Πολιτική

Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφασίστηκε μεγαλύτερη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή

Οι 29 υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα στην μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με την ομόφωνη αποδοχή της επέκτασης της «εκπαιδευτικής αποστολής» του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι «29» απάντησαν θετικά στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «να κάνει περισσότερα η Συμμαχία για τη Μέση Ανατολή».

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει κάποιες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διεξάγει ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δυνάμεων που επεμβαίνει στην περιοχή με το πρόσχημα της καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους» και, όπως διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ, «σε πρώτη φάση αυτό θα αποτελεί ανάληψη κάποιων από τις τρέχουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του παγκόσμιου συνασπισμού».

«Το ΝΑΤΟ εντείνει τη μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η «εκπαίδευση» του ιρακινού στρατού που ανεστάλη μετά τη δολοφονία -από τις ΗΠΑ- του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί θα επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επέμεινε ωστόσο ότι είναι μια κατ’ αρχάς απόφαση και ότι από δω και στο εξής θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι και μέλη του Συνασπισμού». Πρόσθεσε ότι έτσι κι αλλιώς το ΝΑΤΟ είναι σε «στενή συνεργασία και συνεννόηση με το Συνασπισμό» και ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που θα αρχίσει την Παρασκευή «και θα εργαστούμε και θα αποφασίσουμε για τις λεπτομέρειες».

Ο Στόλτενμπεργκ, τόνισε επίσης πως η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ θα επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα είπε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν εκ νέου από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό δυνάμεων.

(Επισκέψεις: 310 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend