Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo

Συνεργασία με τη Ρωσία για κόμβο φυσικού αερίου στη Θράκη ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Άγκυρα και Μόσχα θα εργαστούν από κοινού για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, μετά..

Άγκυρα και Μόσχα θα εργαστούν από κοινού για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, μετά από ρωσική πρόταση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται το πιο σημαντικό μέρος για αυτήν την επιχείρηση», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο τουρκικό τμήμα της Θράκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν και τη Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

«Μαζί με τον (Βλαντιμίρ) Πούτιν, δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν. Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί», είπε ο Ερντογάν.

«Όπου κι αν είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα έχουμε εγκαταστήσει αυτό το κέντρο διανομής εκεί. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά, τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι Ερντογάν και Πούτιν είχαν συνάντηση χθες στο περιθώριο της CICA, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, με αντικείμενο τη μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο.

«Έχουμε πάρει τις προφυλάξεις μας» για την Ελλάδα

Ερωτηθείς για τις τουρκικές αιτιάσεις περί «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Φυσικά κάνουμε προειδοποιήσεις για αυτό».

«Βλέπουμε βέβαια τι έγινε την Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε προφυλάξεις, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από αυτούς. Έχουμε πάρει τις προφυλάξεις μας, όλα είναι έτοιμα. Οπότε παίρνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν αυτοί (η Ελλάδα)», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε συνομιλίες με Αμερικανούς γερουσιαστές.

«Διατηρήσαμε τις σχέσεις μεταξύ τους ζεστές μέσω συνομιλιών, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

(Πηγή: 902 – «Anadolu»)

Σχετικά θέματα