Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το κράτος – δολοφόνος χτυπάει προσφυγικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία – Κλειστά τα περάσματα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε κλιμάκωση των δολοφονικών του επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προχωρά το Ισραήλ, βάζοντας για πολλοστή φορά στο στόχαστρό του κατοικίες..

Σε κλιμάκωση των δολοφονικών του επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προχωρά το Ισραήλ, βάζοντας για πολλοστή φορά στο στόχαστρό του κατοικίες και προσφυγικούς καταυλισμούς, νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ, στα οποία αναζητούν καταφύγιο πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο.

Στις 228 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.852 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.

Στο στόχαστρο για πολλοστή φορά τα νοσοκομεία

Στο στόχαστρο των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων μπαίνουν για πολλοστή φορά όσα νοσοκομεία καταφέρνουν να λειτουργούν ακόμα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Νοσοκομείο «Αλ Άουντα», όχι μακριά από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλία, πολιορκείτο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ.

Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για «ασταμάτητα» πυρά τα οποία «προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου», μέσα στο οποίο «έχουν παγιδευτεί» 148 μέλη του προσωπικού και 22 ασθενείς.

Η Ντούνια Ντεχίλι, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν μπαίνει ούτε βγαίνει κανείς και τίποτα» στο νοσοκομείο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνει στόχος των ελεύθερων σκοπευτών. Το νοσοκομείο είχε ήδη πολιορκηθεί τον Δεκέμβρη για μέρες.

Στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός, δεν απομένουν σε λειτουργία παρά 13 από τα 36 νοσοκομεία κι αυτά μόνο εν μέρει, τόνιζε στις 17 Μάη ο ΠΟΥ.

Μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ

 

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση αναφορικά και με την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ενημέρωσε διαπιστευμένους συντάκτες για την ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων διελεύσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για τη διανομή της βοήθειας που φτάνει από την Κύπρο μέσω προβλήτας που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός.

Όπως ανέφερε ο Ντουζαρίκ, το πέρασμα της Ράφας παραμένει κλειστό, εμποδίζοντας την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Το Κερέμ Σαλόμ, επίσης καίριας σημασίας σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει τυπικά ανοιχτό, ωστόσο τον έλεγχο του περάσματος τον έχει εξ ολοκλήρου η ισραηλινή πλευρά. Βορειότερα, το πέρασμα του Έρετς άνοιξε από την 1η έως την 9η Μάη, αλλά έκτοτε είναι κλειστό, σημείωσε.

Σύμφωνα με την UNRWA, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο κέντρο εφοδιασμού της υπηρεσίας, ούτε σε αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (και το μεν και η δε βρίσκονται στη Ράφα), λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η UNRWA αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικά εφόδια τις τελευταίες 10 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει φροντίδες σε χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς που φθάνουν καθημερινά στις δομές Υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Έντεμ Γουοσόρνου τόνισε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω των σφοδρών μαχών, ιδιαίτερα σε περιοχές της Γάζας όπως είναι η Τζαμπαλία και η ανατολική Ράφα, καθώς και επειδή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό του θυλάκου, που απειλείται από λιμό εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, παραδέχθηκε χθες Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί ειρηνιστές συνόδευσαν το Σαββατοκύριακο οχηματοπομπή με βοήθεια που προοριζόταν για τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, για να εμποδίσουν την καταστροφή της από ακροδεξιούς, όπως συνέβη αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Σχετικά θέματα

Απόψεις