Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αρνούνται οι Κούρδοι οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

HSM: «Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το περιστατικό και είναι ευρέως γνωστό στον κόσμο ότι δεν στοχεύουμε ποτέ άμεσα πολίτες ούτε θα εγκρίνουμε ποτέ ενέργειες που έχουν στόχο πολίτες. Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και νόμιμο αγώνα για την ελευθερία» -- SDF: «Δηλώνουμε ότι οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και αρνούμαστε τους ισχυρισμούς που κατηγορούν τις δυνάμεις μας».

Η Διοίκηση του Αρχηγείου του Κέντρου Λαϊκής Άμυνας (HSM) της Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν – Βόρεια Συρία) με δήλωσή του αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη φονική έκρηξη στη λεωφόρο Istiklal της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι, σε σχέση με την έκρηξη, 46 άτομα, μαζί με τη γυναίκα που φέρεται να άφησε τη βόμβα στο σημείο, συνελήφθησαν, το HSM ζήτησε να αποκαλυφθεί όλο το παρασκήνιο της φονικής επίθεσης.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που υποδεικνύουν το Κομπανί ως στόχο σε σχέση με αυτό το περιστατικό αποκαλύπτουν την πτυχή του σχεδίου τους. Το περιστατικό δείχνει την έναρξη ενός σκοτεινού σχεδίου», ανέφερε το HSM.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τη Διοίκηση του Αρχηγείου HSM:

«Καταρχάς, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το περιστατικό και είναι ευρέως γνωστό στον κόσμο ότι δεν στοχεύουμε ποτέ άμεσα πολίτες ούτε θα εγκρίνουμε ποτέ ενέργειες που έχουν στόχο πολίτες. Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και νόμιμο αγώνα για την ελευθερία. Ενεργούμε με βάση μια προοπτική που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κοινό, δημοκρατικό, ελεύθερο και ίσο μέλλον με την κοινωνία της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, να στοχεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό με οποιονδήποτε τρόπο είναι σίγουρα εκτός συζήτησης.

Είναι πικρή αλήθεια ότι το καθεστώς AKP-MHP δυσκολεύεται μπροστά στον αναπτυσσόμενο νόμιμο αγώνα μας. Ειδικά με την αποκάλυψη της χρήσης χημικών όπλων και τις εικόνες που αποδεικνύουν ότι πυρπολούν τα πτώματα των δικών τους στρατιωτών, είναι προφανές ότι επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή ένα σκοτεινό σχέδιο για να διαστρεβλωθεί εντελώς η τρέχουσα κατάσταση. Τούρκοι αξιωματούχοι που υποδεικνύουν το Κομπανί ως στόχο, σε σχέση με αυτό το περιστατικό, αποκαλύπτουν την πτυχή του σχεδίου τους. Από αυτή την οπτική γωνία, είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα σκοτεινό περιστατικό, και παρόλο που ο δράστης φέρεται να είναι Κούρδος ή Σύριος, αυτό δεν θα αλλάξει τις συνέπειες. Το περιστατικό δείχνει την έναρξη ενός σκοτεινού σχεδίου. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό οι δημοκρατικοί κύκλοι και η κοινή γνώμη της Τουρκίας να δουν την σχεδιαζόμενη σκοτεινή περίοδο και να αγωνιστούν για την αποκάλυψη αυτού του περιστατικού».

 

Ανώτατος Διοικητής των SDF: Οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

 

Μετά το Κέντρο Λαϊκής Άμυνας (HSM), οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διέψευσαν επίσης τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, περί ανάμειξης των Κούρδων, μετά τη φονική βομβιστική επίθεση που έπληξε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Mazlum Abdi ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις τους δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Σε ανάρτηση στο Twitter τη Δευτέρα, ο Ανώτατος Διοικητής των SDF ανακοίνωσε:

«Δηλώνουμε ότι οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς με τους οποίους κατηγορούν τις δυνάμεις μας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον τουρκικό λαό και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες»

 

Το YPG αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση

 

 Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς του τουρκικού κράτους ως «ένα παιχνίδι που προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον Ερντογάν».

Με Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) απαντά στις καταγγελίες του τουρκικού κράτους σχετικά με την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη:

«Χθες, Κυριακή, η πόλη της Κωνσταντινούπολης έγινε μάρτυρας τρομοκρατικής έκρηξης στη μέση της οδού Istiklal, η οποία σκότωσε άοπλους πολίτες.

Αρνούμαστε πλήρως οποιαδήποτε σχέση ή συνεργασία με την δράστρια της τρομοκρατικής επιχείρησης, την Ahlam Al-Bashir.

Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει αρκετά τη μέθοδο των δυνάμεών μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Καταγγέλλουμε κάθε επιχείρηση που στοχεύει αμάχους.

Οι δυνάμεις μας εργάζονται για το εύρος και τα βασικά στοιχεία της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των δικτατοριών.

Η δράστρια της επίθεσης, Ahlam al-Bashir, σύμφωνα με τις τουρκικές δηλώσεις, κατευθύνθηκε από την περιοχή Αφρίν, η οποία είναι κατεχόμενη από το 2018. Έκτοτε, είναι πλήρως ελεγχόμενη από τις υπηρεσίες των πληροφοριών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του τουρκικού Εθνικού Κινήματος και της Hayat Tahrir al-Sham (Al-Qaeda). Ο ισχυρισμός ότι κατευθύνθηκαν προς το τουρκικό έδαφος για να πραγματοποιήσουν την επίθεση επιβεβαιώνει ότι αυτό το έργο προετοιμάζεται από την κυβέρνηση Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον Ερντογάν.

Η κρίση που βιώνει η κυβέρνηση του Ερντογάν, ειδικά λόγω των εκλογών που πλησιάζουν το επόμενο έτος,

Ο Ερντογάν, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του και ειδικά μπροστά στις εκλογές που πλησιάζουν, προσπαθεί πριν φτάσει στην Ινδονησία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20, να βρει έναν λόγο να λάβει διεθνή έγκριση για να εξαπολύσει επίθεση στις περιοχές της Ροζάβα και της βορειοανατολικής Συρίας. Αυτή η επέμβαση ελπίζει ότι θα είναι ανάσα ζωής για τον ίδιο στις επόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή οι γυναίκες στις δυνάμεις μας συνεχίζουν να επιτυγχάνουν ηρωικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ISIS και μέσω του σλόγκαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία – jin, jiyan, azadi» επηρεάζουν σαφώς ακόμη και τη γυναικεία επανάσταση στο Ιράν, το Αφγανιστάν και όλο τον κόσμο. Αυτό αποτελούσε σαφή ανησυχία για την κυβέρνηση Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Άρχισαν να συκοφαντούν, να ψεύδονται και να κάνουν θεατρικές παραστάσεις για να σώσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα σε βάρος της ελευθερίας του λαού τους και της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αλλά διαβεβαιώνουμε τον λαό μας και τον κόσμο ότι είμαστε αφοσιωμένοι στις αξίες του λαού μας και της επανάστασής μας και θα πολεμάμε πάντα ενάντια στις δικτατορίες και την τρομοκρατία».

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως μια νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, «ομολόγησε» πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα έρχεται από το Αφρίν και είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπανί, στη βορειανατολική Συρία.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις