Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύμβαση για το Ελληνικό: Υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η σύμβαση

Η σύμπλευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ξανά στη Βουλή σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για να..

Η σύμπλευση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ξανά στη Βουλή σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι και οι επενδύσεις τους όπως αυτή στο Ελληνικό. Υπερψηφίζουν τα δύο κόμματα το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων» που συζητείται στην Ολομέλεια.

Με το νομοσχέδιο προωθούνται οι τελευταίες διευθετήσεις που απαιτεί ο όμιλος «LAMDA», με σειρά παρεκκλίσεων από τη νομοθεσία της πολεοδόμησης, διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την «Ελληνικό ΑΕ», με πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης. Επιπλέον γίνεται καταγραφή της περιοχής για την πολεοδόμηση και προβλέπονται οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο, ο καθορισμός ποιων εκτάσεων, μετά την παρέλευση 99 ετών που διαρκεί η παραχώρηση, επιστρέφουν στο Δημόσιο και ποιες παραμένουν στην κυριότητα του παραχωρησιούχου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για να «τρέξει» η επένδυση στο Ελληνικό και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε όραμα» για το συγκεκριμένο έργο. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πολύ περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί 20 μήνες καθυστερεί! Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «ναι επί της αρχής», διότι «είμαστε υπέρ της επένδυσης, έχουμε δουλέψει πολύ για αυτή».

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η σύμβαση

Την απόσυρση της σύμβασης ζήτησε το ΚΚΕ που κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε την ταύτιση των αστικών κομμάτων στο να ξεμπλοκάρουν κάθε φορά την επένδυση και την ευθυγράμμιση του κράτους στην παράκαμψη των εμποδίων όταν πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά χωροθέτησε καζίνο μέσα στον αστικό ιστό.

Ανέφερε ότι δημιουργείται μια ιδιωτική πόλη μέσα στην πόλη και πως είναι απάτη τα περί μητροπολιτικού πάρκου καθώς το πράσινο θα είναι σε μια ελάχιστη έκταση που θα είναι το προαύλιο των ακριβών κατοικιών. Σημείωσε ότι χάνεται μια ελεύθερη παραλία καθώς θα απομείνει μόνο ένα χιλιόμετρο για τους υπόλοιπους κατοίκους και η πρόσβαση θα είναι πιθανότατα με εισιτήριο. Αναφερόμενος στις συνέπειες, τόνισε ότι οι έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αττικής και θα επιφέρουν κλιματικές επιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει κυκλοφοριακή επιβάρυνση καθώς εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο τουρίστες θα συγκεντρώνονται μόνο στο Ελληνικό, ενώ θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις του Εμπορίου και του Επισιτισμού λόγω της αύξησης του κόστους της επαγγελματικής στέγης και των ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι στον Τουρισμό υπάρχουν 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης με βάση τους μνημονιακούς νόμους που είναι σε ισχύ και ανέφερε ότι η φτηνή εργασία χωρίς δικαιώματα είναι ο στόχος και των νομοσχεδίων που αναμένονται το επόμενο διάστημα για Εργασιακά και συνδικαλιστική δράση.

Τόνισε ότι πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για την ακύρωση της επένδυσης ή έστω πλευρών της που φέρνουν τις βαρύτερες επιπτώσεις και υπογράμμισε πως κριτήριο του ΚΚΕ για την αξιοποίηση της έκτασης είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΜΕΡΑ25. Στην τοποθέτηση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπους του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το αστικό Σύνταγμα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και πως το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ της ένστασης διότι το νομοσχέδιο είναι αντιλαϊκό.
 
Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις