Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

HDP: Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή μπροστά στις τουρκικές φονικές επιθέσεις στη Συρία

Οι συν-εκπρόσωποι Εξωτερικών Υποθέσεων του HDP καλούν τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει ανοιχτά για τις τουρκικές επιθέσεις.

Η Feleknas Uca και ο Hişyar Özsoy, συνεκπρόσωποι του HDP για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μιλήσει ανοιχτά για τις τουρκικές επιθέσεις.

Σε δήλωσή τους αναφέρουν ότι «η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, χρησιμοποιεί τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο για να επιτεθεί στους Κούρδους στο Κομπανί και σε πολλές άλλες πόλεις, οι οποίοι είχαν νικήσει το ISIS με πολλές θυσίες το 2014 και συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι σήμερα. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει οργανώσει τέτοιες επιθέσεις κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία ατιμώρητα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά το συριακό καθεστώς δεν έχει εγείρει καμία ισχυρή αντίρρηση».

«Η διεθνής κοινότητα», προσθέτουν, «δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε τέτοιες θανατηφόρες επιθέσεις που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Καλούμε με την παρούσα ανακοίνωση τη διεθνή κοινότητα, τους φίλους μας και τους διεθνείς θεσμούς, να αναλάβουν άμεση δράση κατά των επιθέσεων της Τουρκίας στα σύνορα και την αποτροπή άλλης μιας ανθρωπιστικής καταστροφής».

Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές φέρεται να έχουν σκοτώσει δεκατρείς πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, και δεκαπέντε Σύριους στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί πολλοί άλλοι. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ένα νοσοκομείο, ένα σιλό σιτηρών και μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μεταξύ των κατεστραμμένων πολιτικών υποδομών.

Οι συνεκπρόσωποι συνέχισαν: «Αυτές οι επιθέσεις ακολούθησαν την αποτρόπαια βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοέμβρη 2022, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε αμέσως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) παρά το γεγονός ότι αρνήθηκαν την οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών αποκρύπτουν και δεν αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από την επίθεση, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά και σύγχυση.

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πραγματικά για τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και τον σκοπό τους, αλλά ένα πράγμα είναι πολύ σαφές: η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή την επίθεση ως πρόσχημα και νομιμοποιητικό έδαφος για να προωθήσει την επιθετικότητά της κατά των Κούρδων στη Συρία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια νέα μεγάλη εισβολή στη βόρεια Συρία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Εν μέσω περαιτέρω βάθυνσης των οικονομικών προβλημάτων, διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία για την πρόκληση πολέμου και την υποκίνηση του πολέμου».

Η δήλωση υπογραμμίζει επίσης ότι «η Τουρκία έχει ιστορικό βομβών ενόψει εκλογών και αιματοβαμμένη προεκλογική εκστρατεία. Το 2015, αφού το ΑΚΡ έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιούνη και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβρη, η βία κλιμακώθηκε σε όλη τη χώρα. Πολίτες δέχθηκαν ακόμα και βομβιστικές επιθέσεις. Στην επίθεση στη συγκέντρωση Εργασίας, Ειρήνης και Δημοκρατίας στην Άγκυρα, πάνω από 100 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν υποστηρικτές του HDP, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Η κυβέρνηση κατηγόρησε επίσης το PKK και δαιμονοποίησε το HDP ως βασικό υπεύθυνο στην προεκλογική της εκστρατεία. Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν το ISIS.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πριν από κάθε πρόσφατη τουρκική εκλογή έχει προηγηθεί εισβολή στη βόρεια Συρία: Στην Jarablus πριν από το δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα το 2017, στο Afrîn πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018 και στο Serêkanî-Girê Spî πριν από τις τοπικές εκλογές το 2019. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι σύμμαχοί του φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνη του 2023».

Τέλος, οι δύο εκπρόσωποι τόνισαν ότι «η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, χρησιμοποιεί τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο για να επιτεθεί στους Κούρδους στο Κομπανί και σε πολλές άλλες πόλεις, οι οποίοι είχαν νικήσει το ISIS με πολλές θυσίες το 2014. Και συνεχίζουν τον αγώνα τους από τότε. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει οργανώσει ατιμώρητα τέτοιες επιθέσεις κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά το συριακό καθεστώς δεν έχει εγείρει καμία ισχυρή αντίρρηση».

Απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα, οι δύο εκπρόσωποι δήλωσαν ότι «δεν πρέπει να σιωπήσει απέναντι σε τέτοιες θανατηφόρες επιθέσεις που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Με την παρούσα δήλωση καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τους φίλους μας και τους διεθνείς θεσμούς να λάβουν Άμεση δράση κατά των διασυνοριακών επιθέσεων της Τουρκίας και αποτροπή νέας ανθρωπιστικής καταστροφής».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις