Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Τεντώνουν» το σκοινί στον ΣΥΡΙΖΑ – Κεντρική Επιτροπή την Πέμπτη με όλα τα σενάρια ανοιχτά

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου αποφασίστηκε..

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου αποφασίστηκε η όποια… απόφαση να παρθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αύριο, Πέμπτη. 

Η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε το σκηνικό ρήξης που κυοφορείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση των προαπαιτούμενων από την Αριστερή Πλατφόρμα στη Βουλή. Η «προεδρική» πλευρά προχώρησε σε μια «ρελάνς» ζητώντας και αυτή τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου, όπως ζητούσε μέχρι τώρα η Αριστερή Πλατφόρμα. Μάλιστα, ζήτησε να γίνει και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Αλ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και του κόμματος, άλλαξε τη στρατηγική της, καθώς μέχρι τώρα φαινόταν αποφασισμένη πρώτα να κλείσει τη συμφωνία και μετά να ξεκαθαρίσει τους… λογαριασμούς της με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, η διαρκής εσωστρέφεια οδήγησε στην αλλαγή στάσης του κυβερνητικού στρατοπέδου στο εσωκομματικό πεδίο, επιζητώντας άμεσα να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. 

Απέναντι σε αυτήν την τακτική η Αριστερή Πλατφόρμα επισημαίνει πως το διαρκές συνέδριο μπορεί μόνο να επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις του τακτικού συνεδρίου και όχι να τις αλλάξει. Μάλιστα, τα μέλη της Αριστερή Πλατφόρμας στην Πολιτική Γραμματεία επιμένουν πως πρέπει να απορριφθούν τα μνημόνια και να γίνει παύση των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι στο «διαρκές συνέδριο» το σώμα θα παραμείνει ίδιο με εκείνο του τακτικού, ενώ σε έκτακτο συνέδριο εκλέγονται νέα όργανα και νέοι σύνεδροι. 

Όπως και να έχει, μετά το νέο αδιέξοδο, αποφασίστηκε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αύριο Πέμπτη, προκειμένου να κριθούν και να αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του κόμματος, δηλαδή, αν θα γίνει Συνέδριο, πότε θα γίνει και με ποιο τρόπο (διαρκές ή έκτακτο). Μάλιστα, ανάμεσα στις ιδέες που «έπεσαν» ήταν ακόμη και η διεξαγωγή… δημοψηφίσματος! 

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό οι παρεμβάσεις ένθεν κακείθεν συνεχίζονται. Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», στις 12 το μεσημέρι. Μάλιστα, δεν αποκλείεται καθόλου να αναφερθεί στις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις. 

Η Ολγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ έκανε λόγο πως συγκρούονται δύο στρατηγικές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως κάποιοι έχουν κάνει επιλογή ρήξης. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δε σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται «με μαθηματική ακρίβεια» στη διάσπαση. Τόνισε, όμως, με νόημα πως «προέχει το συμφέρον της χώρας και μετά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την άλλη πλευρά, μετά την συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας στον «Πανελλήνιο» με αφορμή τα 5 χρόνια της iskra, ήρθε χθες, νέα «ηχηρή» παρέμβαση από τα τρία μέλη της Πλατφόρμας στην Γραμματεία. 

Οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει ενεργοποιώντας το λαϊκό παράγοντα, στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών».  Και συνεχίζουν: «Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μη βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό- προοδευτικό της πρόγραμμα».