Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνεχίζονται οι προβολές εξαιρετικών ντοκιμαντέρ στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Την Πέμπτη 7 Ιούλη προβάλλεται το ντοκιμαντέρ των Γιάννη Ξύδα και Τάσου Κωνσταντόπουλου «Καινούριος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» και την άλλη Πέμπτη 14 Ιούλη το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, συνεχίζονται οι προβολές επιλεγμένων και εξαιρετικών ντοκιμαντέρ στην ανακαινισμένη αυλή του Μουσείου (Εθνικής Αντιστάσεως 33, Περιστέρι), με ελεύθερη είσοδο.

 

«Καινούριος Ουρανός — Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας»

 

Μετά την προβολή, την περασμένη Πέμπτη, των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» , αυτή την Πέμπτη  7 Ιούλη, στις 20.30, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ των Γιάννη Ξύδα και Τάσου Κωνσταντόπουλου «Καινούριος Ουρανός — Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

Περίπου 70 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μοιράζονται τις αναμνήσεις τους. Η ζωή τους στα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας, αλλά και οι μάχες στα βουνά συνθέτουν το σκηνικό της δύσκολης εκείνης εποχής.

Ο «Καινούργιος Ουρανός» είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ το οποίο έχει θέσει ως στόχο του να εξερευνήσει μια σημαντική περίοδο, αυτή μεταξύ 1945 και 1949, μέσα από τη σκέψη γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πρόκειται για έρευνα ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στον κινηματογραφικό φακό μέσω της προφορικής ιστορίας.

Ο «Καινούργιος Ουρανός» είναι μια παραγωγή της ομάδας «Συλλογική Μνήμη», σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Ξύδα.

Φωτογραφία: Χρήστος Πανάγος, Αλέξανδρος Αριστόπουλος
Μοντάζ: Τάσος Κωνσταντόπουλος
Μουσική: Κωσταντής Πιστιόλης, Θάνος Μικρούτσικος

Στην ταινία συμμετείχε ο Θάνος Μικρούτσικος που έγραψε τη μουσική της έναρξης και απήγγειλε ένα απόσπασμα από ένα ποίημα του Πωλ Ελυάρ, ενώ η υπόλοιπη μουσική επένδυση είναι του Κωνσταντή Πιστιόλη.

 

«Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα»

 

Την Πέμπτη 14 Ιούλη, στις 20.30, ακολουθεί το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα».

Ένοπλοι απεργοί 1914 – (Η φωτογραφία είναι ευγενικήπαραχώρησητης State Historical Society of Colorado

Οι Πόλεμοι του Άνθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής, ιδιοκτησίας Ροκφέλερ, στην περίοδο 1890-1930. Αιτία τους ήταν οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων.  Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους από την σκληρή πραγματικότητα μιας χρεωκοπημένης Ελλάδας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των  δουλεμπόρων της εποχής,  είχαν καταλήξει στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του.

Η μεγάλη απεργία του συνδικάτου στο νότιο Κολοράντο, κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου, όπου δολοφονήθηκαν άγρια, από την πολιτειακή Εθνοφρουρά, ο επικεφαλής των Ελλήνων Λούης Τίκας, συνδικαλιστές και γυναικόπαιδα. Μετά τη σφαγή ξέσπασε ένοπλη εξέγερση που επεκτάθηκε νικηφόρα σε ολόκληρο το νότιο Κολοράντο και που, φυσικά, αποσιωπήθηκε για συγκεκριμένους, ευνόητους λόγους…

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη δουλειά έχει κάνει το μουσικό σύνολο Ρωμιοσύνη που ηχογράφησε, για πρώτη φορά, τον λησμονημένο «Υμνο των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο» (The Union Forever – Το Συνδικάτο για πάντα), σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.

Το The Union Forever, όπως το ηχογράφησε το μουσικό σχήμα Ρωμιοσύνη:

Για το «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» είχαμε αναφερθεί εδώ.

Η ταινία είναι μια πετυχημένη παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές». Μια εταιρεία που συστάθηκε από μια παρέα ανθρώπους, ανάμεσά τους η Φρόσω Τσούκα, που έκανε την έρευνα για το ντοκιμαντέρ, η Λίνα Γουσίου, ο Στέφανος Πλάκας που μαζί με τη Φρόσω συμμετείχαν στη Διεύθυνση της Παραγωγής, και άλλους, που, στα χρόνια της χούντας, βρέθηκαν φοιτητές στη Νέα Υόρκη και θέλησαν, με πολιτιστικές παρεμβάσεις, να αναδείξουν το ελληνικό ριζοσπαστικό κίνημα της Αμερικής. Στην εταιρεία έδωσαν το όνομα «Αποστόλης Μπερδεμπές» τιμώντας τη μνήμη του δραστήριου συντρόφου τους, κομμουνιστή φοιτητή που «έφυγε» πολύ πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 31 χρόνων.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Τις μέρες των προβολών θα λειτουργεί στο Μουσείο έκθεση βιβλίου, ενώ θα μπορούν να γίνονται και ξεναγήσεις στα εκθέματα του Μουσείου κατόπιν ραντεβού (στη τηλέφωνο 210 5730026).

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις