Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συρία: Ένα θαύμα δημοσιογραφικής αντίστασης!

Κι όμως, όσο κι αν δεν έχει ακουστεί τίποτα στα ελληνικά «αστικά» και ως είθισται υπνωτισμένα ΜΜΕ όλο αυτό το..

Κι όμως, όσο κι αν δεν έχει ακουστεί τίποτα στα ελληνικά «αστικά» και ως είθισται υπνωτισμένα ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει στην Συρία ένα δημοσιογραφικό κίνημα που τα βάζει με όλους και με όλα. Στέκεται, δηλαδή, απέναντι και στο καθεστώς Άσαντ, αλλά και στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ, πρώην ΙΚΙΛ), όπως και στις δυτικές απόπειρες προπαγάνδας.

 Με την Συρία να παραδίδεται στις φλόγες και με τα αντικρουόμενα συμφέροντα να «χρωματίζουν», να καθοδηγούν και να τραμπουκίζουν ακόμα και για τα μονόστηλα ενημέρωσης, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερες δόσεις αλήθειας προς όφελος του ταλαιπωρημένου λαού!

 Το Halab Today TV, λοιπόν, είναι ένα νέο συριακό δορυφορικό κανάλι, με έδρα στο Χαλέπι. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων και τεχνικών είναι ερασιτέχνες κι έχουν δώσει στην ομάδα τους το όνομα «Bokra Ahla», που σημαίνει «το αύριο θα είναι καλύτερο».

 Οι περισσότερες παραγωγές του Halab Today είναι φτωχές και γυρισμένες σε εσωτερικούς χώρους. Μπορεί, λοιπόν, να λείπουν τα εφέ, αλλά το συγκεκριμένο κανάλι αποτελεί σχεδόν θαύμα αντίστασης και προς τον Άσαντ και προς τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Πριν λίγο καιρό ένας δημοσιογράφος του καναλιού απήχθη και δολοφονήθηκε από το ΙΚ. Ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά και ένας τρίτος, τώρα ασφαλής στην Τουρκία, κατάφερε να ξεφύγει από το ΙΚ χάρη στην απίστευτη… τύχη να βομβαρδιστεί η φυλακή όπου κρατείτο από βόμβες του Άσαντ! Συμπληγάδες πέτρες, δηλαδή.

 Φόβος, η μεγαλύτερη πρόκληση

 Οι άνθρωποι του σταθμού θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι ο φόβος. Το μοναδικό, άλλωστε, εξωτερικό συνεργείο που είχανε καταστράφηκε από βομβαρδισμό.

 Με μέσο όρο 35 βόμβες την ημέρα να πέφτουν στο Χαλέπι και 30-50 θανάτους αμάχων κάθε 24ωρο, αναπόφευκτα ο ήχος από τις εκρήξεις καταγράφεται συχνά και στα γυρίσματα των εκπομπών. Κάποιες φορές, μάλιστα, ο θεατής το καταλαβαίνει από τις φοβισμένες αντιδράσεις των δημοσιογράφων.

 Στο Χαλέπι παραμένουν 12 περίπου εργαζόμενοι του καναλιού. Στην Τουρκία, όμως, βρίσκονται τουλάχιστον 50 ακόμα, σε μυστική τοποθεσία και για ευνόητους λόγους.

 Ο σταθμός μεταδίδει κυρίως νέα από την Συρία, ντοκιμαντέρ, βίντεο που στέλνονται από πολίτες και ακτιβιστές δημοσιογράφους, αλλά και κάποιες θρησκευτικές εκπομπές γιατί όπως λένε προσπαθούν να δείξουν πως το πραγματικό Ισλάμ δεν έχει καμιά σχέση με σκοτωμούς και με ό,τι κηρύττουν οι εξτρεμιστές του ΙΚ.

 Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του σταθμού δεν ήταν στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες και δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στα media. Έχουν μάθει τα περισσότερα μέσω ίντερνετ, όμως.

 Το Halab Today δεν είναι, πάντως, το μόνο μέσο που γεννήθηκε από το χάος της Συρίας. Μέχρι πριν τρία χρόνια, η χώρα διέθετε μόνο τρεις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση εφημερίδες, το κρατικό ραδιόφωνο και την κρατική τηλεόραση.

 Από τον λαό για τον λαό

 Όταν, όμως, από το 2011 το καθεστώς Άσαντ απαγόρευσε τους ξένους δημοσιογράφους στην χώρα, ο κόσμος θέλοντας να δείξει παραέξω το τι συνέβαινε, άρχισε να «τραβάει» τις ταραχές με τα κινητά και να ανεβάζει βίντεο και φωτογραφίες στο ίντερνετ ή να διοχετεύει τις εικόνες σε διεθνή Μέσα. Με ολοζώντανο ρεπορτάζ από τα σημεία των αιματηρών συγκρούσεων. Η δημοσιογραφία από τον λαό για τον λαό, δηλαδή. Ίσως στην πιο γνήσια κι άμεση μορφή της.

 Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, στην Συρία υπάρχουν πλέον τρεις ανεξάρτητοι ραδιοσταθμοί, 12 εφημερίδες και διάφορα online media, η διαχείριση των οποίων γίνεται από περίπου 300 άτομα σε Συρία, Τουρκία, Ιορδανία και Γαλλία. Τα – λίγα – χρήματα για κομπιούτερ, πρίντερς, μελάνι, χαρτί και τεχνική βοήθεια προέρχονται κυρίως από μια γαλλική ΜΚΟ, την ASML και το συριακό Smart (Syrian Media Action Revolution Team).

Χέρι με χέρι, στόμα με στόμα

 Ακτιβιστές, πολίτες και διάφορες ΜΚΟ, επίσης, υποστηρίζουν οικονομικά ανεξάρτητα δίκτυα στην Συρία, τα περισσότερα online, πράγμα διόλου εύκολο, αφού η παροχή ηλεκτρισμού στην χώρα είναι διακοπτόμενη, άρα και τα προβλήματα πολλά για συνεχή σύνδεση μέσω υπολογιστών.

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσες μικρές τοπικές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και online ραδιόφωνα υπάρχουν τώρα στη Συρία, μια που ειδικά σε όσες περιοχές ελέγχονται από το καθεστώς, αυτά λειτουργούν μυστικά κι από χέρι σε χέρι ή από στόμα σε στόμα.

 Τον Απρίλιο του 2011 το Smart άρχισε να φέρνει λαθραία modem στη Συρία με σκοπό να βοηθηθούν οι ακτιβιστές να εκπέμψουν τις ιστορίες τους και ως το τέλος της χρονιάς είχε περάσει 200 υπερπολύτιμα κομμάτια. Το Smart επίσης δίνει τεχνικά μαθήματα μέσω Skype στους ακτιβιστές δημοσιογράφους, έτσι ώστε τα ρεπορτάζ τους να πληρούν τα διεθνή τηλεοπτικά πρότυπα. Πολύ υλικό τους έχει ήδη ανέβει σε Al Jazeera, Channel 4 και άλλα μεγάλα κανάλια.

HALAB2

 Βομβάρδισαν τα γραφεία

 Τα γραφεία του Smart στην Συρία έχουν βομβαρδιστεί από τον Άσαντ, ενώ έχουν δεχθεί επίθεση και από το ΙΚ. Ένας δημοσιογράφος τους σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

 Οι ιντερνετικοί ακτιβιστές στη Συρία πρόσφατα παρατήρησαν ότι χρήστες του ίντερνετ επικοινωνούν με το facebook, απαιτώντας το υλικό των βίντεο – ρεπορτάζ στις σελίδες των δημοσιογράφων να κατέβει, καθώς δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης περί βίαιου υλικού. Οι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν τις… καταγγελίες είναι του καθεστώτος Άσαντ.

 Πολλοί από τους ακτιβιστές δημοσιογράφους της Συρίας έχουν βασανιστεί ή δολοφονηθεί. Σε κάποιους τα κυβερνητικά στρατεύματα έσπασαν και τα δύο χέρια.

Η πλειοψηφία των καινούργιων ανεξάρτητων συριακών μέσων αρχικά δημιουργήθηκαν και στήθηκαν από εθελοντές που κάλυπταν μόνοι τους τα κόστη. Έξτρα χρηματοδότηση άρχισε να έρχεται αργότερα από ιδιωτικές δωρεές, κυρίως από Σύριους που ζούσαν στο εξωτερικό και σιγά – σιγά από κάποιες ΜΚΟ.

 Δεν δείχνουν πρόσωπα

 Το Halab Today TV χρηματοδοτείται σε σημαντικό βαθμό από ομογενή Σύριο επιχειρηματία που παραμένει ανώνυμος, με κόστος 70.000 δολάρια τον μήνα. Ο σταθμός τηρεί αυστηρούς κανόνες για την προστασία του προσωπικού. Οι ρεπόρτερ δουλεύουν σε ομάδες των τριών ατόμων, αλλά καμιά ομάδα δεν γνωρίζει τα μέλη μιας άλλης. Έτσι εξασφαλίζουν ότι αν μια ομάδα αιχμαλωτιστεί δεν θα χαθούν και οι υπόλοιπες.

 Κανείς από τους ρεπόρτερ, εξάλλου, δεν δείχνει το πρόσωπό του στην κάμερα και χρησιμοποιείται λογισμικό που αλλοιώνει τις φωνές τους. Οι τέσσερις παρουσιαστές του σταθμού, δύο άντρες και δύο γυναίκες, δείχνουν μεν τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση, αλλά δουλεύουν με ψεύτικα ονόματα και βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Τουρκία.

HALAB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σηκώνουν ανάστημα, «αποκτούν» εχθρούς

 Ο ενθουσιασμός, η φλόγα, η διάθεση για άμεση κι ανεξάρτητη ενημέρωση, η αυταπάρνηση μπροστά ακόμα και στα πιο επικίνδυνα ρεπορτάζ δημιουργούν μια κοιτίδα ελπίδας στην ρημαγμένη Συρία.

 Τα νέα media, γέννημα του αιματοκυλίσματος των τελευταίων ετών, έχουν σηκώσει ανάστημα, αποκτώντας αναπόφευκτα εχθρούς απ’ όλα τα μέτωπα. Το ζήτημα, όμως, είναι να παραμείνουν έτσι. Διότι είναι σίγουρο ότι θα γίνουν, αν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη, απόπειρες από διάφορα κι αντικρουόμενα συμφέροντα για να χειραγωγηθούν… Αν αντέξουν και τα κίνητρά τους παραμείνουν ανόθευτα και υπέρ του λαού, τότε σίγουρα «το αύριο θα είναι καλύτερο».

 

 

 

 

Απόψεις