Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ετοιμάζουν τη νέα αντεργατική επίθεση

Με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης για την απασχόληση και τη φτώχεια, αναμένεται ολοκληρωθεί σήμερα η άτυπη σύνοδος των ηγετών των..

Με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης για την απασχόληση και τη φτώχεια, αναμένεται ολοκληρωθεί σήμερα η άτυπη σύνοδος των ηγετών των 27 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Το θέμα βρέθηκε στην «ατζέντα» των χθεσινών εργασιών της Συνόδου, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν για τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, ντυμένος με κοινωνικό μανδύα και με μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας.

«Η κοινωνική διάσταση, ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων βρίσκονταν ανέκαθεν στον πυρήνα μιας ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», πρόκειται να δηλώσουν οι ηγέτες, σύμφωνα με σχέδιο του εγγράφου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο. «Η δέσμευσή μας στην ενότητα και την αλληλεγγύη σημαίνει επίσης την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους και ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω», πρόκειται να δηλώσουν. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που πήγε στη σύνοδο με το αντεργατικό νομοθέτημα «στις βαλίτσες του», επανέλαβε και ενώπιον των υπολοίπων ηγετών, τους ισχυρισμούς περί «θετικών» αλλαγών που επιφέρει στα δικαιώματα του εργαζομένου.

Κατά την παρέμβαση του στη θεματική συνεδρίαση με τίτλο «Εργασία και Απασχόληση», ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι το νομοσχέδιο «δίνει δύναμη» στον εργαζόμενο, «να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» και «να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες».

Στη συνέχεια βέβαια, είπε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα προέλθει από την κατανάλωση, αλλά από την προσέλκυση επενδύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, ομολογώντας ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η δημιουργία φθηνών, ευέλικτων εργαζομένων.

Παράλληλα, εκφράζοντας την αγωνία του ελληνικού τουριστικού κεφαλαίου, επανέλαβε την ανάγκη της συντομότερης δυνατής υιοθέτησης του πράσινου πιστοποιητικού.

Και η πανδημία στο «τραπέζι»

Κατά την διάρκεια του δείπνου η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών περιστράφηκε γύρω από την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και των επί μέρους πτυχών αυτής. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ταχύτερης δυνατής εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού, καθώς το τουριστικό κεφάλαιο πιέζει, ώστε να υπάρχουν οι λιγότεροι δυνατοί περιορισμοί για τους τουρίστες, μία εβδομάδα πριν η χώρα ανοίξει τις πύλες της.

Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς την επιβολή περιορισμών κατά τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της πρότασης απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος είχε στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση από τον Απρίλιο του 2020.

Σχετικά θέματα

Απόψεις