Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών: Πρώτη δύναμη η ΑΕΝΑΗ — 2η δύναμη η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών»

«Άλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» σημειώνει σε Ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που εξασφαλίζει 5 έδρες έναντι 6 εδρών της Αγωνιστικής ΕΝότητας Ανεξάρτητων Ηθοποιών (ΑΕΝΑΗ)

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), μετά από πέντε μέρες. Από την Τέταρτη 15 Ιούνη έως και την Κυριακή 19 Ιούνη 2022, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα και Βόλο.

Για το νέο ΔΣ του Σωματείου ψήφισαν 1.383 (από 1.500 το 2020) και έγκυρα ήταν 1.362 ψηφοδέλτια (11 άκυρα και 10 λευκά).

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Αγωνιστική ΕΝότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (ΑΕΝΑΗ) με 460 ψήφους εξασφαλίζοντας έξι έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» έλαβε 413 ψήφους και πέντε έδρες στο ΔΣ.

Η παράταξη Από Κοινού έλαβε  288 ψήφους και 4 έδρες

Από μία έδρα πήραν οι παρατάξεις:

–«Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών» με 84 ψήφους

–«Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών» με 68 ψήφους

Δεν εξασφάλισαν καμία έδρα η παράταξη «Συναδελφική Κίνηση Ενιαίου Ψηφοδελτίου Ηθοποιών» (ΣΚΕΨΗ) με 46 ψήφους και ανεξάρτητος υποψήφιος με 3 ψήφους.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του ΣΕΗ για την ΠΟΘΑ έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 1.372, έγκυρα 1.350 (άκυρα 10, λευκά 14). Ελαβαν: «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» 422 και 8 αντιπροσώπους, ΑΕΝΑΗ 410 και 8 αντιπροσώπους, «Από Κοινού» 292 και 6 αντιπροσώπους, «Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών» 80 και 2 αντιπροσώπους, «Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών» 79 και 2 αντιπροσώπους, ΣΚΕΨΗ 64 και 1 αντιπρόσωπο, ανεξάρτητος 3 και κανέναν αντιπρόσωπο.

 

«Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών»: Άλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

 

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» (ΔΕΗ):

 «Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις εκλογές του Σωματείου μας, αλλά και όσους δεν τα κατάφεραν, είτε λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των 72 ευρώ είτε λόγω διαγραφής τους από το Σωματείο, με βάση την τελευταία απόφαση της προηγούμενης διοίκησης. Παρά τα εμπόδια που ύψωσαν “Από Κοινού” – ΑΕΝΑΗ, η συμμετοχή των συναδέλφων μας στις εκλογές του Σωματείου μας ήταν για δεύτερη συνεχόμενη φορά μεγάλη και ελπιδοφόρα. Πιστεύουμε πως το επόμενο διάστημα είναι ανάγκη η δράση να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική σε όλες τις διαδικασίες του ΣΕΗ, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις.

Το αποτέλεσμα της “Δημοκρατικής Ενότητας” αποτυπώνει μία δυναμική που μπορεί να αποτελέσει ελπίδα μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στο επάγγελμά μας και όχι μόνο. Οι συνάδελφοι που δώσαμε αυτήν τη μάχη μαζί, αλλά και όσοι εμπιστεύτηκαν τις δυνάμεις μας, μπορούμε να βγούμε μπροστά και να αντιπαλέψουμε μαζί με όλο τον λαό το κύμα ακρίβειας, την εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την αγωνία της επιβίωσης, την ανεργία.

Προτεραιότητα για μας αποτελεί η οργάνωση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στο ελεύθερο θέατρο και στον χώρο του οπτικοακουστικού. Ταυτόχρονα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσουν ο έλεγχος και η λογοκρισία στη συνδικαλιστική δράση, μέσα από ένα πλέγμα νόμων όπως ο νόμος Χατζηδάκη. Να μπλοκαριστεί ο κώδικας δεοντολογίας στα κρατικά θέατρα, που βάζει περαιτέρω εμπόδια στην καταγγελία κακοποιητικών συμπεριφορών και εξισώνει το θύμα με τον θύτη, απαξιώνει και υπερισχύει της ίδιας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Προετοιμάζουμε τον κλάδο απέναντι στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα, που έρχεται άμεσα για τους καλλιτέχνες, από αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση.

Η δυναμική και η εμπιστοσύνη στην ανυπότακτη αγωνιστική μας στάση εκφράστηκε και με πρωτιά στην κάλπη για τους αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Η αλλαγή των συσχετισμών στην ΠΟΘΑ αποτελεί όρο για τη συνένωση και την οργάνωση του καλλιτεχνικού κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με κυβερνήσεις, εργοδοσία και κρατικούς μηχανισμούς, ΜΜΕ.

Δεν έχουμε αυταπάτες για τη νέα διοίκηση. Και αυτήν τη φορά είμαστε σίγουροι ότι θα συνεργαστούν και πάλι, βάζοντας εμπόδια στην οργάνωση του κλάδου σε μια κατεύθυνση διεκδίκησης, ουσιαστικών όρων για το επάγγελμα υπέρ των εργαζόμενων ηθοποιών. Οπως άλλωστε έκαναν την προηγούμενη διετία, σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς διευθυντές, υπουργούς και εργοδότες.

Γι’ αυτό και καλούμε όλο τον κλάδο, ανεξάρτητα από το αν, τι και ποιον ψήφισε, να μην απογοητευτεί και να μην ταυτίσει το Σωματείο με τη διοίκησή του. Οι δυνάμεις μας, η δύναμη του καθενός από μας, σπάζοντας τη λογική της ανάθεσης, μπορούν να διαμορφώσουν όρους οργάνωσης και διεκδίκησης μέσα από τις διαδικασίες του Σωματείου, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, Γενικές Συνελεύσεις. Αλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Στρέφουμε τους προβολείς στα δικαιώματά μας. Συνεχίζουμε!».

 

Δήλωση της Ελένης Γερασιμίδου

 

«Για τους συναδέλφους μου και τα αποτελέσματα των εκλογών

Συγχαρητήρια! Και ψηλά το λάβαρο της διεκδίκησης. Στους συναδέλφους τους συνεπείς απευθύνομαι. Αυτούς που χρόνια δεν έσκυψαν το κεφάλι, που δε μπέρδεψαν την αλληλεγγύη με την προσβλητική φιλανθρωπία, που δεν κατασυκοφάντησαν έντιμους συνδικαλιστές, που δεν καταδέχτηκαν να ανασκευάζουν λεγόμενα, που δεν απαξίωσαν συναδέλφους, που παραμένουν στις επάλξεις και ΝΑΙ πολλοί έχουν και Κομματική ταυτότητα.

Που μπορεί να κάνουν και λάθη αλλά δεν προδίδουν τον κλάδο τους, ούτε χρησιμοποιούν δεκανίκια στήριξης από «προοδευτικές» υπόγειες και γεμάτες αγωνία πλευρές διαφορετικών συμφερόντων (κομψή έκφραση). Και πόσο φανερή έγινε αυτή η αγωνία για το αποτέλεσμα όλες αυτές τις μέρες. Τί «υπερκομματικότητα» ήταν αυτή, τί προσήλωση στον ένα και μοναδικό στόχο. Το χτύπημα στην «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών».

Αγαπημένοι μου σύντροφοι και συνάδελφοι: Δεν χρειάζεται να πω πόσο περήφανη είμαι για το αποτέλεσμα και πόσο σίγουροι είμαστε για τους αγώνες που θα δώσουμε με όλους τους εργαζόμενους. Με όσους πετυχαίνουν βήμα-βήμα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Από τους εργαζόμενους της COSCO, της e-Food, τους οικοδόμους, τους αγωνιστές της ΛΑΡΚΟ αύριο και όσων επιμένουν αγωνιστικά. Καλούς διαρκείς αγώνες.

Ελένη Γερασιμίδου»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις