Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συμβασιούχοι πολεμιστές

- του Στάθη Αλλουμερίτη

Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της, με πρώτο τον πρωθυπουργό, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους, ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Έναν..

Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της, με πρώτο τον πρωθυπουργό, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους, ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Έναν άγριο πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, που δεν έχουμε άλλη λύση παρά να τον κερδίσουμε.

Ας συμφωνήσουμε, ότι είναι κάπως έτσι. Υπάρχουν όμως παράμετροι που δε συνάδουν με τα λεγόμενα της κυβέρνησης. Πέρα από τις ελλείψεις σε «στρατό και πολεμοφόδια» στον τομέα της υγείας, αφού μας αρέσει να μιλάμε με τέτοιους όρους, που έχει αναλυθεί από όλους ήδη, πάμε στον πόλεμο με συμβασιούχους πολεμιστές. Και αναφέρομαι στους περισσότερους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πλειοψηφία των κοινωνικών δομών αυτήν την στιγμή στους δήμους της χώρας βασίζεται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι συμβασιούχοι (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, ΚΗΦΗ, Ημερήσια φροντίδα ΑΜΕΑ, Κέντρα Συμβουλευτικής και Ξενώνες θυμάτων Ενδοοικογενειακής βίας, σχολικές καθαρίστριες, κλπ)

Και αναφέρω ενδεικτικά:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.Π. 12066/Δ12341/11-3-2020 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «…οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΗΦΗ ήτοι: σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα κ.α. είναι απολύτως αναγκαίες και όχι ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως αυτές των ΚΑΠΗ, αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει δυνατότητα συνιστάται η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Διαφορετικά, οι υπηρεσίες εξακολουθούν να παρέχονται από τα ΚΗΦΗ». Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) είναι συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ.: 18659 και ημερομηνία 17 Μαρτίου 2020 του Υπουργείου Εσωτερικών «…κατά το σκέλος που αφορά τις καθαρίστριες σχολικών μονάδων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπενθυμίζεται ότι, βάσει των διατάξεων του άρθρου 49 παρ.11 του ν. 3943/2011, κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, το προσωπικό αυτό απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου δήμου, καθώς και ΝΠΔΔ αυτού. Τα αντίστοιχα θα ισχύσουν, στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης απασχολουμένων στα ίδια καθήκοντα και στους ίδιους χώρους εργασίας, και για τις καθαρίστριες σχολικών μονάδων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου». Μιλάμε δηλαδή για ίσης αντιμετώπιση των συμβασιούχων καθαριστριών ως προς τα καθήκοντα, αλλά όχι ως προς το δικαίωμα μόνιμης εργασίας.

Με το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αρ. πρωτ. 252 ΟΙΚ./16.03.2020 και θέμα «Ενημέρωση σχετικά με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών της εμφάνισης του κορωνοϊού σε πληθυσμούς Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς  και οικισμούς», καλούνται οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων να αναλάβουν δράση και να ενημερώσουν τον πληθυσμό Ρομά. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας είναι συμβασιούχοι.

Επίσης, το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αρ. πρωτ. 3599/18.03.2020 και θέμα «Ενημέρωση των Κοινωνικών Συμπράξεων σχετικά με την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή διανομών τροφίμων και την υποστήριξη των ωφελούμενων ΤΕΒΑ» ορίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διανομές των τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης του ΤΕΒΑ με τη συνεισφορά των εργαζομένων του προγράμματος  Βοήθεια στο Σπίτι ή άλλων συμβασιούχων εργαζομένων που απασχολούνται μέσω των προγραμμάτων ΤΕΒΑ από ιδιώτες.

Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, οι οποίοι με διάφορες εγκυκλίους έχουν οριστεί αυτές τις μέρες έξαρσης της πανδημίας ως η κύρια υπηρεσία παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των ευπαθών συμπολιτών μας σε δημοτικό επίπεδο.

Να θυμίσω, ότι την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη είχε νομοθετηθεί το πρόγραμμα «Φροντίδα κατ’ Οίκον» το οποίο προέβλεπε την μετατροπή των δομών του Βοήθεια στο Σπίτι σε ΚΟΙΝΣΕΠ και τη μερική χρηματοδότηση αυτών των ΚΟΙΝΣΕΠ με βάση τον αριθμό των ωφελούμενων και με οικονομική συνεισφορά, όσων συμπολιτών μας θα λάμβαναν υπηρεσίες. Ευτυχώς δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια, τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθήθηκε η πλήρωση μόνιμων θέσεων στις δομές του Βοήθεια στο Σπίτι, όχι όμως με μετατροπή των συμβασιούχων (που κάποιοι από αυτούς εργάζονται περίπου 20 χρόνια) σε αορίστου χρόνου, αλλά με ανοιχτή προκήρυξη, η οποία προέβλεπε αυξημένη μοριοδότηση των ήδη εργαζομένων, αλλά δεν διασφάλιζε με κανέναν τρόπο την μονιμοποίηση τους. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις η πρακτική αυτή θα επέφερε την μετακίνησή τους σε άλλον δήμο μετά την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες του Βοήθεια στο Σπίτι βασίζονται και στην ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων καθώς αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται μπαίνουν για πολλά χρόνια στα σπίτια συνανθρώπων μας, που το έχουν ανάγκη. Και δεν είναι εύκολο να μπεις στο σπίτι κανενός. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση τον εμπαιγμό των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι με κάποιες τροποποιήσεις στην επικείμενη προκήρυξη και σε καμιά περίπτωση δε συζητάει για μονιμοποίηση, όσων ήδη δουλεύουν.

Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους των υπολοίπων κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, ούτε λόγος για μονιμοποίηση. Επίσης, θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα πρόσφατα έγγραφα, που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτών των δομών και των εργαζομένων τους, καθώς και το εύρος άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά νομίζω, ότι όλοι τη γνωρίζουν και ιδίως, όσοι δέχονται αυτές τις υπηρεσίες.

Και θα κλείσω με το καλύτερο. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως και των σωματείων δημοτικών υπαλλήλων ανά τη χώρα δεν δέχεται αυτούς τους εργαζόμενους ως ισότιμα μέλη με πλήρη δικαιώματα. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΔΑΣ, η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των σωματείων που ελέγχουν, είτε δεν γράφουν καθόλου τους συμβασιούχους ως μέλη τους, ή προτείνουν την εγγραφή τους στα σωματεία χωρίς δικαίωμα ψήφου. Πως το λες άραγε αυτό, ιδιαίτερα σήμερα;

Και τελικά, μόλις τελειώσει αυτός ο πόλεμος με την πανδημία, για τους συμβασιούχους των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ συνεχίζεται ένας άλλος πόλεμος, για το αν θα πληρωθούν, πότε θα πληρωθούν και κυρίως αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

  

Σχετικά θέματα

Απόψεις