Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βαρνάβας: «Αλληλεγγύη – Αγώνας – Διεκδίκηση ενάντια στην πολιτική που καίει την ζωή μας»

Η ρεματιά του Βαρνάβα, ξαναζωντάνεψε την Παρασκευή το βράδυ. Οι άνθρωποί του δίπλα στα πλατάνια τους, που δίνουν τη μάχη να..

Η ρεματιά του Βαρνάβα, ξαναζωντάνεψε την Παρασκευή το βράδυ. Οι άνθρωποί του δίπλα στα πλατάνια τους, που δίνουν τη μάχη να αναγεννηθούν μετά την καταστροφική φωτιά της 11ης Αυγούστου που κατέκαψε μεγάλο τμήμα της Βορειοανατολικής Αττικής, ήταν εκεί όλοι παρόντες στη συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης που διοργάνωσε η κοινοτική αρχή του χωριού. Εκεί στη ρεματιά τους, που κάποτε την έλεγαν τα «Τέμπη της Αττικής» -και θα ξαναγίνει– βροντοφώναξαν «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε» όπως έλεγε και το πανό που υποδέχονταν τον κόσμο, από το χωριό και άλλες χτυπημένες περιοχές. «Αλληλεγγύη – Αγώνας – Διεκδίκηση ενάντια στην πολιτική που καίει την ζωή μας», το κεντρικό σύνθημα, που σηματοδοτούσε και το μήνυμα αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης και την απόφαση να παλέψουν για να μείνουν στο τόπο τους.

Ήταν μια βραδιά ανάτασης και ελπίδας όπως αυτή που γεννήθηκε την ώρα της μάχης, όπου η λαϊκή αλληλεγγύη έσωσε ό,τι σώθηκε από το επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αφήνει τα δάση απροστάτευτα –και σε αυτή την περιοχή που έχει καεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια– γιατί η πρόληψη μπαίνει στην «προκρούστεια κλίνη» του κόστους-οφέλους, όταν αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Γι’ αυτό τα δασαρχεία δεν έχουν δασολόγους και δασεργάτες, γι’ αυτό η Πυροσβεστική έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Την ίδια ώρα το χρήμα ρέει για τις «πράσινες» μπίζνες στα καμένα, οι εφοπλιστές έχουν εθελοντική φορολογία και οι τράπεζες αναβαλλόμενη, δίνονται 500.000 ευρώ την ημέρα σε φρεγάτες για την προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και δις. φεύγουν για εξοπλισμούς για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της αστικής τάξης και τις επεμβάσεις τους, που ματοκυλάνε λαούς.

«Δεν τα παρατάμε», συνεχίζουμε στον δρόμο του συλλογικού αγώνα

 
 

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα Γιώργος Ηλίας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη συναυλία, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε αυτόν τον τόπο συμβολικά για να διατρανώσουμε ότι με τον αγώνα και τη συλλογική δράση θα ξαναπρασινίσει».

Απ΄ το βήμα της εκδήλωσης κατήγγειλε ότι η Περιφερειακή Αρχή Αττικής του εκλεκτού της ΝΔ Ν. Χαρδαλιά, αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε την ίδια μέρα στη Γλυφάδα, για να μεταφέρει τα αιτήματα των κατοίκων για την αποκατάσταση της περιοχής, με διαδικαστικές δικαιολογίες. Μετά την επιμονή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είχε καταθέσει σχετικό αίτημα, η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση.

Ο κοινοτάρχης υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα δυναμώσει για να αποζημιωθούν οι ζημίες στο 100% στα σπίτια και ενάντια στα ψίχουλα της «κρατικής αρωγής», να αποζημιωθούν οι αγρότες, να παρθούν μέτρα πρόληψης, να ανοιχτούν αγροτικοί δρόμοι, να φτιαχτούν δεξαμενές νερού.

Κάλεσε τον λαό να είναι και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα την ερχόμενη Τρίτη για να αναδειχτούν και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για την καταστροφή και κατέληξε ότι «η ενότητά μας, η αλληλεγγύη και με τη σημερινή βραδιά μας δίνει δύναμη και ενέργεια να συνεχίσουμε, δεν τα παρατάμε. Το σύνθημα “ο λαός σώζει τον λαό”, που σε ορισμένους δεν αρέσει, αποδείχτηκε στην πράξη στη φωτιά. Ο Κώστας έσωσε το σπίτι μου, ο Γιώργος του Παναγιώτη. Σε αυτή την αλληλεγγύη και την ενότητα πρέπει να εστιάσουμε και να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση».

«Όπλο» η μουσική

 
 

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο τα όργανα, οι φωνές, η μουσική, η ποίηση που έγιναν πολύτιμα «όπλα» στον αγώνα. Όλοι οι καλλιτέχνες μουσικοί, ερμηνευτές, δημιουργοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους μεταφέροντας μέσα από την ζεστασιά και την ευαισθησία τους ένα μεγάλο «είμαστε μαζί σας», στον κόσμο που είχε ανάγκη μια ανάσα μέσα στο μαύρο που βιώνει.

 
 

Τη συναυλία άνοιξε ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Υδραίος με το εμβληματικό τραγούδι «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε» του Θωμά Μπακαλάκου σε στίχους του Χιώτη κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ, που ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό. Ακολούθησαν πολλά γνωστά τραγούδια μεγάλων δημιουργών και ποιητών, αλλά και τραγούδια νέων καλλιτεχνών, ενδεικτικά όπως η «Καμπάνα» του Παρασκευά Θεοδωράκη ή το «Κάπου υπάρχει λίγο φως» του Κώστα Βλαχούτσου, το «Μίλα» του Μίλτου Κολιαδήμα, το «Μυρίζει βροχή» της Μάγδας Βαρούχα και πολλά άλλα, ενώ τη συναυλία έκλεισε με συγκλονιστικό τρόπο ο Βασίλης Γισδάκης με μια α καπέλα ερμηνεία της τελευταίας συνεργασίας Μ.Χατζιδάκι και Ν.Γκάτσου «Το ταξίδι».

Στη συναυλία πήραν αναλυτικά μέρος οι: Αντώνης ΑνδρουλάκηςΡίτα ΑντωνοπούλουΜάγδα ΒαρούχαΚώστας ΒλαχούτσοςΒασίλης ΓισδάκηςΓιάννης ΖουγανέληςΠαρασκευάς ΘεοδωράκηςΜίλτος ΚολιαδήμαςΓιώργος Υδραίοςκαι έπαιξαν οι μουσικοί Περικλής Μαλακατές, κιθάρα, Νώντας Κυργιάκης, κρουστά, Κώστας Βλαχούτσος, πιάνο και ακορντεόν, Ζαχαρίας Γερασκλής, μπουζούκι, Μαρίνος Γαλατσινός, κλαρινέτο, φλογέρα.

 
 

Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία του Γιάννη Ζουγανέλη που χάρισε άφθονο γέλιο με το πηγαίο ταλέντο του, με την «κωμική σοβαρότητά» του. Ο ίδιος κάτοικος της περιοχής που καταστράφηκε το σπίτι του από σκηνής είπε: «Αν νιώθουμε την καταστροφή των άλλων σαν δικιά μας καταστροφή, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά. Γιατί ζούμε μια εποχή ατομικισμού και κοιτάει ο καθένας να βολέψει το δικό του τομάρι. Δεν είμαστε τομάρια, είμαστε άνθρωποι και πρέπει να παλέψουμε ο ένας για τον άλλον και να διατεθούμε ο ένας για τον άλλον. Εγώ έχω έρθει εδώ από το 1990, αγάπησα πολύ τον τόπο. Καμία εξουσία καμία κυβέρνηση δεν τον αγάπησε. Να μην κάτσουμε παθητικά χωρίς απαιτήσεις, διότι αυτοί ότι απαιτούν, δηλαδή χρωστάς στην εφορία, απαιτούν να πληρώσεις, δεν μπορείς να τα δώσεις, σου κάνουν κατάσχεση. Λοιπόν θα πρέπει εμείς να μπούμε στην διαδικασία ως πολίτες να κάνουμε κατάσχεση σε αυτούς». Και με το γνωστό ευρηματικό και μοναδικό χιούμορ, ανέφερε «όταν ο άνθρωπος γελάει βγαίνουν από μέσα του τα δηλητήρια και μπορεί να σκεφτεί καλύτερα». Μιλώντας λίγο αργότερα στον Ριζοσπάστη και τον 902 μας είπε «χαίρομαι που είστε από αυτή την εφημερίδα και είστε εδώ. Ήρθανε κάποιοι από τα κανάλια για να εντυπωσιάσουν. Η στάση η δική σας (των κομμουνιστών) είναι ενδεικτική της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής πολιτικής σας. Μέσα σε αυτή την καταστροφή ήσασταν εσείς που με πήρατε τηλέφωνο για να στείλει το Κόμμα συντρόφους να βοηθήσουν, όπως τους είδαμε να βοηθάνε στο Χαλάνδρι και αλλού. Αυτό είναι ανθρωπιά και κάνει λίγο καλύτερη τη ζωή. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη, ο κόσμος έχει ανάγκη από άμεση στήριξη, να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο».

Ο Γιώργος Υδραίος μας είπε: «Είναι τιμή μου που κάλεσαν να συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση και είναι και υποχρέωσή μας ως καλλιτέχνες να προσφέρουμε ό,τι έχουμε στον κόσμο που ταλαιπωρείται και έχει προβλήματα και κάτι πρέπει να αλλάξει. Είμαστε και εμείς απλοί άνθρωποι που βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Τα ζούμε καθημερινά, είμαι αντιπρόεδρος στο Σωματείο των τραγουδιστών και τόσο καιρό συνέχεια μοιράζουμε τρόφιμα και είμαι μαζί με τους Γιατρούς της Αγάπης, έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα και έχω δει τι περνάει ο κόσμος. Η αλληλεγγύη είναι μεγάλο όπλο».

 
 

Με την ξεχωριστή τρυφερότητα και την ευαισθησία που την διακρίνει μας μίλησε και η Ρίτα Αντωνοπούλου: «Μίλαγα πριν με την κόρη και της έλεγα έρχεσαι εδώ και σε πιάνει η ψυχή σου. Της είπα ότι ένιωσα πως μπήκα σε ένα παραμύθι που ένας κακός είχε κάψει όλο το δάσος. Είναι πάρα πολύ θλιβερό αλλά να πω την αλήθεια σκεφτόμουνα ότι η φύση είναι πιο δυνατή, ότι όλα θα ξαναγίνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε εμείς ενωμένοι και να βλέπουμε καθαρά ποιος είναι ο εχθρός, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει και γιατί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και όσο μπορούμε να κάνουμε είτε εκδηλώσεις, είτε να συζητάμε γι΄αυτό που συμβαίνει, να συνομιλούμε με ανθρώπους για να μπορούμε να βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά και να νιώθουμε ότι είμαστε ομάδα. Αυτό είναι το κέρδος και αυτό είναι που πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει. Οπότε το να είμαι εγώ εδώ σήμερα το θεωρώ ότι είναι καθήκον μου, από το δικό μου μετερίζι να κάνω αυτό που μου αναλογεί, να βάλω το μικρό μου λιθαράκι. Έτσι και αλλιώς τόσα χρόνια αυτό κάνουμε, γι΄αυτό παλεύουμε, μαζί με το ΚΚΕ, που είναι και το Κόμμα που είναι μπροστά σε όλα αυτά και παίρνει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

 
 

Από την πλευρά του ο Βασίλης Γισδάκης, μιλώντας στον «Ρ» και τον 902 για το τι του αφήνει η σημερινή εκδήλωση μας είπε: «Θεωρώ ότι αφήνει στις καρδιές μας δύναμη, να είμαστε με τα μάτια ανοιχτά, να βλέπουμε ποιοι μας αδικούν, πού υπάρχει το δίκιο, να το ακολουθούμε, να το στηρίζουμε, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία δίκαιη, όμορφη, που μας αξίζει. Και εμείς συμβάλουμε με τις μικρές μας φωνές, δίνουμε όλη μας τη δύναμη και με τα μεγάλα τραγούδια των ποιητών μας και των συνθετών μας. Δυσάρεστο το γεγονός ότι βρισκόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες, μακάρι να γίνει η δύναμη μια μεγάλη “πέτρα” που θα κυλήσει και θα καταστρέψει αυτό που μας καταστρέφει».

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, και τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Πέτρος Αλέπης και Μάκης Μακρής. Επίσης εκλεγμένοι αγωνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από όλη την περιοχή.

Σχετικά θέματα

Απόψεις