Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυριακή, 22 Γενάρη 2023: Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Μετά από τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) οργανώνει ξανά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), την ετήσια πολιτιστική εκδήλωσή της «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» την Κυριακή, 22 Γενάρη 2023, ώρα 10:00 π.μ. Ταυτόχρονα η εκδήλωση θα αποτελέσει και βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης καθώς η ΠΣΕ, πέντε ομοσπονδίες και οι σύλλογοι των αποδήμων ηπειρωτών οργανώνουν πανηπειρωτική συγκέντρωση στη Βουλή στις 15 Φλεβάρη 2023, ώρα 5:00 μ.μ., διεκδικώντας μέτρα που θα σταματήσουν την ερήμωση των χωριών της Ηπείρου.

Μετά από τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) οργανώνει ξανά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), την ετήσια πολιτιστική εκδήλωσή της «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» την Κυριακή, 22 Γενάρη 2023, ώρα 10:00 π.μ. Ταυτόχρονα η εκδήλωση θα αποτελέσει και βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης καθώς η ΠΣΕ, πέντε ομοσπονδίες και οι σύλλογοι των αποδήμων ηπειρωτών οργανώνουν πανηπειρωτική συγκέντρωση στη Βουλή στις 15 Φλεβάρη 2023, ώρα 5:00 μ.μ., διεκδικώντας μέτρα που θα σταματήσουν την ερήμωση των χωριών της Ηπείρου.

«Η “Πίτα του Ηπειρώτη”, διαχρονικός  θεσμός  που συνταυτίστηκε με τη δράση της ΠΣΕ είναι μια καθαρή φωνή της Ηπειρώτικης αποδημίας, ένας αληθινός συνεκτικός-ηπειρώτικος δεσμός» αναφέρει στην πρόσκλησή της η ΠΣΕ για την εκδήλωση. Φέτος θα πάρουν μέρος εβδομήντα χορευτικοί όμιλοι από την Ελλάδα και την Βόρεια Ήπειρο, και 1.500 χορευτές, πλήθος Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, η χορωδία της Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσιου, το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και οι «Ισοκράτισσες». Την όλη εκδήλωση κοσμεί με τη συμμετοχή του ο πατριάρχης της Ηπειρώτικης μουσικής Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς.  

Επιπλέον συμμετέχουν οι κομπανίες του Θοδωρή Γεωργόπουλου, Λευτέρη Γκιώκα, Δημήτρη Ζιάγκα, Αντώνη Κακούρη, Δημήτρη Κώτσικα, Τάσου Μαγκλάρα και οι Λαλητάδες. Θα τραγουδήσουν: Σάββας Σιάτρας, Παγώνα Αθανασίου, Γιάννης Καψάλης, Αφοί Κόντη,  Κώστας Λεοντίδης, Ανδρέας Μετσοβίτης, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κωνσταντίνα Τούνη, Ελευθερία Χαραλάμπους, Χρήστος Πότσης. Ουσιαστική είναι και η συμμετοχή των καλλιτεχνών: Δόκιμος Χαραλάμπους, Ιωάννα Χαραλάμπους, Πετράκης Χαλκιάς, Ναπολέων Μιχ. Δάμος και Τρύφων Αναστασίου.

 

Οι  «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που αναδεικνύουν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους, φέτος θα φιλοξενήσουν, και για ιστορικούς λόγους, τους Μικρασιάτες. Το μουσικό πρόγραμμα είναι διανθισμένο από ιστορικά και λαογραφικά κείμενα του Νίκου Ζέκη και Χρήστου Τούμπουρου και θα παρουσιάσει η Μαρίκα Γκόνη.

Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» είναι αφιερωμένη στην «Ηπειρώτισσα Γυναίκα» που θα παρουσιαστεί η δράση της σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής της. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Πανηπειρωτική διαμαρτυρία

 

Στους κόλπους της ΠΣΕ δραστηριοποιούνται  πάνω από 450 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία (Αδελφότητες, Ενώσεις και Ομοσπονδίες).

Με συνθήματα «Οι ηπειρώτες διεκδικούν και αγωνίζονται» και «Όχι στην ερήμωση των χωριών» η ΠΣΕ οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ροδοβιζινών Άρτας, Τζουμέρκων και οι σύλλογοι των απόδημων Ηπειρωτών οργανώνουν Πανηπειρωτική διαμαρτυρία στην είσοδο της Βουλής στις 15 Φλεβάρη 2023, ώρα 5:00 μ.μ. διεκδικώντας δυναμικά λύσεις στα σωρευμένα προβλήματα των χωριών της Ηπείρου. Οι εκπρόσωποι των φορέων θα καταθέσουν τα αιτήματά τους στο προεδρείο της Βουλής και στα κόμματα.

Στο κάλεσμά τους για τη συγκέντρωση οι φορείς της ηπειρώτικης αποδημίας, μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν: «Ο πληθυσμός της Ηπείρου μειώνεται συνεχώς, όπως άλλωστε το πιστοποίησε και η πρόσφατη απογραφή. Οι νέοι “ψάχνουν” τρόπο  να μεταναστεύσουν και τα χωριά πλέον κατοικούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία  από υπερήλικες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα  διαμονής  από την αδυναμία της πολιτείας να τους στηρίξει. Η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα  διαρκώς συρρικνώνεται. Οι υπηρεσίες  υγείας και ειδικά η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη συνεχώς υποβαθμίζεται. Δεν υφίσταται επαρκές δίκτυο  Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων  Βοηθειών. Τα ασθενοφόρα είναι σε έλλειψη και υποστελεχωμένα. Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει απαρχαιωμένο και ασυντήρητο. Ολόκληρες περιοχές περιμένουν ακόμα την οδική σύνδεσή τους με τα κεντρικά οδικά δίκτυα, αυτά της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή τους και εντείνει την απομόνωσή τους. Οι συγκοινωνίες μεταξύ των χωριών και των πόλεων είναι ανεπαρκείς. Στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα με το κλείσιμο σχολείων και την έλλειψη εκπαιδευτικών. Οι συχνές διακοπές  στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση δυσκολεύουν την ζωή των κατοίκων και επιφέρουν πολλά προβλήματα στις παραγωγικές μονάδες. Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που  συνεχώς  στήνονται  στην Ήπειρο άνευ σχεδιασμού, χωρίς καν την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων που διαμένουν εκεί και την διαφορετική άποψη  των αυτοδιοίκητων αρχών της περιοχής, βιάζουν το φυσικό περιβάλλον. Το ταξίδι προς την Ήπειρο, ημών των αποδήμων, είναι ακριβή υπόθεση έως απαγορευτική με τα διόδια που πληρώνουμε. Το ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος κάνουν την ζωή των κατοίκων εκεί δύσκολη».

Οι ηπειρώτες διεκδικούν:

 • Την θεσμοθέτηση   εξειδικευμένης κρατικής πολιτικής  για την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου στοχευμένων μεταρρυθμίσεων , με ισχυρά κίνητρα και υπερβατικές δημόσιες επενδύσεις για ουσιαστική και μετρήσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών, που ερημώνουν με σκοπό την αναγέννησή τους  και την ανατροπή των συνθηκών, που οδήγησαν στην εγκατάλειψή τους.
 • Την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας  με την ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων.
 • Την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου συγκοινωνιών, που θα συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις.
 • Την μείωση της τιμής των διοδίων και των τελών διέλευσης των γεφυρών Ρίου -Αντιρρίου και Άκτιου-Πρέβεζας.
 • Την επανεξέταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων προς όφελος των πολιτών.
 • Την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ, μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος ως πηγή ζωής και όχι ως εμπόρευμα. Καθορισμός του ενεργειακού μείγματος που πρέπει να επιλεγεί, ορισμός περιοχών αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ, καθορισμός της φέρουσας ικανότητας στα υδροηλεκτρικά  έργα, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης  για την προστασία των πηγών ύδατος, εφαρμογή έμπρακτων κανόνων αειφορίας  για κάθε επίπτωση κάθε έργου.
 • Την μείωση της εισφοράς ΕΤΜΕΑΡ,  που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.
 • Την βελτίωση των υποδομών  και των δικτύων  ενέργειας και  τηλεπικοινωνιών. Πλήρη ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κάθε χωριό.
 • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά των κτηνοτρόφων, προς όφελος των ιδίων, αλλά και των καταναλωτών.
 • Να μην προωθηθεί η  ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
 • Να προσφέρονται τραπεζικές υπηρεσίες με  ΑΤΜ σε κάθε χωριό με ευθύνη και δαπάνες της πολιτείας.
 • Να προωθηθεί η οδική διασύνδεση της Ηπείρου με την Θεσσαλία  και των περιοχών της Ηπείρου με την Ιόνια Οδό και την Εγνατία Οδό,  με δρόμους σύγχρονων προδιαγραφών, καθώς σήμερα οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι αδιάβατοι για μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου, λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης.  Να βελτιωθεί , συντηρηθεί και αναπτυχθεί το οδικό δίκτυο που συνδέει  τα χωριά μας μεταξύ τους και τα χωριά με τις πόλεις .
 • Να ληφθούν σοβαρά μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε είδους  ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις.
 • Να αναληφθούν ενέργειες και εφαρμοστούν μέτρα  πρόληψης της κλιματικής αλλαγής.
 • Να αναληφθούν μέτρα  αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με την θεσμοθέτηση κανόνων αξιοποίησης των πηγών και με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης.

 

Σχετικά θέματα