Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνταξιούχοι: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναττικό συλλαλητήριο την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

  Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παναττική συγκέντρωση που διοργανώνουν την Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια απηύθυναν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις κατά..

 

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παναττική συγκέντρωση που διοργανώνουν την Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια απηύθυναν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα την Τετάρτη 15 Φλεβάρη στον ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου) στις 11 π.μ. Στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 15 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στα Λιοντάρια. Στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο οι συνταξιούχοι από όλη την Αιτωλοακαρνανία την Πέμπτη 2 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Μιλώντας εισηγητικά ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τον καταστρεπτικό σεισμό και κάλεσε τα σωματεία και τους συνταξιούχους «από το πενιχρό τους εισόδημα να συνεχίσουν την οικονομική στήριξή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Στην συνέντευξη μίλησαν ακόμα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ,  ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών.

 
 

Ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα το επόμενο διάστημα πιο  μαζικά, ενωτικά, δυναμικά «γιατί μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες, τις κοινωνικές αποδοχές μας, την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους την στιγμή που οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά».

Υπογράμμισε ότι «με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων, και θα βελτιώσει την ζωή τους  ήταν όπως η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει, ένα μεγάλο ψέμα γιατί:  

Το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων ούτε τον επίσημο τιμάριθμο που είναι στο 9,9% δεν καλύπτει. Η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε αυτή στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6%, μειώνοντας παραπέρα την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια που συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα  και ο πληθωρισμός να καλπάζει.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη. Αντί για τα πληρωμένα από τις εισφορές μας δώρα, την 13η και 14η σύνταξη, η κυβέρνηση έδωσε ένα επίδομα 250 ευρώ σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους για τις αγορές των Χριστουγέννων και αυτό ήταν όλο.

Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016, με βάση την αντιασφαλιστική νομοθεσία που έχει ψηφισθεί, υπολόγισαν τη σύνταξή τους με συντελεστή που τους αποδίδει αποδοχές πολύ μικρότερές από τους παλιούς. Αυτοί θα πάρουν όλη την αύξηση του 7,75% στην κύρια σύνταξη αλλά και πάλι αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις συντάξεις που δινόντουσαν πριν το 2016 και αρκετά κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό».

 
 

Ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι «μετά από 13 χρόνια συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων με πάνω από 100 δισ. απώλειες φτάσαμε στο έτος 2023 όπου ενόψει της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ πανηγυρίζει ότι έδωσε 4 αυξήσεις, με τη υπόσχεση ότι και εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα έδινε ίσως σε κάποιους-κάποιο επίδομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει υποσχέσεις ότι θα επαναφέρει λέει την 13η σύνταξη που είναι επίδομα και όχι την 13η σύνταξη όπως αυτή καταβάλλονταν πριν τις περικοπές και έτσι έχει πληρωθεί. Είναι φανερό ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων δεν χωρούν στις πολιτικές τους που θα συνεχισθούν και θα οδηγούν στην συνεχή φτωχοποίηση των συνταξιούχων αφού το νομικό τους οπλοστάσιο ισχύει και με βάση αυτό οι συντάξεις θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με το νόμο 4387/2016 Κατρούγκαλου και τον ν. 4670/2020 Βρούτση που ουσιαστικά ο υπολογισμός αυτός μετά το 2028 θα ρίχνει την συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων στα 700 ευρώ».

«Είμαστε στον δρόμο του αγώνα για την διεκδίκησή των δικαιωμάτων μας. Και θα είμαστε και την προεκλογική περίοδο μην πιστεύοντας βέβαια σε επίδοξους σωτήρες» τόνισε ο Δ. Κουμπούρης υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει σε όλα μας τα δικαιώματα:

Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Να αποδίδεται στις αναπηρικές συντάξεις ολόκληρη η Εθνική σύνταξη.

Να ισχύσει η παράλληλη ασφάλιση στους ασφαλισμένους πριν το 2016.

Κατάργηση της παρακράτησης για την υγεία.

Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.

Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην  υγεία.

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν σε υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Άμεση έκδοση των συντάξεων.

Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική λαϊκή κατοικία.

Να ισχύσει ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η παρακράτηση φόρου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Άμεση καταβολή των συνδρομών για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Άμεση απόδοση στα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό». Από 902.gr

Σχετικά θέματα