Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στα mall δεν κολλάει..

Από αύριο ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, σε όλη την επικράτεια. Με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για..

Από αύριο ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, σε όλη την επικράτεια. Με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside)  θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Αυτή είναι η είδηση από την ενημέρωση της κυβέρνησης (παρακάτω οι κανόνες για τα εμπορικά χέρια, τα εκπτωτικά χωριά και τα κέντρα αισθητικής). 

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα το θέμα με επιστρατεύοντας την κοινή λογική. Η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της και την εξυπηρέτηση συμφερόντων έχει φέρει τον κόσμο εκτός εαυτού (διαβάστε: Πλατείες και ΜΕΘ, κυβερνητική νοσηρότητα και κοινωνική ψυχολογία). Οι κύριοι υπουργοί, αφού έταζαν Πάσχα στο χωριό κι έχουν εκπονήσει ένα αντιφατικό σχέδιο ανοίγματος, μας… ενημερώνουν, με λίγα λόγια, ότι στα mall (ο κορωνοϊός) δεν κολλάει…

Τώρα, γιατί κολλάει στην εστίαση που θα ανοίξει αργότερα (3 Μαΐου) που αντικειμενικά είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, για τα μέτρα προστασίας, είναι ανεξήγητο… Ή μήπως δεν αντιλαμβανόμαστε (υπήρχε και η εμπειρία των Χριστουγέννων) ότι στα mall (αντικειμενικό είναι από τον τρόπο κατασκευής τους, αφού είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν μαζικά) δεν είναι ίδια η κατάσταση με το λιανεμπόριο; Ή μήπως δεν καταλαβαίνουμε ότι π.χ στην εστίαση η δυνατότητα οργάνωσης είναι πιο λειτουργική;

Ψιλά γράμματα; Καθόλου. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δρα σύμφωνα και ανεύθυνα και σύμφωνα με την ικανοποίηση οικονομικών συμφερόντων, ακόμα κι αν αυτό συγκρούεται με την κοινή λογική.

Κι ακόμα η διαχείριση του τουρισμού έρχεται. Μας έχει προϊδεάσει όμως η κυρία Βούλτεψη («Πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία, γιατί ο τουρίστας φέρνει χρήματα») για το κριτήριο της κυβέρνησης. Το είδαμε, άλλωστε και πέρσι το καλοκαίρι όταν αύξανε την πληρότητα στα πλοία κατόπιν εντολών εφοπλιστών κι έκανε τα στραβά μάτια στους μεγαλοξενοδόχους για την τήρηση των μέτρων. 

Το γεγονός, φυσικά, πως όλα αυτά φαίνονται με γυμνό μάτι δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, σε μια περίοδο που η πανδημία είναι σε έξαρση (πάνω από 800 οι διασωληνωμένοι σταθερά, χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και δυστυχώς δεκάδες νεκροί καθημερινά) και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, νοσηλεύοντας διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Βέβαια, χρόνος και χρήμα για νέα δωράκια στους κλινικάρχες υπάρχει… 

Οι κανόνες λειτουργίας για  εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, κέντρα αισθητικής

Οι κανόνες για εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά από αύριο, 24 Απριλίου, με τις μεθόδους click inside και click away έχουν ως εξής:

– Για την μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών ωρών» ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

– Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία (1) φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

– Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

– Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

 

Οι κανόνες για τα κέντρα αισθητικής είναι οι εξής:

– Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

– Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

– Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

– Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

– Έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και από 100 τ.μ. και πάνω επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις