Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνεδρίαση του ΕΣΕΠ και συνάντηση Μητσοτάκη – Πάιατ

Κυριάρχησαν τα ελληνοτουρκικά

Παρόλο που η συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τζέφι Πάιατ , τυπικά, ήταν για την..

Παρόλο που η συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τζέφι Πάιατ , τυπικά, ήταν για την επίσκεψη του στις ΗΠΑ από τις  από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020, κυριάρχησε το θέμα των ελληνοτουρκικών, όπως τουλάχιστον ήθελε να αφήσει να εννοηθεί η κυβέρνηση. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,  παρουσιάστηκαν θέσεις της κυβέρνησης για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μνημόνιο της Άγκυρας – Τρίπολης κ.α.  

Από την πλευρά του οΤζ. Πάιατ έγραψε τα συνηθισμένα για αυτές τις περιπτώσεις, στο twitter: «Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». 

Επίσης, σήμερα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) στο οποίο συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης (ΝΔ),  Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου (ΚΙΝΑΛ), Αντώνης Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης («Ελληνική Λύση»), Σοφία Σακοράφα (ΜΕΡΑ 25).

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το τέλος της συνεδρίασης υποστήριξε:  «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το ΚΚΕ, το οποίο δεν συμμετείχε στο ΕΣΕΠ, σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωση του μετά τη συνεδρίαση είπε, μεταξύ άλλων:  «Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας». Σε ερώτηση για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών απάντησε «Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος”.

Αντίθετα, με τον Γ. Κατρούγκαλο, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, κάνοντας λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων.«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές» ανέφερε. «Εμείς θέσαμε το θέμα ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θέσουμε αυτά τα ζητήματα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι τυχαίνει και να ορίζουν και τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα αποτελεί και το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η Σοφία Σακοράφα.

 

Απόψεις