Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τι τρέχει κ.Τόσκα;…

Ο θάνατος ενός πρώην κρατουμένου αλβανικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια παραμονής του σε αστυνομικό τμήμα, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και..

Ο θάνατος ενός πρώην κρατουμένου αλβανικής καταγωγής, κατά τη διάρκεια παραμονής του σε αστυνομικό τμήμα, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και οι εξηγήσεις που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, μόλις χθες – δηλαδή μέρες μετά το γεγονός – δεν αφορούν παρά τις τυπικές διαδικασίες για τη διερεύνηση του. Συγκεκριμένα, στην Αλβανία, για μέρες υπήρχαν δημοσιεύματα για τον θάνατο του P. Marnikollaj. Ο πρώην κρατούμενος είχε πάει να δηλώσει την παρουσία του (πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους) στο ΑΤ Πατησίων. Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν.  

Από τα στοιχεία που προκύπτουν και από το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο αναδημοσιεύουμε παρακάτω, θεωρείται αυτονόητο πως η πολιτική ηγεσία και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, πρέπει να δώσει διευκρινίσεις σε αναπάντητα ερωτήματα. 

Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορτάζ, με τίτλο «Πήδηξε από το παράθυρο ή τον πέταξαν;»,της Ντίνας Δασκαλοπούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών: 

«Τον βασάνισαν, τον σκότωσαν, τον εκπαραθύρωσαν». Σε βαρύτατες καταγγελίες εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε η οικογένεια του 29χρονου πρώην κρατούμενου Pellumb Marnikollaj.

Με 15 ολόκληρες μέρες καθυστέρηση ανακοίνωσε το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ., που αρκέστηκε να δηλώσει ότι διεξάγει έρευνα, ενώ αστυνομικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Marnikollaj επιχείρησε να δραπετεύσει πηδώντας από τον δεύτερο όροφο του αστυνομικού τμήματος.

Μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων στην Αλβανία τοποθετήθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, που ζητά«πλήρη και διαφανή έρευνα». 

«Ο θάνατός του δεν προήλθε από πτώση. Ο γιος μου πέθανε μέσα στο Τμήμα, έχει χτυπηθεί από την αστυνομία» δήλωσε ο πατέρας του.

Στη συνέντευξη (που αναδημοσίευσε το «OmniaTV») ο πατέρας λέει ότι ο γιος του πήγε με τη θέλησή του στο Τμήμα Πατησίων, όπου εμφανιζόταν τακτικά τηρώντας τους περιοριστικούς όρους.

Ο Marnikollaj μίλησε για τελευταία φορά με τον αδελφό του στις 13.45 της 3ης Αυγούστου κι έκτοτε το κινητό του ήταν κλειστό.

Οπως περιγράφει η οικογένεια την ιστορία, έστειλε δικηγόρο στο Α.Τ. , οι αστυνομικοί την παρέπεμψαν στο νοσοκομείο κι εκεί «μετά από καβγά» της είπαν ότι η σορός βρίσκεται στο νεκροταφείο.

«Τον βρήκε την ώρα που οι υπάλληλοι τον ετοίμαζαν για να τον θάψουν» λέει ο πατέρας.

Η οικογένεια περιμένει τα αποτελέσματα της νεκροτομής που έχει κάνει δικός της εμπειρογνώμονας. 

«Κάψιμο από τσιγάρα»

Η Εισαγγελία Λέζας (σ.σ. πόλη καταγωγής του θανόντος) έχει ξεκινήσει έρευνες έπειτα από την καταγγελία των συγγενών του θύματος, ενώ αναμένει το τελικό αποτέλεσμα της νεκροψίας.

Η αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα» γράφει ότι «από τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής γνωμάτευσης οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί σημάδια καψίματος από τσιγάρα στο δέρμα του Marnikollaj».

Στον αντίποδα, το ελληνικό bloko.gr γράφει ότι «οι πρώτες πληροφορίες από τη νεκροτομή κάνουν λόγο για απλές εκδορές στο υπόλοιπο σώμα -εκτός εκείνων που προκάλεσαν τα τελικά θανάσιμα τραύματα από την πτώση- που δεν αιτιολογούν την πιθανότητα του βασανισμού». 

Η Αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Αρχηγείο λέει ότι διενεργήθηκε προανάκριση, το υλικό της οποίας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 11-08, ενώ αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση και το περιστατικό διερευνάται διοικητικά.

Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι την επομένη κιόλας του συμβάντος απέστειλε έγγραφο στην πρεσβεία της Αλβανίας προκειμένου να ενημερωθεί η οικογένεια του νεκρού.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζουν αστυνομικές πηγές, ο Marnikollaj όταν ενημερώθηκε πως υπάρχει ερημοδικία σε βάρος του και ότι θα οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα «άρχισε να τρέχει μέσα στο Τμήμα και προσπαθώντας να το σκάσει πήδηξε από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου».

Οι αστυνομικοί λένε ότι μεταφέρθηκε ζωντανός στον Ερυθρό, όπου και εξέπνευσε, ενώ «για 10 μέρες δεν τον αναζήτησε κανείς» κι έτσι η σορός του μεταφέρθηκε για ταφή στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Ακριβώς την ίδια εκδοχή υποστηρίζουν και πηγές τόσο του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. όσο και του υπουργείου Υγείας. 

Ωστόσο, προκαλεί απορία γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν δίνει στη δημοσιότητα το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Α.Τ., όπως και το έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε τις αλβανικές αρχές.

Οπως επίσης οφείλει να απαντήσει η ΕΛ.ΑΣ. γιατί δεν δημοσιοποίησε άμεσα το συμβάν. 

Σε πρόσωπο-κλειδί αναδεικνύεται η δικηγόρος της οικογένειας, Μαρία Κωνσταντοπούλου.

Ενώ τα αλβανικά ΜΜΕ επικαλούνται δηλώσεις της, στην επίμονη δική μας αναζήτηση η κ. Κωνσταντοπούλου δεν ανταποκρίθηκε: έπειτα από ένα 24ωρο που την αναζητούσαμε, η δικηγόρος καταρχήν συμφώνησε να μας παραχωρήσει συνέντευξη, εντέλει όμως δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά μας. 

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Shqiptarja.com και Ora News, το αλβανικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα του περιστατικού και ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές «να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών προδιαγραφών» και «καλεί να μη χειραγωγηθεί πολιτικά η υπόθεση».

Η αλβανική πρεσβεία στην Ελλάδα δήλωσε πως τα αποτελέσματα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να της δοθούν σε δύο εβδομάδες. 

Επιστολή κρατουμένων

Με ανοικτή επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ζητούν εξηγήσεις για το περιστατικό κρατούμενοι από τις ελληνικές φυλακές:

«Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να κρίνουμε τι πραγματικά συνέβη. Εχουμε όμως τόσες χιλιάδες λόγους, όσοι και οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές, για να μην πιστέψουμε την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. Οχι μόνο επειδή τόσο άτσαλα προσπάθησε να κουκουλώσει το γεγονός, ούτε επειδή οι εξηγήσεις της έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική (ελάτε τώρα, κύριοι της ΕΛ.ΑΣ. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι όχι ένας κρατούμενος, αλλά ακόμα και κάποιος πολίτης που πηγαίνει να βγάλει ταυτότητα κυκλοφορεί ανενόχλητος στα γραφεία των αστυνομικών τμημάτων ανοιγοκλείνοντας παράθυρα;)

»Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε την εκδοχή που δίνει η οικογένεια του αδικοχαμένου συγκρατούμενού μας γιατί καθένας από εμάς έχει γνωρίσει στο πετσί του τις κτηνωδίες που λαμβάνουν χώρα στα ανακριτικά γραφεία των αστυνομικών τμημάτων. Κι εάν δεν έχουμε άμεση εμπειρία εκπαραθύρωσης, αρκετοί από εμάς έχουμε, ωστόσο, την εμπειρία της απειλής της,  ως μια καθόλου πρωτότυπη ανακριτική μέθοδο.

»Καθένας από εμάς, επίσης, έχει εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι τα παράθυρα των αστυνομικών τμημάτων είναι στολισμένα με “ζαρντινιέρες” […] Δεν σκοπεύουμε να πάρουμε θέση στο διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ ελληνικής και αλβανικής πρεσβείας. Θέλουμε μόνο μια απάντηση. Ακόμα και αν πάρουμε στα σοβαρά την προκλητικά ψευδή εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., είναι τελικά, κύριοι υπουργοί, η ιδιότητα του μετανάστη ή αυτή του πρώην κρατούμενου που επιτρέπει ο θάνατος ενός ανθρώπου σε αστυνομικό τμήμα να αντιμετωπίζεται με απαξία που δεν αντιστοιχεί ούτε σε αντικείμενο;». 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών (Ντίνα Δασκαλοπούλου) 

Σχετικά θέματα

Απόψεις