Κοινωνία Πολιτική

Τα κέρδη υψώνονται… οι λαοί θάβονται!

Του Τιμίου Σταυρού σήμερα (του Τάκη Βαρελά*)

Η σταύρωση ήταν μια μορφή θανάτωσης η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Η ποινή επιβαλλόταν κυρίως  σε φτωχούς την καταγωγή, μιας και οι πλούσιοι είχαν τους τρόπους να την σκαπουλάρουν μιας και οι πλούσιοι, την εξουσία κατείχαν.

Πέρα από τον θάνατο, η δημόσια θέα της σταύρωσης, ήταν και ένα είδος εκφοβισμού, όσων εξεγείρονταν.

Η δύναμη της εικόνας και της δημόσια θέας της σταύρωσης και της θανάτωσης, ακόμη και σήμερα λειτουργεί κατασταλτικά από το αστικό σύστημα.

Για παράδειγμα, στο Ανατολικό Μέτωπο το 1943, στο Β¨ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ναζί έκαιγαν επάνω σε υλοτομίες, Σοβιετικούς Παρτιζάνους.

Αυτή την μέθοδο, το 1948 ,την χρημοποίησαν και οι επιτελείς το Ελληνικού Εθνικού Στρατού ενάντια στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Εδώ η μορφή συνδέθηκε με την προπαγάνδα μιας και το γεγονός φωτογραφιζόταν και δημοσιευόταν σε προσκύμμενες εφημερίδες!

Αναφορές στην ιστορία της ανθρωπότητας για την μορφή θανάτωσης με την σταύρωση υπάρχουν πολλές,  2.000 επαναστάτες της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π. Χ. Επίσης κατά την διάρκεια  της Ρωμαϊκής πολιορκίας της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. και 800 άντρες το 86 π. Χ. με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να θανατώνονται μπροστά στα μάτια τους, υπό τη βασιλεία του Αλέξανδρου Ιανναίου της ανεξάρτητης Ιουδαίας.

Αλλοι 2.000 επαναστάτες στην Ιουδαία, σταυρώθηκαν από τον Ρωμαίο αξιωματικό Κουινκτίλιο Βάρο το 4 π. Χ. και 3.000 στη Βαβυλωνία μετά διαταγής του Πέρση βασιλιά Δαρείου το 519 π. Χ.

Οι μεγαλύτερες  σταυρώσεις που έχουν γίνει ποτέ, είναι των 6.000 επαναστατών της εξέγερσης του Σπάρτακου το 70 π. Χ.  όπου εκτέθηκαν σε δημόσια θέαση, κατά μήκος του δρόμου, που οδηγούσε από την Όστρια προς τη Ρώμη, με διαταγή του Μάρκου Λικίνιου Κράσσου και των άλλων 6.000 σκλάβων που ο Οκταβιανός Αύγουστος, αιχμαλώτισε από τον στόλο του Σήξτου Πομπήιου το 36 π. Χ. κατά τη διάρκεια του Ρωμαϊκού εμφυλίου.

Να λοιπόν, εκεί που μαρτύρησαν χιλιάδες, εξεγερμένοι λαοί, ανεξάρτητα, γλώσσας, χρώματος, περιοχής, έρχεται αρχικά η Αγία Ελένη, με την δυναμική και την καταστολή, να αξιοποιήσει το σύμβολο της θανάτωσης, ως εργαλείο ταυτισμένο με την επίσημη και θεσμοθετημένη θρησκεία, τον χριστιανισμό, εκμεταλλευόμενη την συναισθηματική φόρτιση του συμβόλου.

Κατά τους ιστορικούς, βρέθηκαν τρείς σταυροί επάνω στο Γολγοθά, στον οποίο υπήρχε ο «ειδωλολατρικός» ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισαν και άρχισαν τις ανασκαφές και εκεί άρχισε η θαυματοποιία… Είχαμε την ανάσταση μιας ευσεβέστατης κυρίας και άλλα ευτράπελα με αρωματικούς βασιλικούς κλπ

Ετσι στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335: Ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως.

Ο Σταυρός έγινε πλέον σημείο αναφοράς συσπείρωσης ένθεν και ένθεν ανταγωνισμών για την κατοχή της Παλαιστίνης που κρατά μέχρι σήμερα!

Το 613 μ.Χ: Οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 629: Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Εδώ αρχίζει το μεγάλο μακελειό των Εκστρατειών των Σταυροφοριών της Δύσης, που έχουν την βάση τους στο μοίρασμα των αγορών, με προσχηματικό πρόσταγμα  προς τους λαούς την ανάκτηση του Τίμιου πλέον Σταυρού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που στοίχησαν και στοιχίζουν αίμα για όλους τους λαούς, οι διεκδικητές και οι μνηστήρες του Σταυρού, που δεν ήταν άλλοι από τους Δυτικούς κατακτητές νέων κρατών και εδαφών  τεμάχισαν οι αθεόφοβοι και το μοίρασαν σε όλες τις εκκλησίες.

Γέμισε ο κόσμος, από μόρια του Τιμίου Σταυρού

Ετσι λοιπόν σήμερα η εκκλησία, άλλοτε πραγματική εξουσία και άλλοτε στυλοβάτης της κυρίαρχης τάξης σήμερα, μετα βαρβαρότητας,  εύλογή τα όπλα και το δρόμο για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων εν ονόματι της πίστης στο σύμβολο.

Τελικά η ύψωση του Τίμιου Σταυρού, είναι μια ματωμένη περίπτωση, συνδεμένη με αίμα και θυσία εκατομμύριών ανθρώπων όπου γης.

Από την βαρβαρότητα και το εκφοβισμό κερδισμένη ήταν οι κυρίαρχοι, οι αυτοκράτορες, οι βασιλείς, οι μονάρχες, οι αριστοκράτες, οι φεουδάρχες, οι γαιοκτήμονες, οι ολίγοί.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, η αστική τάξη δεν έχει εσταυρωμένους και αν κάποιοι την γλύτωσαν από τις μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις, σήμερα επανήλθαν με χίλιους τρόπους.

Η σταύρωση συνεχίζεται με άλλα μέσα, με μαζικές καταστροφές, πολέμους.

Γεννιούνται χιλιάδες ασταύρωτοι εργαζόμενοι , άνεργοι, άστεγοι, εξαθλιωμένοι, μετανάστες και πρόσφυγες από τους πολέμους και τους ανταγωνισμό.

Αόρατοι σταυρωμένοι κινούνται ανάμεσα μας και οδηγούνται ποιο βασανιστικά, στον θάνατο και εκείνο που είναι αναγκαίο είναι να υψωθεί ο εργαζόμενος λαός.

Να πετάξει από επάνω του το σταυρό του μαρτυρίου που του φόρτωσαν και  κουβαλάει. Δεν χρωστάει σε κανέναν και ο δρόμος του δεν είναι ο Γολγοθάς.

Να πετάξει το φόβο και να αγωνισθεί για την πραγματική ζωή, την δίκαιη και ανθρώπινη.

Να ζεις σαν άνθρωπος!

Τότε θα λέμε! Να πως υψώνονται οι Τίμιοι Άνθρωποι!

*Ο Τάκης Βαρελάς είναι ζωγράφος

 

 

(Επισκέψεις: 510 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend