Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το πρωί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για πιο γρήγορη ιδιωτικοποίηση και ..

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το πρωί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για πιο γρήγορη ιδιωτικοποίηση και  εμπορευματοποίηση του νερού. 

Το αντιλαϊκό σχέδιο νόμου μετατρέπει τη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», ανοίγοντας τον δρόμο για την κερδοφόρα διαχείριση του νερού και των αστικών αποβλήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Άλλωστε, με βάση τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας που απελευθερώνεται, δημιουργείται μια «ανεξάρτητη» Αρχή για να κάνει τον «τροχονόμο» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην «αγορά» (π.χ. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων). Η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή είναι απαίτηση και προαπαιτούμενο του Υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στη συζήτηση του αντιλαϊκού σχεδίου νόμου, υπογράμμισε πως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νομοσχεδίου είναι το νέο έγκλημα ενάντια στις ανάγκες του λαού, υπενθυμίζοντας πως το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει πολύ μεγάλη κατακραυγή από Συνδικάτα και φορείς που με μία φωνή ζητάνε την απόσυρσή του. Με αυτό το αίτημα και με σύνθημα «Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα», θα διαδηλώσουν σήμερα το απόγευμα εργατικά συνδικάτα και φορείς στο Σύνταγμα, όπως είπε.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως είναι πρόκληση να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο τη στιγμή που δεν έχει καταλαγιάσει η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο έχει αιτία την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.

Η εμπορευματοποίηση των αναγκών του λαού είναι η αιτία για τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής «και αυτό συνεχίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε, κάνοντας συγκεκριμένη αναδρομή στην πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού που υπηρέτησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις «και ας διαλαλεί υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα». 

Ως προς την υπαγωγή του νερού και των απορριμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανέφερε πως η κυβέρνηση διάλεξε τη ΡΑΕ που έχει επιδόσεις προς όφελος των ενεργειακών ομίλων που εκτόξευσαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Εκτός από την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του νερού, το σχέδιο νόμου «περιέχει πλήθος κακουργημάτων» που υπονομεύουν την προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις υπόλοιπες διατάξεις όπως αυτές που περιορίζουν τις προστατευόμενες περιοχές για χάρη του τουριστικού κεφαλαίου και των ΑΠΕ. 

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στη βολική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «το κράτος πρέπει να αλλάξει», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο εξασφαλίζει «λογοδοσία και διαφάνεια» για τους δημόσιους φορείς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, επιστρατεύοντας κουτοπονηριές, είπε πως πουθενά στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού. Ωστόσο, η νέα Ρυθμιστική Αρχή θα κοστολογεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με την ίδια λογική θα ελέγχει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις ΔΕΥΑ, επεκτείνοντας την εμπορευματοποιημένη λειτουργία αυτών των οργανισμών. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Σωκράτης Φάμελλος “ξέπλυνε”  την  Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο νόμου «δεν είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση», αλλά αποτυπώνει τη «λογική» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση των πάντων». 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια ενάντια σε αυτό το έγκλημα που οργανώνεται εις βάρος του λαού. Στο Σύνταγμα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις