Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το ΕΑΜ που “διχάζει” κι ο Μητσοτάκης που… ενώνει

Ότι ο κ.Τσίπρας θυμάται το ΕΑΜ κάθε φορά που θέλει να πασπαλείψει με δημαγωγική γαρνιτούρα τις μνημονιακές, τις αγγελικοτραμπικές και..

Ότι ο κ.Τσίπρας θυμάται το ΕΑΜ κάθε φορά που θέλει να πασπαλείψει με δημαγωγική γαρνιτούρα τις μνημονιακές, τις αγγελικοτραμπικές και τις ηλεκτρονικοπλειστηριακές «αριστεροσύνες» της διακυβέρνησής του, είναι γνωστό. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε τι το… ΠΑΣΟΚικόν, είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και με το ΕΑΜ αλλά και με τον… Γεώργιο Παπανδρέου που ματωκύλησε μαζί με τους Εγγλέζους και τους Χίτες το ΕΑΜ, είναι γνωστά πράγματα. Γνωστά από τις απαρχές εκείνης της “πολιτικής αρχών” που έχει μια αρχή και ένα τέλος: Την ψηφοθηρία. Μια ψηφοθηρία που, ωστόσο, το μπόι της είναι πολύ μικρό για να καλύψει την αλήθεια. Kαι η αλήθεια είναι ότι το ΕΑΜ ούτε διαπραγματεύσεις έκανε, ούτε συμφωνίες υπέγραψε, ούτε Μνημόνια ψήφισε με την “τρόικα” της εποχής του. Το ΕΑΜ την “τρόικα” της εποχής του την πολέμησε. Μέχρι τέλους.    

Ως εκ τούτου εδώ θα ασχοληθούμε με τον άλλο φωστήρα της Ιστορίας, τον και εξόριστο από 6 μηνών κ.Μητσοτάκη.

Είπε, λοιπόν, προχτές στη Βουλή ο κ.Μητσοτάκης, το ΕΑΜ και ο ύμνος του, είναι κατιτις το… “διχαστικό”! 

Αυτή είναι η κουβέντα που ξεστόμισε τούτος ο και… “κεντρώος” πολιτικός, ο “φιλελεύθερος” Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης της ΝΔ του Βορίδη, του Γεωργιάδη και του Πλεύρη, δηλαδή…

Φυσικά, δεν διαθέτουμε το εύρος και το βάθος των ιστορικών γνώσεων του μεγάλου μας πρωθυπουργού. Εντούτοις, από την λίγη Ιστορία – σε σχέση με τον Μητσοτάκη – που ξέρουμε, θυμόμαστε ότι “διχαστικά” εκείνη την περίοδο δεν λειτούργησαν όσοι πολέμησαν τον φασίστα ναζί κατακτητή. Διχαστικά, προδοτικά, λειτούργησαν εκείνοι που λούφαξαν, που την κοπάνησαν, ή που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή.

Ξέρει τέτοιους η παράταξη του κ.Μητσοτάκη;

Για παράδειγμα, ο Μανιαδάκης, ο υπουργός Ασφαλείας του φασίστα Μεταξά, αυτός που παρέδωσε τους Ελληνες πολιτικούς κρατούμενους στην Γκεστάπο το ‘41, και εντούτοις έγινε βουλευτής της ΕΡΕ υπό τον «εθνάρχη» Καραμανλή το 1963, ποιόν ακριβώς «πολέμησε»;…

Η’ ο Μπουραντάς, ο δωσίλογος επικεφαλής των ταγματαλητών στο μπλόκο της Κοκκινιάς, αυτός που το ’59 έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής – πάλι από τον «εθνάρχη» Καραμανλή – όντως πολέμησε. Αλλά με τους άλλους…     

Η’ ο τότε βασιλέας, που την κοπάνησε (μαζί με τον χρυσό της χώρας) και που τα στελέχη του Μητσοτάκη ανεβοκατέβαζαν “βασιλέα” τον έκπτωτο απόγονό του, σε ποια κατηγορία λέτε ανήκε;…  προάλλες 

 
Δυο χρόνια μετά από τότε, ήρθε το… “διχαστικό” ΕΑΜ.
 
Μάλιστα. Προφανώς και τότε, την ώρα που έψαχνε να απονείμει ή να αφαιρέσει “προνόμια” ο κ.Μητσοτάκης, νόμιζε πως δεν τον έβλεπαν ότι πάει να κρυφτεί πίσω από το προνόμιο του ελληνικού λαού να είναι ένας λαός που  η συντριπτική του πλειοψηφία στάθηκε απέναντι στον ναζί κατακτητή. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για τα πρόσωπα, για τους αγνούς πατριώτες, για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Εδώ μιλάμε για τους πολιτικούς φορείς, κ.Μητσοτάκη. Για τα πολιτικά κόμματα, κ.Μητσοτάκη. Για τις «παρατάξεις», για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του κ.Μητσοτάκη.

Μπορεί να μας πει ένα κόμμα, ένα φορέα, ένα σημαίνων πολιτικό πρόσωπο του αστικού προπολεμικού κόσμου που να μην ανήκε σε μια από τις τρεις κατηγορίες που περιγράψαμε παραπάνω, ο κ.Μητσοτάκης: Αυτούς που λούφαξαν, αυτούς που την κοπάνησαν, αυτούς που συνεργάστηκαν.

Εδώ έγκειται, επομένως, το «προνόμιο της Αριστεράς», το προνόμιο των φορέων που συγκρότησαν το ΕΑΜ, το μεγαλείο του ΚΚΕ: Ότι το ΚΚΕ έγινε ο μπροστάρης, ο καθοδηγητής, ο οργανωτής, ο αιμοδότης, ο σαλπιγκτής της Εθνικής Αντίστασης. Οι άλλοι, των παρατάξεων του κ.Μητσοτάκη, θα κουβαλάνε πάντα το άγος της απουσίας – στην καλύτερη περίπτωση – και θα ψάχνουν να βρουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ κρυμμένοι πίσω από δεξιούς ή κεντρώους πατριώτες, που πράγματι συμμετείχαν στον Αγώνα.

Τόσο, δε, γνωρίζει η παράταξη του κ.Μητσοτάκη το άγος που κουβαλάει, που πασχίζει να ξεχάσει ο λαός τι έκανε η παράταξή του το 1982. Και το έκανε από τα ίδια εκείνα έδρανα που έδειχνε προχτές ο πρωθυπουργός.

  • Ηταν τότε που η παράταξη του κ.Μητσοτάκη, με αντιπρόεδρο και υπουργό σήμερα τον Γεωργιάδη (περισσότερα για τον συγκεκριμένο… αντιστασιακό εδω:  “Ο Γεωργιάδης φυσικά και ξέρει…“) όχι μόνο δεν ψήφιζε τον νόμο για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και αποχωρούσε από την αίθουσα.
  • Ηταν τότε που η παράταξη των Μητσοτάκη – Βορίδη, παρότι αναγνώριζε ότι οι Αντιστασιακοί «κατά τεκμήριο ανήκουν στο ΕΑΜ», έψαχνε να βρει εξήγηση για το μεγαλειώδες ΕΑΜικό κίνημα ισχυριζόμενη ότι «είναι βέβαιο ότι αγνοί πατριώτες, αγνοί δημοκράτες παρασύρθησαν και πήγαν στο ΕΑΜ»…
  • Ηταν τότε που έλεγε «όταν θα έρθουμε στην κυβέρνηση ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε θα είναι εκείνο που θα καταργεί τον παρόντα νόμο».
  • Ηταν τότε που όλη η Ελλάδα έβλεπε την παράταξη του κ.Μητσοτάκη να ωρύεται δια στόματος Αβέρωφ ότι με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης «δίνεται συγχωροχάρτι στο ΚΚΕ».

Κι είναι από τότε που η απάντηση στον Αβέρωφ από τον Χαρίλαο Φλωράκη στοιχειώνει την παράταξη του κ.Μητσοτάκη:

«Το ΚΚΕ δεν χρειάζεται κανένα συχωροχάρτι, γιατί απλούστατα δεν βαρύνεται ούτε με συνεργασία με τους κατακτητές, ούτε με προδοσίες (…). Συγχωροχάρτι πρέπει να ζητήσει η ΝΔ και η παράταξη την οποίαν εκπροσωπεί”,

και ο λόγος, εξηγούσε, ήταν αυτός:

«(…) η αποχώρησή τους έχει μια λογική και μια συνέπεια γιατί, πως να το κάνουμε, η άρχουσα τάξη, τα συμφέροντά της οποίας πολιτικά εκφράζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν απούσα από την Εθνική Αντίσταση και ένα σημαντικό τμήμα της συνεργάστηκε. Από τα σπλάχνα αυτής της άρχουσας τάξης δόθηκαν οι Κουίσλινγκ πρωθυπουργοί, από αυτούς διατέθηκαν στη διάθεση των κατακτητών οι κρατικοί μηχανισμοί (…)».

Ματαίως προσπαθεί, λοιπόν, ο κ.Μητσοτάκης.

Είναι όλα εδώ: 

***


Σχετικά θέματα

Απόψεις