Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στάλινγκραντ – Μόσχα: Ταξιδιωτικό οδοιπορικό 75 χρόνια μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη

Η New Star σε συνεργασία με το Cosmorama παρουσιάζουν ένα ακόμη επετειακό ταξιδιωτικό οδοιπορικό στο ηρωικό Στάλινγκραντ και την επιβλητική Μόσχα..

Η New Star σε συνεργασία με το Cosmorama παρουσιάζουν ένα ακόμη επετειακό ταξιδιωτικό οδοιπορικό στο ηρωικό Στάλινγκραντ και την επιβλητική Μόσχα με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη και το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού ΠολέμουΈνα ταξίδι «προσκύνημα» στους τόπους που δόθηκαν οι ιστορικές μάχες και στα μνημεία που θυμίζουν τις ηρωικές εκείνες ημέρες.

Η New Star επίσης, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO, θα προβάλλει όλο το 2020, τιμώντας την ιστορική αυτή επέτειο, 75 ταινίες (οι περισσότερες σε Α’ προβολή στην Ελλάδα) με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αντιφασιστική νίκη των λαών σε συνεργασία με το GOSFIL’MOFOND, το μεγαλύτερο κρατικό αρχείο της Ρωσίας και μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ταινιοθήκες παγκοσμίως, πρεσβείες και Κέντρα Κινηματογράφου χωρών που οι λαοί τους συμμετείχαν στην αντιφασιστική νίκη. Αναλυτικό πρόγραμμα για τις προβολές, αλλά και για παράλληλες εκδηλώσεις θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210-8640054 & στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ (ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ) ΜΟΣΧΑ 8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ (4 – 11 Μαΐου 2020)

Συμμετοχή και στις επίσημες εκδηλώσεις  – Μέχρι 100 άτομα θα είναι οι συμμετέχοντες – Πληροφορίες: Νew Star 210 8640054

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η (4/5): Αθήνα – Βόλγκογκραντ ( Στάλινγκραντ)

Πτήση για το Βόλγκοκραντ μέσω σταθμού. Η πόλη είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ιδρύθηκε το 1589 με το όνομα Τσαρίτσιν το οποίο έφερε μέχρι το 1925. Τότε μετονομάσθηκε, προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν σε Στάλινγκραντ (πόλη του Στάλιν). Το 1961 η πόλη άλλαξε και πάλι όνομα παίρνοντας το σημερινό της, χάρη στον ποταμό Βόλγα, ο οποίος τη διασχίζει, στα πλαίσια της αποσταλινοποίησης που εφάρμοσε ο Νικήτα Χρουτσώφ. Εκτείνεται σε μήκος 80 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο, στις δυτικές όχθες του ποταμού Βόλγα και έχει πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκους. Έγινε διάσημη για την αντίσταση και τις εκτεταμένες ζημιές που δέχτηκε στη μάχη του Στάλινγκραντ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 2η (5/5): Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ)

Μετά το πρωινό μας ξεκινά η ξενάγηση της πόλης. Θα μεταφερθούμε στο ιστορικό συγκρότημα των ηρώων της μάχης του Στάλινγκραντ όπου θα ξεναγηθούμε στο θρυλικό σπίτι του Παβλόφ αλλά και στο μουσείο – πανόραμα της μάχης του Στάλινγκραντ. Η μάχη του Στάλινγκραντ ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 1942 και τον Αύγουστο η πόλη επλήγη από βομβαρδισμούς που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα κτήρια. Οι μάχες στο κέντρο της πόλης ήταν ίσως οι πιο σκληρές που έχει δει η ανθρωπότητα, μιας και ορισμένες περιοχές άλλαξαν κατοχή μέχρι και 13 φορές. Τελικά, οι επιτιθέμενοι Γερμανοί δεν κατάφεραν να σπάσουν τις άμυνες των Ρώσων, οι οποίοι βγήκαν στην αντεπίθεση. Παράλληλα θα θαυμάσουμε και το υπαίθριο μουσείο του στρατιωτικού εξοπλισμού. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα κατ’ ιδίαν. Και συνεχίζουμε με επίσκεψη στο μουσείο της Μνήμης χωρίς να παραλείψουμε μια βόλτα στην γραφική όχθη της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

Ημέρα 3η (6/5): Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ)

Το πρωί θα επισκεφθούμε το μουσείο Old Sarepta, στην ομώνυμη περιοχή, 28 χλμ. από την πόλη που ιδρύθηκε το 1765 όταν η Αικατερίνη Β’ προσπαθούσε να προσελκύσει Γερμανούς εποίκους για να αναπτύξουν την παραγωγή της συγκομιδής στη νότια Ρωσία και να αμυνθούν ενάντια στις εισβολές των φυλών των Κοζάκων και των Τατάρων. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο ιστορίας και εθνογραφίας της περιοχής. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε μια εκδρομή στον Βόλγα – τον δορυφόρο της πόλης. Στη διαδρομή θα δούμε τους ατσάλινους γίγαντες της πόλης -το εργοστάσιο μεταλλουργίας που κατασκευάστηκε τον Απρίλιο του1897 και μετά τη μπολσεβίκικη επανάσταση μετονομάστηκε σε εργοστάσιο του Κόκκινου Οκτώβρη και παρήγαγε ατσάλι. Καταστράφηκε στη μάχη του Στάλινγκραντ και ανακατασκευάστηκε το 1946. Στη διάρκεια δε της σοβιετικής εποχής, του είχε απονεμηθεί το παράσημο του Λένιν. Θα δούμε ακόμη τον υδροηλεκτρικό σταθμό της πόλης, έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην Ευρώπη και θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο.

Ημέρα 4η (7/5): Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ) – Μόσχα

Πτήση για τη ρωσική πρωτεύουσα, την εντυπωσιακή Μόσχα. Πρόταση για την πρώτη επαφή με την ρωσική πρωτεύουσα, με την βοήθεια πάντα του αρχηγού, μια βόλτα στον πεζόδρομο της Αρμπάτ, μιας από τις παλαιότερες περιοχές της πρωτεύουσας, εδώ που ο επισκέπτης μεταφέρεται στη Μόσχα του 18ου και 19ου αιώνα, των ρομαντικών ποιητών και της Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής. Δοκιμάστε παγωμένη βότκα συνοδευόμενη από μαύρο χαβιάρι στα μπαράκια της περιοχής.

Ημέρα 5η (8/5): Μόσχα (Μουσείο & Πάρκο της Νίκης- πάρκο Gorky)

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Μουσείο & Πάρκο της Νίκης, όπου τιμώνται οι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται στο λόφο Ποκλανέγια και στις αίθουσες του στεγάζονται αναπαραστάσεις και εκθέματα από όλες τις σημαντικές μάχες που διεξάχθηκαν επί σοβιετικού εδάφους. Ο δε οβελίσκος στο κέντρο της ομώνυμης πλατείας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Ακολουθώντας την πορεία που ακολούθησε η νεκρική πομπή επιστρέφουμε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παβελέτσκυ, όπου το βαγόνι με το φέρετρο του Λένιν φυλάσσεται σε ειδικό κουβούκλιο με γυάλινους τοίχους.

Η μέρα μας θα κλείσει με επίσκεψη σε ένα από τα παλαιότερα πάρκα ψυχαγωγίας πολιτισμού και αναψυχής στη Ρωσία, το πάρκο Gorky που δημιουργήθηκε στις όχθες του ποταμού της Μόσχας το 1928. Είναι ένα ιδανικό μέρος για περίπατο και πάντα γεμάτο από ανθρώπους σε όλες τις εποχές του χρόνου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ ένας περίπατος στην αριστοκρατική λεωφόρο Τβερσκάγια, με τα κομψά καφέ και τις υπέροχα διακοσμημένες βιτρίνες των διάσημων οίκων μόδας καθώς και το φωτισμένο υπερθέαμα της ίδιας της Κόκκινης Πλατείας, θα κλείσουν με τον πιο ιδανικό τρόπο μια ακόμη υπέροχη μέρα.

