Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκλονίζει ο Μ. Κυπραίος: Το κράτος-εκδικητής ακόμη προσπαθεί να με κάνει να γονατίσω

Έντεκα χρόνια μετά την βάρβαρη αστυνομική επίθεση από την οποία έχασε την ακοή του, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος περιγράφει τον Γολγοθά που βιώνει ακόμα.

Συγκλονιστικά είναι όσα γράφει Μανώλης Κυπραίος, ο δημοσιογράφος που το 2011 έχασε την ακοή του έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από άνδρες των ΜΑΤ με κρότου-λάμψης, ενώ βρισκόταν μέσα σε στοά.

Ο Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του ενώ στην προσπάθειά του να διαφύγει, ξυλοκοπήθηκε αναίτια.

Ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε εννέα χρόνια μετά σε πρώτο βαθμό, αλλά παρά τις εκκλήσεις όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων του κόσμου, η Ελληνική Πολιτεία αμφισβητεί την απόφαση σε δεύτερο βαθμό ενώ αρνείται το λογικό, την καταβολή αποζημίωσης καθώς πλέον δεν μπορεί να εργαστεί!

Ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία με κείμενό της στηλίτευσε την απόφαση του ελληνικού κράτους να ασκήσει έφεση, κατά της απόφασης που δικαίωσε τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, προστατεύοντας έτσι τα ΜΑΤ που του προκάλεσαν πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες.

Σήμερα, ο Μανώλης Κυπραίος με εξομολογητικό τόνο περιγράφει με νήμα στο Twitter όλον αυτόν τον Γολογοθά που περνάει τα τελευταία έντεκα χρόνια, στην προσπάθειά του να επανέλθει από αυτήν την βάρβαρη αστυνομική επίθεση που όχι μόνο του στέρησε την ακοή, αλλά του δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία χρειάστηκε να υποβληθεί σε επεμβάσεις.

Συγκλονίζουν όσα γράφει:
«Θα σας γράψω για τον δικό μου πόλεμο, μια από τις μικρές “Ουκρανίες” ανάμεσά μας. Οταν με σακάτεψαν τα ΜΑΤ δεν “σιώπησα” (αν σιωπούσα θα ήμουν τουλάχιστον πλούσιος) ένοιωσα και νιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου απέναντι σας να παλέψω. Εχω υποχρέωση απέναντι σε όλα αυτά για τα οποία πιστεύω να παλέψω. Τον άνθρωπο, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Βρέθηκα απέναντι σε έναν Γολιάθ και δεν ήμουν ο Δαβίδ. Ποτέ δεν ήμουν.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μου έμαθαν πως το πιο ατιμωτικό είναι να μην παλέψεις ποτέ για το καλύτερο σε αυτό τον κόσμο. Μια οικογένεια με αντιστασιακή δράση έως το 1974 και πολλούς νεκρούς από την Κοκκινιά έως το Ντάχαου. Εβλεπα και βλέπω πάντα το καλό στους ανθρώπους. Έντεκα χρόνια τώρα προσπαθούν να με τσακίσουν. Εντεκα χρόνια τώρα βρίσκομαι αντιμέτωπος με αυτό τον Γολιάθ που μου πετάει κοτρώνες κι εγώ χαλικάκια.

«Έμεινα 7 μήνες στο κρεβάτι και έκανα κοντά στα 6 χρόνια για να ξαναπερπατήσω χωρίς μπαστούνι»
Μου έχουν καταστρέψει δύο αυτοκίνητα, μου έχουν βάψει το σπίτι με σβάστικες και λυκοπαγίδες, απειλές στα social media και σημειώματα, ξεφουσκωμένα λάστιχα, εκφοβιστικές διαρρήξεις στο σπίτι μου. Έμεινα 7 μήνες στο κρεβάτι και έκανα κοντά στα 6 χρόνια για να ξαναπερπατήσω χωρίς μπαστούνι. Μέσα στα ειδικά παπούτσια μου είχα ρεβύθια ή ρύζι για να περπατάω με ισορροπία. Έκανα 2 πολύωρες επεμβάσεις για να μπει το κοχλιακό εμφύτευμα μέσα στο κεφάλι μου να σκαφτεί το κρανίο και να μπουν βίδες.

Έπρεπε να “γεννηθώ” από την αρχή. Να μάθω να ζω, με χιλιάδες περιορισμούς μέσα στην πιο αφιλόξενη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για ΑμεΑ. Τα απλά, ένα ποτό, μια ταβέρνα, ένα ανοικτό μέρος στην στην Ελλάδα του ήχου, της θάλασσας και του φωτός μου είναι πια αδύνατο να τα ζήσω λόγω της “απόφασης” δύο αστυνομικών.

Όμως μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια κατάφερα να πετύχω αρκετά. Φυσικά δεν μπορώ να ακούσω ξανά μουσική ή φωνές ή να κάνω τις δραστηριότητες που μπορούσα. Το 80% της ημέρας είμαι κωφός, μιας και μέσα στο σπίτι μου το να φορώ το κοχλιακό, πέρα από τα προβλήματα εγκαυμάτων που προκαλεί, μου είναι άχρηστο. Η αξιοπρέπειά μου δεν μου επέτρεπε να σας πω τι πέρναγα (και περνάω).

«Είναι η αξιοπρέπειά μου που δεν με αφήνει να τα παρατήσω»
Έχασα τη μητέρα μου πρόσφατα με τον τελευταίο λόγο της να είναι: “Μείνε όρθιος γιε μου”, χαϊδευόντας μου το κεφάλι για τελευταία φορά. Πέρασα 2 φορές Covid. Όμως όπως σας έγραψα είναι η αξιοπρέπειά μου που δεν με αφήνει να τα παρατήσω. Το χρέος μου απέναντι σε εσάς. Στα πέτρινα χρόνια 2012-2015 μοίραζα φαγητό τις νύχτες στους αστέγους μαζί με τα άλλα παιδιά αυτούς τους αφανείς ήρωες. Αυτά τα υπέροχα κορίτσια κ αγόρια. Κάτω από γέφυρες κ μέσα σε τρώγλες ή εγκαταλελειμμένα σπίτια. Μοιραζόμουν τον πόνο τους. Τα ξεχάσατε… Βρέθηκα στο μεγάλο κύμα των προσφύγων το 2015. Βοήθησα όσο μπορούσα κ μετέφραζα. Ο πόνος και οι δυσκολίες έμπαιναν στην άκρη. Και αυτά είναι όλα μια παρωνυχίδα από όλα αυτά που έχω ζήσει τα τελευταία 11 χρόνια.

Που το κράτος-εκδικητής ακόμη και σήμερα προσπαθεί να με κάνει να γονατίσω. Σε σημείο οι δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ τους από τους γιατρούς, πόσο τις εκατό κώφωση άμφω έχω! Να με τρέχουν δεξιά και αριστερά σαν μπαλάκι του τένις και να προσπαθούν να βρουν κάθε δικαιολογία για να καθυστερούν. Από την άλλη έχουν περάσει 6 μήνες για την απόφαση στην έφεση που κατέθεσε το δημόσιο εναντίον μου. Απέναντι σε μια καταδίκη-ορόσημο απέναντι στην αστυνομική βια. Αντί να ζητήσουν συγνώμη συνεχίζουν να “πολεμούν” με λύσσα. Πρέπει να διατηρηθεί – η όπως την βλέπουν εκείνοι -“κρατική ομαλότητα”.

Η δική τους “ομαλότητα” όμως, είναι η δική μας καταστροφή, γιατί κάνουν την έννοια της δημοκρατία “λάστιχο”. Σας τα γράφω όλα αυτά, γιατί νομίζετε πως όλα ανήκουν στο παρελθόν. Όχι δεν ανήκουν στο παρελθόν, δεν ανήκουν στη λήθη, ανήκουν στην ιστορία. Ανήκουν σε όλους μας και ειδικά στις νέες γενιές που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ανήκουν στη δημοκρατία. Ανήκουν σε όλους τους διπλανούς μας συμπολίτες που τα έχουν βάλει με το “θεριό”.

«Να αγαπάτε, να βοηθάτε, να παλεύετε για το καλό και να μη τα παρατάτε ΠΟΤΕ!»

Ανήκουν σε αυτούς τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, τεχνικούς που με τεράστιο προσωπικό κόστος μάχονται για την δημοκρατία και την ανεξάρτητη ενημέρωση. Από την Ελλάδα έως τα πέρατα του κόσμου. Ονειρεύομαι, πριν φτάσει η στιγμή να κλείσω τα μάτια μου ονειρεύομαι να δω έστω κ ένα νέο λουλουδάκι να ανθίζει μέσα στη λάσπη που έχουν βυθίσει αυτή την κοινωνία, αποβλακώνοντάς την με σκοπό να γίνουμε όλοι μια κοινωνία ρομπότ, χωρίς αισθήματα. Μια δαρβινική κοινωνία χωρίς τίποτα το καλό. Βυθισμένη στην ευμάρειά της. Παλέψτε! Το μοναδικό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό που δεν θέλουμε. Να αγαπάτε, να βοηθάτε, να παλεύετε για το καλό και να μη τα παρατάτε ΠΟΤΕ!» 

Σχετικά θέματα

Απόψεις