Τουρκία. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Τουρκία διαχρονικά πληττόταν από τον ιό της πανώλης των αιγοπροβάτων (σημείο στο οποίο δεν είχε αναφερθεί ο Θ. Μόσχος).
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Α. Τσίτσα:
Π. Στάθης: Πάμε να ακούσουμε τον κ. Αντώνη Τσίτσα, ο οποίος είναι αγρότης από την Λάρισα, καλημέρα κ. Τσίτσα, κτηνοτρόφος;
Α. Τσίτσας: Καλημέρα, καλημέρα… Φωνάζουμε διαχρονικά όλοι οι κτηνοτροφικοί φορείς: έλεγχο σε ό,τι μπαίνει στην Ελλάδα, για να μην πάθουμε αυτό που παθαίνουμε αυτή την στιγμή… Και να που τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
Π. Στάθης: Ναι.
Α. Τσίτσας: Είμαστε σε μια…
Π. Στάθης: Το πρόβλημα δηλαδή δημιουργήθηκε από τις ελληνοποιήσεις από εισαγωγές αμνοεριφίων; Είναι σίγουρα έτσι;
Α. Τσίτσας: Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, η Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει την πανώλη και είναι ακριβώς δίπλα μας.
Μ. Γεωργαντή: Και μπήκε ζώο από εκεί;
Α. Τσίτσας: Ναι. Και όταν έρχεται κάποιο φορτίο από την Τουρκία, το αυτονόητο είναι να γίνει κάποιος έλεγχος, κάποιος έλεγχος. Αν έπαιρναν 10-15 δείγματα από κάθε αυτοκίνητο, μέσα σε μιάμιση, δύο ώρες, όταν το αυτοκίνητο θα ήταν στο δρόμο, θα το σταματούσαν και θα πήγαιναν και θα τα θανατώνανε. Απλά είναι μπάτε σκύλοι κι αλέστε. Παιδιά, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Αυτό που φωνάζουμε τόσα χρόνια ήρθε στο κεφάλι μας. Τώρα γίνονται ιχνηλατήσεις όπως είπα και πριν.
Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κτηνοτρόφου. Μια παρατήρηση έχουμε να κάνουμε. Υπάρχει πλήρης απαγόρευση εισαγωγής ζώων (γενικά και όχι μόνο αιγοπροβάτων) από την Τουρκία σε όλες τις χώρες της ΕΕ (όχι μόνο στην Ελλάδα). Αρα, απαγορευόταν ρητά η εισαγωγή αιγοπροβάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στο Πέπλο και τους Κήπους, απαγόρευση που δεν συναρτώταν από τον αριθμό των δειγμάτων. Λογικό είναι να μην το γνωρίζει ο κτηνοτρόφος, όταν ακόμα και ο ΥΠΑΑΤ Τσιάρας δηλώνει ότι γίνονται εισαγωγές αιγοπροβάτων από την Τουρκία.
Από τις τέσσερις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα και τις τρεις για τη Ρουμανία προκύπτει ότι έγιναν δύο παράλληλες και ανεξάρτητες μεταξύ τους μολύνσεις με τον ιό της πανώλης από την Τουρκία. Παραθέτουμε και τις επτά Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Ektelestiki_Ellada_20-8-24
Η πρώτη Εκτελεστική Απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται στη μόλυνση της Ελλάδας από τον ιό της πανώλης, έχει αριθμό 2014/2024 και δημοσιεύtηκε στις 19 Ιούλη του 2024 στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η απόφαση συνοδεύεται από μια σειρά από σκέψεις, με βάση τις οποίες συντάσσεται το κύριο μέρος της. Η σκέψη 9 αναφέρει (η έμφαση δική μας):
«Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ενωση όσον αφορά την εξάπλωση της λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ανάγκης να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου από τις πληγείσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σε άλλα μέρη του εν λόγω κράτους μέλους ή σε άλλα κράτη μέλη, είναι σκόπιμο τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα εκτελεστική απόφαση να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν».
Με αυτή τη σκέψη η Κομισιόν θέτει το ζήτημα της λήψης άμεσα μέτρων για να μην επεκταθεί ο ιός της πανώλης σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Χωρίς να αναφέρει πώς μολύνθηκε η Ελλάδα, θέτει ζήτημα να μην επεκταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Με αυτή την προσέγγισή της, η Κομισιόν θεωρεί στις 19 Ιούλη τη Ρουμανία καθαρή από τον ιό της πανώλης.
Για να μην πλατιάζουμε, και στις επόμενες τρεις Εκτελεστικές Αποφάσεις της για την Ελλάδα (30 Ιούλη, 6 Αυγούστου και 19 Αυγούστου του 2024), η Κομισιόν θέτει ακριβώς τον ίδιο στόχο, παραθέτοντας αυτολεξεί τη σκέψη 9 της πρώτης απόφασης που παραθέσαμε. Παραπάνω παραθέσαμε και τις επτά αποφάσεις και είναι εύκολο να ελεγχθεί αυτός ο ισχυρισμός μας. Και στις τέσσερις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν υπάρχει το ίδιο κείμενο αυτολεξεί, όπως και στις τρεις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν για τη Ρουμανία.
Η πρώτη Εκτελεστική Απόφαση της Κομισιόν για τη Ρουμανία δημοσιεύτηκε στις 29 Ιούλη. Οταν θέτει τον ίδιο στόχο με τη σκέψη 9, να παρθούν δηλαδή άμεσα μέτρα για να μην επεκταθεί ο ιός της πανώλης και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι ο ιός δεν μπήκε στην Ελλάδα από τη Ρουμανία!
Μπορεί η Κομισιόν να μην αναφέρει στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της ευθέως ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρουμανία μολύνθηκαν από την Τουρκία, που διαχρονικά πλήττεται από τον ιό της πανώλης, όμως δεν είναι «κουτόφραγκοι» ώστε να μην έχουν καταλάβει ότι ο ιός της πανώλης πέρασε στην Ελλάδα και στη Ρουμανία από την Τουρκία.
Για την απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και Ρουμανία
Και στις 7 Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν προβλέπονταν ακριβώς οι ίδιες οι ενέργειες όσον αφορά τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων:
«Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης και προκειμένου να περιοριστεί αμέσως η εξάπλωση της νόσου μετά την πρώτη αυτή εμφάνιση στο εν λόγω κράτος μέλος, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν πραγματοποιούνται μετακινήσεις ζώων από τη ζώνη προστασίας, τη ζώνη επιτήρησης και την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη σε προορισμούς εκτός της εξωτερικής περιμέτρου της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης, και να αποκλειστούν πιθανές παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακίνησης ζώων, όπως προβλέπεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε μεγάλες αποστάσεις».
Διαπιστώνουμε ότι η Κομισιόν δεν είχε αποφασίσει για την Ελλάδα, ούτε στις 19 Ιούλη, ούτε στις 30 Ιούλη, ούτε στις 6 Αυγούστου γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις. Αντίθετα, ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής, ο περιβόητος Θ. Αλεξανδρόπουλος, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, εξέδωσε στις 29 Ιούλη και στις 9 Αυγούστου δύο αποφάσεις με τις οποίες επέβαλε μέχρι τις 19 Αυγούστου γενική απαγόρευση μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα και απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων.
Ο λόγος της έκδοσης των δύο αυτών αποφάσεων, που αγνοούσαν τις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν, ήταν ότι η πολική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε χάσει πλήρως τον έλεγχο όσον αφορά την έκταση της μόλυνσης των κτηνοτροφικών μονάδων από τον ιό της πανώλης. Ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ότι με την ιχνηλάτηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών κατόρθωσαν να προσδιορίσουν την έκταση της μόλυνσης είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
Παραθέτουμε τις δύο αποφάσεις του Αλεξανδρόπουλου:
Metakiniseis_29-7-24Metakiniseis_9-8-24
Για τις αποζημιώσεις των κοπαδιών που σφάχτηκαν και θάφτηκαν
Aν oι κτηνοτρόφοι δεν κάνουν σκληρό αγώνα για την ουσιαστική αποκατάσταση των κοπαδιών τους και του χαμένου εισοδήματός τους, θα έχουν την ίδια τύχη με την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφικές πλημμύρες Ντάνιελ και Ελίας.
Σύντομα θα επανέλθουμε με αναλυτικό άρθρο γα τις αποζημιώσεις.
Στη χώρα μας η καταστροφή των κοπαδιών από τον ιό της πανώλης είναι μεγάλη και ο Τσιάρας έχει το θράσος να μιλάει για άσκηση επιτυχούς πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της μόλυνσης. Εφτασε στο σημείο να εκστομίσει το ανερυθρίαστο ψέμα ότι η ασκηθείσα απ’ αυτόν πολιτική ήταν πιο πετυχημένη απ΄αυτή της κυβέρνησης της Ρουμανίας, διότι στη χώρα μας σφάχτηκαν μόνο 25.000 πρόβατα, ενώ στην Ρουμανία περισσότερα από 250.000.
Εφτασε στο σημείο να πει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο κτηνοτροφικό κεφάλαιο από τη Ρουμανία! Θα μιλούσαμε για μεγάλο καλαμπούρι, αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά για τους κτηνοτρόφους. Ο Τσιάρας τους θεωρεί Χαχόλους, γι’ αυτό και δεν έχει κανένα ενδοιασμό να λέει τόσο χοντροκομμένα ψέματα.
Στη Ρουμανία επλήγησαν τέσσερις νομοί: Toulcea, Constanta, Ialomita και Timis. Aπό τον πολιτικό χάρτη της Ρουμανίας μπορείτε να διαπιστώσετε πως οι τρεις πρώτοι νομοί βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, γεωγραφικά εγγύς στην Τουρκία, και μόνο ο νομός Timis βρίσκεται δυτικά, στα σύνορα με Σερβία και Ουγγαρία.
Στην Ελλάδα επλήγησαν 13 Περιφερειακές Ενότητες, από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Κρήτη: Κορίνθου, Λαρίσης, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Ηλείας , Ηρακλείου Κρήτης, Τρικάλων, Δράμας, Καρδίτσας, Δυτικής Αττικής, Γρεβενών και Σερρών!
Στην Ελλάδα, ο Τσιάρας, με τις δύο αποφάσεις του Αλεξανδρόπουλου, νέκρωσε από τις 29 Ιούλη μέχρι τις 19 Αυγούστου, τη ζωή των κτηνοτροφικών μονάδων, προκαλώντας μεγάλη πρόσθετη ζημιά στην κτηνοτροφία και στους κτηνοτρόφους, καθώς τους υποχρέωσε σε αναγκαστικό σταυλισμό (και όχι μόνο).
Στη Ρουμανία σφάχτηκαν γύρω στις 200.000 πρόβατα, όμως μόνο δυο μονάδες που επλήγησαν από τον ιό της πανώλης είχαν πάνω από 50.000 πρόβατα η καθεμία. Η Ρουμανία έχει μεγάλη αιγοπροβατοτροφία, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αντίθετα, στη χώρα μας η κτηνοτροφία φυτοζωεί και συρρικνώνεται, λόγω της διαχρονικά ασκούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων είναι μικρές και ο προσανατολισμός της, αν εξαιρέσουμε μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν είναι εξαγωγικός.
Γεράσιμος Λιόντος