Διεθνή

Συρία: Η «μισή» καταδίκη του ευρωκοινοβουλίου

Με μια «μισή» καταδίκη το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά της τουρκικής επέμβασης στη βορειοανατολική ΣυρίαΣτο ψήφισμα, που εγκρίθηκε την Πέμπτη 24 Οκτώβρη 2019, δι’ ανατάσεως των χειρών, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. ψηφίστηκε ότι η στρατιωτική επέμβαση «αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και πως θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της».  

«Οι βουλευτές θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τους πρόσφυγες όπλο και τους έχει χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την ΕΕ», σημειώνεται και εκφράζεται η …ευχή πως η χώρες μέλη θα μελετήσουν την «αναστολή των εμπορικών προνομίων στη βάση της συμφωνίας για τα αγροτικά προϊόντα» και, ως τελευταία καταφυγή, την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Στο ψήφισμα δεν παραλήφθηκε να σημειωθεί ότι αναγνωρίζεται «το γεγονός ότι η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά επιμένει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και όχι με στρατιωτική δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου». Ολόκληρο το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου εδώ

Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών 

Η Τουρκία αντέδρασε με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται:

 «Απορρίπτουμε στο σύνολό της την προσέγγιση που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο θέμα της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης.Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά της»Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι δεν εκπλήσσεται από μία τέτοια απόφαση, που προέρχεται από εκείνους που συνεχώς φιλοξενούν τους τρομοκράτες στο ευρωκοινοβούλιο. Υποστηρίζει ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η οργάνωση PYD/YPG, που αποτελεί παρακλάδι της αναγνωρισμένης από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ.

Δεν πρόκειται για «μονομερή στρατιωτική δράση»

Στη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης,  στην ομιλία του τόνισε ότι «δεν πρόκειται για “μονομερή στρατιωτική δράση”, όπως ισχυρίζεται η ΕΕ, αλλά για την εισβολή στη Συρία του στρατηγικού της εταίρου, της Τουρκίας, κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ, με στόχο μερίδιο στον έλεγχο της περιοχής. Τόσο η αμερικανο-τουρκική συμφωνία όσο κι αυτή με τη Ρωσία, με όρους ιμπεριαλιστικής ειρήνης “με το πιστόλι στον κρόταφο”, σηματοδοτούν νέο κύκλο παζαριών και ανταγωνισμών στις πλάτες των λαών. Τροφοδοτούν αβεβαιότητα για τους λαούς, στο πλαίσιο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχήΕίναι υποκριτικές οι αποκαλούμενες “κυρώσεις” της ΕΕ τόσο για την εισβολή στη Συρία όσο και για τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις ισχυρών κρατών – μελών της ΕΕ με την Τουρκία αναβαθμίζονται και ενισχύονται. ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστές συνολικότερα, δεν “πιάνονται φίλοι”, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Οι συμμαχίες τους είναι σε βάρος των λαών. Αλληλεγγύη στον κουρδικό πληθυσμό και συνολικά στον συριακό λαό. Να τερματιστεί η επίθεση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ριζοσπάστης, in.gr

(Επισκέψεις: 161 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend