Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Finito la musica»! Το μυστικό όπλο της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία

Τα τρία στοιχεία της κυβερνητικής προσπάθειας να διαχειριστεί επικοινωνιακά την εκτόξευση των κρουσμάτων που ομολόγησε ο Θανάσης Πλεύρης. Το ότι..

Τα τρία στοιχεία της κυβερνητικής προσπάθειας να διαχειριστεί επικοινωνιακά την εκτόξευση των κρουσμάτων που ομολόγησε ο Θανάσης Πλεύρης.

Το ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα πανδημίας που έρχεται με τον συνδυασμό των μεταλάξεων «Δέλτα» και «Όμικρον», δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις για να το αντιληφθεί κανείς. Μόνον η εντυπώσεις από τις σπασμωδικές κυβερνητικές αντιδράσεις τα τελευταία 24ωρα που ανακοινώθηκαν αθροιστικά 50.485 κρούματα Covid 19 το πιστοποιούν.

Ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, πραγματοποίησε σε διάστημα 72 ωρών δύο δημόσιες εμφανίσεις. Με την πρώτη να μεταθέτει την εφαρμογή μέτρων στις 3 Ιανουαρίου και την επόμενη να τα «μεταφέρει» σε άμεση εφαρμογή.

Όσον αφορά τον πυρήνα τους αυτός συνίσταται για πολλοστή φορά σε περιορισμούς στην διασκέδαση και την εστίαση, όπως και στην χρήση τέστ και μάσκας δίχως να αγγίζει τα τέσσερα πεδία- ταμπού για την κυβερνητική πολιτική: Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λειτουργία σχολείων και φυσικά παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας.

Ειδικά για το τελευταίο είναι εμφανές πως το ότι η επέκταση της τηλεργασίας επαφίεται στη καλή θέληση των εργοδοτών, ενώ σε συνδυασμό με την μείωση των ημερών καραντίνας για όσους νοσήσουν όλα προσαρμόζονται στις «ανάγκες της παραγωγής».  Σε γενικές γραμμές το μόνο «καινούργιο» στοιχείο που προστέθηκε στην τελευταία ανακοίνωση του Θανάση Πλεύρη ήταν το … Finito la musica, μια και απαγόρευσε την μουσική στην εστίαση.

Όπως παρότι δεν μπορεί κανείς να εντοπίσει κάποιο στοιχείο που θα ανατρέψει την εικόνα επέλασης της νόσου ή θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, μπορεί να δει στοιχεία της κυβέρνητικής τακτικής. Το τι δηλαδή προτίθεται να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις.

Συμπέρασμα 1ο: Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να πουλά …success story

Τι κι αν τα κρούσματα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο; Τι κι αν οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ένα 15νθήμερο μετά την αύξηση των κρουσμάτων έρχονται οι νοσηλείες και κυρίως οι νοσηλείες σε ΜΕΘ; Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο δικό της αφήγημα επιτυχίας. Αν η πραγματικότητα διαφωνεί με αυτή την οπτική, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ο Θανάσης Πλεύρης στην παρέμβασή του είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποίησε την λέξη αισιόδοξοι δύο φορές. Εκτιμώντας πως «αυτή την στιγμή, τα δεδομένα, τα οποία έχουμε, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας». Μάλιστα στο ίδιο πνεύμα ανάλυσε και τις επιπτώσεις της «Όμικρον». Υποστηρίζοντας πως «αισιοδοξούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις από τον κορονοϊό, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα». Μάλιστα χρέωσε αυτή την αισιοδοξία στο κυβερνητικό επίτευγμα της 3ης δόσης. Όπως είπε «ήμασταν η πρώτη χώρα που την άνοιξε, αυτή τη στιγμή, άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πλέον υπερβαίνει το σχεδόν 90% είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνουν τις δόσεις».

Συμπέρασμα 2ο: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πουλά και «τσαμπουκά»

Παρότι όμως η κυβέρνηση επαίρεται για την μεγάλη επιτυχία της στους εμβολιασμούς, παράλληλα ετοιμάζει και ένα διευρυμένο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητάς τους. Μάλιστα μέσω της μεθόδου του χρηματικού προστίμου. Πράγμα το οποίο φαίνεται μάλλον περίεργο γιατί εάν μια κυβέρνηση θεωρεί πως έχει πείσει την κοινωνία, ποιος ο λόγος να ετοιμάζει από τώρα κατασταλτικά μέτρα;

Πάντως ο Θανάσης Πλεύρης ήταν σαφής σχετικά με το τι σχεδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσε «η κυβέρνηση προφανώς στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε πως θα αναθεωρηθεί ότι ισχύει έως τώρα «για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων». Μάλιστα η λογική των προστίμων θα είναι κυρίαρχη, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας  «έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό».

Συμπέρασμα 3ο: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει απολύτως τίποτε για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Αυτό το ξεκαθάρισε με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ο υπουργός Υγείας. Δηλώνοντας δίχως περιστροφές ότι οποιαδήποτε «βοήθεια» θα προέρθει από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με το αζημείωτο. Ανακοίνωσε πως «έχουμε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες υπάρχουν, για να μας παραχωρήσουνε κλίνες, αλλά και προσωπικό». Προσθέτοντας με νόημα ότι «τα στοιχεία που έχουμε από τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί κατά βάση από την μετάλλαξη «Όμικρον», δείχνουν ότι οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και δεν φτάνουν στο βαθμό της χρονικής διάρκειας που έφταναν με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Συνολικά ο υπουργός εκτίμησε πως «οχυρωνόμαστε τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και με τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα». Όμως το βασικό κυβερνητικό μέτρο παραμένει ο εμβολιασμός. Αφού «καλύπτει τους πολίτες από τη μετάλλαξη Όμικρον»

Σχετικά θέματα

Απόψεις