Μαζικές μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, απαίτησαν οι υγειονομικοί με την πορεία που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με ενδιάμεσους σταθμούς τα νοσοκομεία Θεαγένειο και ΑΧΕΠΑ, συμμετείχαν υγειονομικοί από τα νοσοκομεία της πόλης και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ένταση προκλήθηκε όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν τους υγειονομικούς να προχωρήσουν προς το Βελίδειο για να αναρτήσουν πανό αλλά και έξω από το υπουργείο, όπου ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας.
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Σωματείου ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε: «Ο υπουργός Υγείας έδωσε ήδη την απάντηση στα αιτήματα των υγειονομικών με την τρισάθλια επίθεση που έκανε στον πρόεδρο της ΕΝΙΘ που εργάζεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο υπουργός είπε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν προσλήψεις; Ποιοι άραγε; Οι πολιτικές της ΕΕ που προσκυνάνε οι κυβερνήσεις διαχρονικά και λένε νοσοκομεία επιχειρήσεις, εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας και όταν τους χρειαζόμαστε;
Οι υγειονομικοί κρατάμε όρθιο το ΕΣΥ. Και παλεύουμε για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μισθούς που να μπορούμε να ζήσουμε, παροχές υγείας για όλο το λαό αναβαθμισμένες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας και αποδεικνύει την πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς: «Όσο και να προσπαθεί ο Υπουργός να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα, η αλήθεια δεν κρύβεται. Στο νοσοκομείο της Δράμας αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο μία Παθολόγος, δύο εντατικολόγοι στη ΜΕΘ και ο ένας από αυτούς με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ένας οφθαλμίατρος, ένας ουρολόγος, μία δερματολόγος. Εδώ και 3 χρόνια το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν έχει ψυχίατρο και 2.500 ασθενείς μένουν χωρίς θεραπεία. Σε όλη την ΠΕ Δράμας δεν υπάρχει ρευματολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας».
Τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική. Δεν καταρρέουν τα νοσοκομεία. Είναι συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να τα μεταλλάξει. Να οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασθενών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και ότι απομείνει στο ΕΣΥ να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ο ασθενής να βάζει ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να μπορέσει να βρει την υγεία του.
Εμείς πρέπει να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την πολιτική, να την ανατρέψουμε. Σ’ αυτό το δρόμο καλούμε το λαό της περιοχής. Να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ και το επόμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».