Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το Κίεβο ξήλωνε άγαλμα σοβιετικού στρατηγού που απελευθέρωσε την πόλη από τους ναζί ενώ ο Ζελένσκι ζητούσε από τις Βρυξέλλες όπλα

Χθες, στο Κίεβο η δημοτική αρχή ξήλωνε ένα μνημείο. Το άγαλμα του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση..

Χθες, στο Κίεβο η δημοτική αρχή ξήλωνε ένα μνημείο. Το άγαλμα του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση του Κιέβου από τις δυνάμεις των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκε από την τοποθεσία όπου βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το άγαλμα του στρατηγού Νικολάι Βατούτιν απομακρύνθηκε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν από το 1948, το πάρκο Μαρίνσκι και μεταφέρθηκε στο μουσείο αεροπορίας.

Ο Στρατηγός Νικολάι Βατούτιν (1901-1944) κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου διοικούσε τα στρατεύματα του 1ου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Κιέβου. Στις 29 Φεβρουαρίου 1944, σε μια συμπλοκή με μια συμμορία Ουκρανών ναζί, τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 15 Απριλίου σε νοσοκομείο του Κιέβου.
 

Επίσης, χθες, το καθεστώς το Κιέβου διά του Β. Ζελένσκι βυθιζόταν όλο και βαθύτερα στην τοξική «αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες της οποίας στις 9 Μάη του 2019, συγκεντρώθηκαν στο Σίμπιου της Ρουμανίας και συνυπέγραψαν μια Διακήρυξη, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και το εξής: «(…) Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε διχοτομήσει την Ευρώπη για δεκαετίες (…)».

Η τεράστιας κλίμακας αποκομμουνιστικοποίηση της Ουκρανίας  ξεπέρασε κάθε όριο μετά το Μαϊντάν και  περιλαμβάνει μια επίσης τεράστια γκάμα εργαλείων, από το ξαναγράψιμο της ιστορίας – μέσω των μετονομασιών δρόμων και πλατειών, καταστροφής μνημείων και αγαλμάτων και της εκπαίδευσης – μέχρι τις παιδικές «κατασκηνώσεις αναμόρφωσης» των μικρών Ουκρανών που ιδρύουν και διαχειρίζονται τα φασιστοτάγματα, μέσα σε πλήρη νομιμότητα και υπό την αιγίδα του ουκρανικού κράτους.

Από το  πραξικόπημα του 2014, άρχισαν να απομακρύνονται μνημεία της σοβιετικής εποχής και να μετονομάζονται δρόμοι στο πλαίσιο της «αποκομμουνιστικοποίησης» και «απορωσοποίησης» της Ουκρανίας. Τριάντα και πλέον δρόμοι και πλατείες έχουν μετονομάστηκαν. Η Πλατεία της Νίκης, το όνομα της οποίας τιμούσε τη νίκη των σοβιετικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε ξανά το όνομα, Πλατεία Γαλικίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός  24η Φεβρουαρίου 2022, η ουκρανική κυβέρνηση επιτάχυνε την αφαίρεση μνημείων του κοινού σοβιετικού παρελθόντος από δημόσιους χώρους.

image

Στην Ουκρανία, η οποία χθες αυτοαναγορεύτηκε σε υπερασπιστή του “ευρωπαϊκού τρόπους ζωής” και που η Ε.Ε της τάζει όπλα και λεφτά για να βάλει μετά τον πόλεμο “στο χέρι” εγχώριους πόρους και πλούτο, απαγορεύεται η «προπαγανδιστική» χρήση όρων όπως Κομμουνιστικό Κόμμα – Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (μπολσεβίκοι) και όλες οι ονομασίες του μέχρι φυσικά και την τελική ως ΚΚΣΕ,  Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (CPU), τα κομμουνιστικά κόμματα από τις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, τα κρατικά όργανα ασφάλειας του Σοβιετικού κράτους, η σημαία και τα σύμβολα της ΕΣΣΔ και των Δημοκρατιών της, οι σοσιαλιστικές ονομασίες που είχαν άλλα κράτη (ΓΛΔ, ΛΔ Βουλγαρίας, Ουγγαρίας κλπ!!!), οι ύμνοι, τα εθνόσημα και οποιοσδήποτε συνδυασμός σφυριού με δρεπάνι, το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι και το άροτρο!

Ο  νόμος, επίσης, επιβάλλει την αλλαγή της ονομασίας σε τοπωνύμια, δρόμους, γεωγραφικές περιοχές κ.λπ. που ακόμη παραπέμπει στο σοσιαλιστικό παρελθόν, καθώς και πλήρη απαγόρευση με θετικό τρόπο αυτού του παρελθόντος από τα ΜΜΕ και την εκπαίδευση.

Αντί αυτών, με το νόμο αναγνωρίζονται ως «μαχητές της ανεξαρτησίας» όλα τα άτομα, οι οργανώσεις, οι ενώσεις, πολιτικές και ένοπλες, εντός και εκτός χώρας που έδρασαν από το 1917 μέχρι και το 1991, δηλαδή από την Επανάσταση του Οκτώβρη μέχρι και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ενάντια στην Επανάσταση και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. “Μαχητές ανεξαρτησίας” και εκείνοι που συνεργάστηκαν με τους ναζί!

Πρόκειται για φιλοτσαρικές, εθνικιστικές και φασιστικές οργανώσεις όπως η «Ουκρανική στρατιωτική οργάνωση» (UVO), η «Οργάνωση των Ουκρανών Εθνικιστών» (OUN), η γνωστή για τη θηριωδία της UPA (Ουκρανικός επαναστατικός στρατός), το «Αντιμπολσεβικικό μπλοκ των λαών» (ABN) και πλήθος άλλων που αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο του νόμου.

 

Σχετικά θέματα