Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνδικάτο Μετάλλου προς Αρειο Πάγο: “Απαράδεκτη όσο και ύποπτη διαδικασία που μοιάζει μεθοδευμένη ώστε να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραγραφή”

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενους του κλάδου που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους έναντι εργοδότη με συνήγορο τον βουλευτή της ΝΔ Θ.Πλεύρη.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής  κατέθεσε Αναφορά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με την οποία καταγγέλλει “απαράδεκτη όσο και..

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής  κατέθεσε Αναφορά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με την οποία καταγγέλλει “απαράδεκτη όσο και ύποπτη διαδικασία που μοιάζει μεθοδευμένη ώστε να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραγραφή” υπόθεση εργαζόμενων του κλάδου που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους έναντι εργοδότη. Η απαράδεκτη διαδικασία, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ξεκίνησε από την ημέρα που την υπεράσπιση του εργοδότη ανέλαβε το στέλεχος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου –Καταγγελία του Συνδικάτου και την Αναφορά προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταθέσαμε σήμερα στον πρόεδρο του Αρείου πάγου την ακόλουθη αναφορά, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη όσο και ύποπτη διαδικασία που μοιάζει μεθοδευμένη ώστε να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραγραφή, υπόθεση συναδέλφων, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Διαδικασία που ξεκίνησε απροκάλυπτα από την ημέρα που την υπεράσπιση του εργοδότη ανέλαβε το στέλεχος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός και μόνο αυτό γεννάει σοβαρές υποψίες για κυβερνητική εμπλοκή…

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                                
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ προν τον κ.Πρόεδρο του Αρείου Πάγου 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (σωματείου) που εδρεύει στον Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση αρ. 19) με την επωνυμία «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Σωτήρη Πουλικόγιαννη

Κύριε Πρόεδρε,

Τρία μέλη της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, ο Κωσταντίνος Μπάρος, ο Κυριάκος Φωνιαδάκης και ο Ευστράτιος Ζωάννος, μεταλλεργάτες,  έχουν από το έτος 2012 σφοδρότατη αντιδικία με τον εργοδότη τους (κατά την περίοδο 2010 – 2012) – πλοιοκτήτη. Και αυτό διότι όταν εζήτησαν το υπόλοιπο των  δεδουλευμένων  τους από την εργασία τους επί του πλοίου  του εργοδότη στην νήσο Κω, εκείνος αρνήθηκε να τους τα δώσει και όταν απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ και τελικά στο Δικαστήριο, αυτός ισχυρίσθηκε ότι είναι εργολάβοι και όχι εργαζόμενοι . Αυτός ο ψευδής ισχυρισμός δεν στάθηκε σε κανένα Δικαστήριο, εργατικό ή Διοικητικό, τα οποία αποφάσισαν ότι η σχέση τους με τον εργοδότη ήταν σχέση εργασίας και όχι εργολαβίας .

Τελικά και ενώ είχε  προηγηθεί σωρεία μηνύσεων εκ μέρους του εργοδότη εναντίον των εργαζομένων,  και αναφορά εναντίον τους στον ΣΔΟΕ και εξώδικη δήλωση – αναφορά του προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίες ετέθησαν στο αρχείο, αλλά και αθώωση των εργαζομένων μετά από μήνυσή του,  ο Κωσταντίνος Μπάρος  κατέθεσε την 9-1-2016 μήνυση κατ’ αυτού αλλά και κατά των συνεργών του . Επί της μηνύσεως αυτής συντάχθηκε την 6-11-2017 από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατηγορητήριο με επτά  κατηγορουμένους για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδορκίας, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της απόπειρας απάτης στο Δικαστήριο, και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμιση .

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώτη κατά σειρά αυτού πράξη τελέσθηκε την 21-5-2013 ( με χρόνο παραγραφής την 21-5-2021 ) και οι λοιπές την 2-10-2013, την 24-10-2013, την 5-11-2013, την 6-12-2013, την 14-2-2014, την 21-2-2014, την 29-10-2014, την 20-7-2015, την 8-1-2016 . Να σημειωθεί ακόμα ότι η πρώτη χρονολογικά πράξη του κατηγορητηρίου έχει χρόνο τέλεσης την 22-1-2013 από τον τρίτο κατηγορούμενο, ο οποίος εν τω μεταξύ απεβίωσε .

Η υπόθεση δικάσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου  2019 στο  Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά και οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, πλην της απάτης στο Δικαστήριο. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή 4 ετών και 6 μηνών, στον δεύτερο 27 μηνών, στον τέταρτο 1 έτους και 2 μηνών, στην Πέμπτη 1 έτους και 3 μηνών, στην έκτη 1 έτους και 3 μηνών και την έβδομη σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε κίνδυνος παραγραφής των περισσοτέρων πράξεων αλλά κυρίως εκείνης που φέρεται τελεσθείσα την 21-5-2013, η έφεση προσδιορίσθηκε να δικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά την 2-11-2020. Κατά την δικάσιμο αυτή το Δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή για την 7-12-2020 μετά από αίτημα της υπεράσπισης.

Λίγες ημέρες πριν από την ορισθείσα δικάσιμο της 7-12-2020 πληροφορηθήκαμε από την Γραμματεία της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά (Τμήμα Τριμελούς Πλημμελημάτων) ότι η υπόθεση δεν είχε αναγραφεί στο έκθεμα, διότι κατά την δικάσιμο της 2-11-2020 είχε αναβληθεί για την 7-12-2021 (???? !!!!!!). Όταν διαμαρτυρηθήκαμε έντονα γι’ αυτή την πρωτοφανή  εξέλιξη, ο αρμόδιος υπάλληλος της Εισαγγελίας μας είπε ότι μάλιστα ήδη έχει συντάξει και δώσει προς επίδοση τις κλήσεις για την 7-12-2021 (…… ????).  Όταν διαμαρτυρηθήκαμε και πάλι έντονα, πώς είναι δυνατόν μία υπόθεση που παραγράφεται κατά ένα μέρος την 21-5-2021 και κατά το μεγαλύτερο μέρος της τον Οκτώβριο, Νοέμβριο 2021 (και η οποία ανεβλήθη για την 7-12-2020) να φέρεται ότι προσδιορίσθηκε μετά την συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, δηλαδή ένα έτος μετά, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΣΗ ΟΙ ΚΛΉΣΕΙΣ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2021, ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Ή ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2020 ) !!!!!,  ο αρμόδιος υπάλληλος μας είπε ότι την ημερομηνία 7-12-2021 είχε γράψει χειρόγραφα η Πρόεδρος επί του φακέλου. Όταν τον ερωτήσαμε ποια  ημερομηνία αναβολής είχε αναγράψει ο κ. Εισαγγελέας της έδρας στο πινάκιό του, ο ίδιος μας απήντησε ότι ο κ. Εισαγγελέας είχε αναγράψει την 7-12-2020, δηλ. την ορθή ημερομηνία. Εζητήσαμε και μας έδωσε φωτοαντίγραφο του πινακίου αυτού. Αμέσως μετά απευθυνθήκαμε στην Γραμματέα της έδρας, αλλά εκείνη μας είπε ότι δεν είχε γράψει στο δικό της τετράδιο καμία ημερομηνία ( ???? !!!!!! ) .

Στη συνέχεια ερωτήσαμε τον Γραμματέα της Εισαγγελίας πώς συντάχθηκαν οι κλήσεις για την 7-12-2021, όταν στο πινάκιο του κ. Εισαγγελέα της έδρας ήταν γραμμένη η ημερομηνία 7-12-2020 και στην απόφαση και στο κατηγορητήριο αναγράφονταν οι χρόνοι της τελέσεως των αδικημάτων και της παραγραφής !!!! Απάντηση δεν πήραμε παρά μόνο μας υπεδείχθη ότι η Εισαγγελία Εφετών δεν ευθύνεται και να στραφούμε προς το Εφετείο αν θέλουμε να αναζητήσουμε ευθύνες.

Επειδή είχε δημιουργηθεί  μεγάλος θόρυβος από τις διαμαρτυρίες μας, επενέβη ο  Εισαγγελέας Εφετών κ. Τσορμπατζόγλου, ο οποίος εδήλωσε ότι έγινε ένα ανθρώπινο λάθος, το οποίο μπορούσε να διορθωθεί και θα εφρόντιζε ο ίδιος γι’ αυτό.

Επαναπροσδιορίστηκε η υπόθεση στη δικάσιμο της 11-1-2021, κατά την οποία το Δικαστήριο υπό την Προεδρία της ίδιας Προέδρου που ανέβαλε την υπόθεση κατά τη δικάσιμο της 2-11-2020, δέχτηκε την από 4-12-2020 αίτηση ανάκλησης του κ. Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, ανεκάλεσε την αναβλητική εκ παραδρομής ορισθείσα δικάσιμο 7-12-2021 και όρισε νέα δικάσιμο την 2-2-2021.

Κατά την 2-2-2021 το Δικαστήριο διέκοψε για τη δικάσιμο της 15-2-2021, μετά από αίτημα της υπεράσπισης και παρά τη σφοδρή δική μας αντίθεση ότι η υπόθεση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή.

Την 15-2-2021 το Δικαστήριο διέκοψε και πάλι για την 18-2-2021 κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης.

Τέλος την 18-2-2021 το Δικαστήριο διέκοψε και πάλι για την 8-3-2021 μετά από αίτημα της υπεράσπισης, μετά από σχετική πρόταση του κ. Εισαγγελέα της έδρας.

Είναι προφανές ότι είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί η παραγραφή για την πράξη της 21-5-2013 και κινδυνεύουν άμεσα με παραγραφή οι λοιπές πράξεις που φέρονται τελεσθείσες τουλάχιστον το έτος 2013.

Εμείς αντισταθήκαμε σε όλα αυτά, τα τονίσαμε επανειλημμένα στο Δικαστήριο, αλλά μάταια.

Σήμερα με την παρούσα αναφορά μας σας θέτουμε όλα αυτά τα στοιχεία υπόψη σας διότι θεωρούμε ότι παραβιάστηκαν βασικές αρχές περί την απονομή της Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα χωρίς νόμιμη βάση να οδηγείται στην παραγραφή υπόθεση που αφορά εργαζόμενους που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ η δικαστική διαμάχη των συναδέλφων με τον συγκεκριμένο εργοδότη, κρατάει πολλά χρόνια, όλη αυτή η διαδικασία που περιγράφουμε ξεκίνησε όταν την 2/11/20 στην πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά, εμφανίσθηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ο κύριος Αθανάσιος Πλεύρης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στέλεχος του κυβερνόντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί σε εμάς μια σειρά συνειρμούς. Όλα αυτά τα λάθη μαζεμένα… πολλές συμπτώσεις η μια πάνω στην άλλη… αλλά ο σοφός λαός μας λέει, συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες παύουν να είναι συμπτώσεις…

Πειραιάς, 26/2/2021

Απόψεις