Ημέρα 6η (9/5): Μόσχα (μουσείο Πούσκιν – μετρό)

Η γνωριμία μας με τη Μόσχα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Κρατικό μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν με ενδιαφέρουσες συλλογές ζωγράφων και αρχαιοελληνικούς θησαυρούς με κορυφαίας σημασίας έκθεμα «τον θησαυρό του Πριάμου». Ο κύκλος της περιήγησής μας κλείνει με μια επίσκεψη στους πιο όμορφους και χαρακτηριστικούς σταθμούς τού, παγκοσμίως διάσημου, Μετρό της Μόσχας. Οι σταθμοί του είναι μοναδικοί στον κόσμο και μοιάζουν περισσότερο με υπόγεια παλάτια, στολισμένα με εντυπωσιακούς πολυελαίους, σπάνιους πίνακες ζωγραφικής, περίτεχνα βιτρό και σπουδαία γλυπτά. Το απόγευμα ελεύθερο για να πάρουμε μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ημέρα 7η (10/5): Μόσχα (Κρεμλίνο, Κόκκινη Πλατεία, Μουσείο Κοσμοναυτών – πάρκο VDNKH)

Σήμερα θα κατευθυνθούμε στη φημισμένη Κόκκινη Πλατεία, σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και του κράτους. Ο Άγιος Βασίλειος με τους πολύχρωμους, σε σχήμα κρεμμυδιού τρούλους του, το πολυτελές κατάστημα Gum, επιτομή της «νέας» περιόδου μετά την αλλαγή του καθεστώτος, το μαυσωλείο του Βλαδιμίρ Λένιν, σύμβολο της σοβιετικής εποχής και της Οκτωβριανής Επανάστασης θα μας εντυπωσιάσουν. Συνεχίζουμε με την Μητρόπολη του Ιησού Σωτήρος, χτισμένη ακριβώς όπως αυτή που κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’30. Ο κόσμος όμως των Τσάρων μας προκαλεί να τον αφουγκραστούμε. Εισερχόμενοι στο μοναδικό μεσαιωνικό κάστρο του Κρεμλίνου θα αντικρίσουμε τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελούνταν οι βαπτίσεις, τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου γινόταν η στέψη τους καθώς και τον ναό του Αρχαγγέλου όπου γινόταν η ταφή των ηγετών μιας άλλης εποχής. Θα περάσουμε από το παλάτι των Συνεδρίων και θα αντικρίσουμε την τεραστίων διαστάσεων καμπάνα και τα κανόνια που δεσπόζουν στην μεγαλοπρεπή πλατεία.
Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο μουσείο των Κοσμοναυτών, αφιερωμένο στους κατακτητές του διαστήματος, που κατασκευάστηκε το 1964, για να θυμίζει τα επιτεύγματα του λαού της Σοβιετικής Ένωσης στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το μουσείο εκτός από διαστημόπλοια και δορυφόρους, στεγάζει και την στολή του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Cosmos που θα δούμε χτίστηκε προκειμένου να στεγάσει τους δημοσιογράφους, που προσκλήθηκαν για να καλύψουν τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα το 1980. Με 1.777 δωμάτια και 25 ορόφους ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ρωσίας.

Ακριβώς δίπλα από το μουσείο βρίσκεται το πάρκο VDNKH (πάρκο της έκθεσης των επιτευγμάτων της εθνικής οικονομίας) με την μνημειακή εντυπωσιακή πύλη εισόδου, την υπέροχη πλατεία – σιντριβάνι των εθνών και τα περίπτερα με τα επιτεύγματα των επιμέρους κρατών αλλά και της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης. Λίγο πιο πέρα θαυμάζουμε το διάσημο άγαλμα της Βέρα Μουκίνα: «Ο εργάτης και η αγρότισσα του Κολχόζ». Η Βέρα Μουκίνα ενδιαφερόταν πάντα για μνημειακού μεγέθους έργα, έγινε όμως διάσημη με το συγκεκριμένο έργο, που έχει τον τίτλο «Ο εργάτης και η αγρότισσα». Το έργο δημιουργήθηκε το 1937 με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης στο Παρίσι και τοποθετήθηκε στη στέγη του ρωσικού περιπτέρου, ενός μοντέρνου κτιρίου με λιτές και δυναμικές φόρμες, το οποίο λειτούργησε τελικά, από άποψη εντυπώσεων, ως βάθρο του γιγαντιαίου αυτού γλυπτικού συμπλέγματος.

Οι δύο φιγούρες δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μπροστά με ταχύτητα. Έχουν το χέρι τους υψωμένο και κρατούν δύο εργαλεία, τα σύμβολα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, το σφυρί (ο εργάτης) και το δρεπάνι (η αγρότισσα). Αυτά συμβόλιζαν τη συνεργασία εργατών και αγροτών, βιομηχανίας και γεωργίας. Το άλλο τους χέρι είναι τεντωμένο με δύναμη προς τα πίσω, οριζόντιο, σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα. Στο αριστερό χέρι η γυναίκα κρατά ένα ύφασμα, προφανώς σημαία, που ανεμίζει με έντονες πτυχώσεις και τυλίγεται χαμηλά στη μέση του άντρα. Το φόρεμα της γυναίκας ανεμίζει με έντονες πτυχώσεις επίσης. Η σημαία συνδέει οπτικά τις δύο μορφές, οι οποίες αναπαριστάνονται παράλληλα. Η ομοιότητά τους, που είναι συμβολική, δημιουργεί ενότητα στο σύμπλεγμα. Ο θεατής βλέπει τις δύο μορφές από πολύ χαμηλά. Οι μορφές διαγράφονται πάντα με φόντο τον ουρανό. Το έργο αναπαράχθηκε αργότερα σε αφίσες, καρτ ποστάλ, γραμματόσημα και ως λογότυπος του σοβιετικού κινηματογράφου. Έγινε σύμβολο της χώρας του και χρησιμοποιήθηκε για να προβάλει τις ιδέες του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ημέρα 8η (11/5): Μόσχα – Αθήνα

Πρωινό ελεύθερο στη διάθεσή σας για να περιηγηθείτε στη ρωσική πρωτεύουσα λίγες ώρες ακόμη. Αργά το μεσημέρι μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιστροφή στην Αθήνα.

ΠΤΗΣΕΙΣ

Αναχώρηση από Αθήνα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΩΡΑ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ
ΑΦΙΞΗΣ
4/5 Αθήνα – Μόσχα 00.30 04.20
4/5 Μόσχα – Βόλγκογκραντ 10.00 12.50
7/5 Βόλγκογκραντ – Μόσχα 08.50 09.45
11/5 Μόσχα – Αθήνα 19.25 23.30

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΩΡΑ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ
ΑΦΙΞΗΣ
3/5 Θεσσαλονίκη – Μόσχα 20.55 00.25
4/5 Μόσχα – Βόλγκογκραντ 02.00 05.00
7/5 Βόλγκογκραντ – Μόσχα 13.50 14.50
11/5 Μόσχα – Θεσσαλονίκη 16.40 20.20

Το COSMORAMA σας προσφέρει:
⦁ Αεροπορικά εισιτήρια με την Aeroflot
⦁ Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*, 3*
⦁ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ καθημερινά
⦁ Μεταφορές, εκδρομές, ξεναγήσεις
όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
⦁ Εισόδους κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων
⦁ Βίζα Ρωσίας και υποχρεωτική ιατρική ασφάλεια
από το Προξενείο της Ρωσίας
⦁ Ασφάλεια αστικής ευθύνης/Φ.Π.Α.
⦁ Έμπειρο τοπικό ξεναγό, άριστο γνώστη των περιοχών
⦁ Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες
⦁ Έμπειρο Αρχηγό/ συνοδό από Ελλάδα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

⦁ Απαραίτητο το διαβατήριό σας με 6μηνη τουλάχιστον ισχύ από την ημερομηνία εξόδου από τη χώρα και μία (1) πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία, σε λευκό φόντο, διαστάσεων 3,5 Χ 4,5 (ΟΧΙ του διαβατηρίου), τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες πριν την αναχώρηση.
⦁ Επιβάρυνση 65€ για έκδοση από 14 έως 7 ημέρες.

Σχετικά θέματα

Απόψεις