Βιβλίο

«Τέρμινους»

Εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους του Εμφυλίου – Του Λευτέρη Παπαθανάση

Ένα εικονογραφηµένο έργο από τη βαριά ιστορία της αντίστασης και του εµφυλίου στα βουνά της Ηπείρου «Τέρµινους» ονοµάστηκε το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού, υπό τις οδηγίες και την υλική στήριξη των ΗΠΑ, για τη διάλυση του Δηµοκρατικού Στρατού Ελλάδας την άνοιξη του 1947.

Το σχέδιο αυτό ανατράπηκε χάρη στην αποφασιστικότητα, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των αγωνιστών της Αριστεράς και των µαχητών του ΔΣΕ.

Το «Τέρµινους» είναι οι ιστορίες του Βασίλη, της Ουρανίας, του Μιχάλη, στα βουνά των Τζουµέρκων της Ηπείρου, µα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που πλήρωσαν µε τη ζωή τους ή πλήρωναν για µια ολόκληρη ζωή την απόφασή τους να σταθούν απέναντι σε κάθε τύραννο και να σηκώσουν το κόκκινο αστέρι της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα.

«Τέρµινους» σηµαίνει τελικός. «Τέρµινους», όπως τα σχέδια των εκµεταλλευτών για την οριστική απαλλαγή τους από την αντίσταση των υποτελών. «Τέρµινους», όπως το όνειρο των σκλάβων για την οριστική απαλλαγή τους από τις αλυσίδες. Το «Τέρµινους» είναι ένα εικονογραφηµένο αφήγηµα για τους ανθρώπους που τους ονόµασαν «Εµφύλιος».

(Επισκέψεις: 200 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend