Πολιτική

Συνοδεία πολεμικού στόλου η ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ

Παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων και Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, θα εκτελέσει η πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα πλοία της ExxonMobil εμφανίστηκαν στην περιοχή, καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Κύπρο τον Απρίλιο του 2017 εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Για τις εξορύξεις συμβόλαιο έχει και Qatar Petroleum που επίσης ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα. Οι έρευνες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Απριλίου.

Παρότι το οικόπεδο «10» δεν αμφισβητείται από την Άγκυρα, οι ΗΠΑ σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ, μεταφέρουν ισχυρές ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το σημείο στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει έρευνες η ExxonMobil δεν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, για το οποίο διατυπώνει διεκδικήσεις η Άγκυρα, όμως η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή φέρνει άλλες πτυχές στην επιφάνεια.

Η κίνηση των ΗΠΑ, έρχεται ουσιαστικά σαν άμεση απάντηση στους Τούρκους αξιωματούχους που τις προηγούμενες μέρες καλούσαν τον έκτο Αμερικάνικο στόλο να μείνει μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνουν την όξυνση των επικίνδυνων ανταγωνισμών στην περιοχή.

Ειδικότερα ΗΠΑ και Ισραήλ, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, ακριβώς τις μέρες που τα γεωτρύπανο του αμερικανικού μονοπωλίου θα διεξάγουν τις έρευνες. Οι ασκήσεις αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καθώς πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά την ακύρωση των ερευνών της Ιταλικής ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε ότι η Ιταλική εταιρεία αποχώρησε μετά την παρέμβαση Τουρκικών πλοίων στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ λοιπόν αποφάσισαν να στείλουν πολεμικά πλοία προκειμένου να «προστατεύσουν» τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας.

Μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, ξεκινά άσκηση εκκένωσης πληθυσμών.

Στην άσκηση, θα συμμετάσχουν επίσης τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «USS New York» και «USS Oak Hill» και θα διαρκέσει έως και τις 18/3 στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη. Στην άσκηση συμμετέχουν πολεμικά αεροσκάφη και πεζοναύτες!

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν ωστόσο στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τις 25 Μαρτίου, παρότι η άσκηση θα έχει ολοκληρωθεί, εξασφαλίζοντας ισχυρή «προστασία» στο αμερικάνικο μονοπώλιο στο μεγαλύτερο διάστημα των ερευνών του.

Δεν κάνει πίσω η Άγκυρα – Ζητά μερίδιο 

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπος.

O Τούρκος αξιωματούχος, φανερώνοντας ότι η Τουρκία θέλει να έχει μερίδιο από τα κοιτάσματα και να συμμετέχει στα παζάρια μεταξύ των πολυεθνικών, σημείωσε: «Ελάτε να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο όχι μια περιοχή συγκρούσεων και διαμάχης, αλλά μία περιοχή συνεργασίας. Γι’ αυτό ας κάτσουν μαζί η Eλληνοκυπριακή και η Tουρκοκυπριακή  πλευρά και να κάνουν τις έρευνες από κοινού. Εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε αυτό. Μπορεί να συμμετάσχει και η Ελλάδα και άλλες χώρες, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Αλλά σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, συνδέοντας τις εξελίξεις με τα γενικότερα γεωπολιτικά παιχνίδια, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων. 

Ο Πρέσβης πήρε το «όπλο» του…

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας με νόημα ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Την ίδια στιγμή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ουάσιγκτον να παίξει ενεργό ρόλο, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς την Κύπρο. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την …ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως διαφαίνεται το επόμενο διάστημα η Νοτιανατολική Μεσόγειο, θα εξελιχθεί σε ένα πεδίο σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τα μονοπώλια της Ενέργειας, συνοδεία στρατιωτικών δυνάμεων, να μοιράζουν οικόπεδα και κέρδη. Στον αντίποδα για τους λαούς οι εξελίξεις μόνο κινδύνους μπορούν να εγκυμονούν. 

(Επισκέψεις: 47 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend