Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τι θα ακούσει ο Δένδιας στην Άγκυρα

Τα προβλήματα που έχει ο Ερντογάν στο εσωτερικό, ειδικά στη σφαίρα της οικονομίας, δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τη γενικότερη στρατηγική..

Τα προβλήματα που έχει ο Ερντογάν στο εσωτερικό, ειδικά στη σφαίρα της οικονομίας, δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τη γενικότερη στρατηγική του στόχευση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις γενικότερες γεωστρατηγικές του επιδιώξεις.


Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που στην Αθήνα το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφάνιζε τον βαθύτατο διχασμό του με την κυβέρνηση να επικεντρώνει τις δυνάμεις της στη φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίζοντας στη Βουλή τη σύσταση προανακριτικής για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, στην Άγκυρα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της χώρας) συνεδρίαζε και καθόριζε την τουρκική γραμμή πλεύσης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.


Στη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου, διατυπώνονται κατ’ αρχάς οι «καλές προθέσεις της Άγκυρας»: «Η ειλικρινής έκκλησή μας», αναφέρει η δήλωση, «για ανάπτυξη λύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη δημιουργία και τη συνέχεια ενός κλίματος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, παραμένει και τονίζεται η σημασία της υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης, η οποία θα προστατεύει τα αμοιβαία δικαιώματα και τα συμφέροντα των περιφερειακών χωρών».

Στη συνέχεια ωστόσο της δήλωσης γίνονται αναφορές:
● Για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας κατά της «τουρκικής μειονότητας».
● Για «απάνθρωπες πρακτικές που στοχεύουν πρόσφυγες».
● Για το Κυπριακό, το οποίο, προκειμένου να επιλυθεί, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους.


Η εν λόγω δήλωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αφήνει κατά μέρος τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς για τα εν λόγω θέματα, που έχουν διαμορφωθεί de facto σε δεδομένα με τη δράση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (παραβιάσεις, έρευνες «Ορούτς Ρέις», δεσμεύσεις περιοχών για μακροχρόνιες ασκήσεις) η αναζήτηση «λύσεων» έχει δρομολογηθεί μέσα από τις «απόρρητες» συνομιλίες στο ΝΑΤΟ και τις «διερευνητικές επαφές».

Ωστόσο, η Τουρκία, περιμένοντας τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει δύο ακόμη μοχλούς πίεσης που διαθέτει, διατυπώνοντας έμμεσα απειλές για τις δυνατότητές της να «μοχλεύσει» ένταση στη Θράκη αλλά και να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» το προσφυγικό ζήτημα… Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα συστήματα (εξουσίας) τρώνε τις σάρκες τους…

Πηγή: pontiki.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις