Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνάντηση Δένδια-Κοέν: Ή πώς η «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας με Ισραήλ εξιλεώνει την πολιτική κατοχής κατά των Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εξήρε με κάθε τρόπο τη «στρατηγική συνεργασία» της Ελλάδας με το Ισραήλ

Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας, φυσικά, τα βήματα στην εξωτερική πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε με ποιου το μέρος είναι: την ώρα που οι Παλαιστίνιοι μετρούν θύματα από τις ισραηλινές επιδρομές και συνεχίζεται η βάρβαρη κατοχή των Παλαιστιανιακών εδαφών, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εξήρε με κάθε τρόπο τη «στρατηγική συνεργασία» της Ελλάδας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, μετά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, η αναφορά Δένδια ήταν επιγραμματική («μια δίκαιη λύση είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών», περιορίστηκε να πει), κάνοντας σαφές ότι η καταδίκη της δολοφονικής πολιτικής του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων από ελληνικής πλευράς θυσιάζεται στον βωμό της ενίσχυσης της διμερούς «στρατηγικής σχέσης»…

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της πρόσφατης «φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης» στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε κάθε ενέργεια αντισημιτισμού.

«Κοινά συμφέροντα» και «συγκλίνουσες οπτικές»

Ο Ν. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ «έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο», που βασίζεται στα «κοινά συμφέροντα» και τις «συγκλίνουσες οπτικές» σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον «κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ’ ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους».

Όλα αυτά, τουλάχιστον «δικαιώνουν» την πολιτική κατοχής και την βάρβαρη καταστολή σε βάρος των Παλαιστινίων.

Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την «ξεκάθαρη δήλωση» που έκανε νωρίτερα στις δηλώσεις του για τον «σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και υποστήριξε πως «οι στενοί δεσμοί φιλίας και ο αμοιβαίος σεβασμός» δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις.

Κύκλοι τους ελληνικού ΥΠΕΞ ισχυρίζονται πως «είναι η πρώτη φορά» που υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων, κάνει ρητή δήλωση για τη στήριξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Παρά όμως τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη δήλωση Κοέν, στην πραγματικότητα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε στη γραμμή που ακολουθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, κάνοντας λόγο για «διαφορές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που «πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

Το «ζουμί» ήταν οι ενεργειακές μπίζνες και η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια»

Εξάλλου, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Κοέν, ο Νίκος Δένδιας είπε πως συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, ανέφερε την Ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καιτονομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είπε ότι ο ουρανός είναι το όριο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ενέργεια, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας – Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στον EastMed, ενώ είπε πως ενημέρωσε τον Έλι Κοέν ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις επενδύσεις, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες.

«Εμβάθυνση» της στρατηγικής συνεργασίας

Ο Ν. Δένδιας τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την περαιτέρω ενίσχυση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών», ενώ έδωσε επίσης έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους- μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την προσθήκη των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έχουν την ευκαιρία να συζητούν για περιφερειακά θέματα και να οραματίζονται τι μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω. Μάλιστα, χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα» την τριμερή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από μόνη της αυτή η παρατήρηση αναδεικνύει πως η εξωτερική πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, γεγονός που μόνο περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μπορεί να φέρει

Εν συνεχεία, συνεχάρη το Ισραήλ για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά νέα για την περιοχή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις