Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πειραιάς: Μαζική συγκέντρωση για το δικαίωμα στη δουλειά και την Υγεία

Με μαζική προσέλευση εργαζομένων, παρά το τσουχτερό κρύο έγινε η συγκέντρωση που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Κοραή για την..

Με μαζική προσέλευση εργαζομένων, παρά το τσουχτερό κρύο έγινε η συγκέντρωση που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Κοραή για την υπεράσπιση της ζωής του λαού. Με τα μαζικά τους μπλοκ, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στη σαπωνοποιία, μεταλλεργάτες,  εργαζόμενοι από τις προβλήτες 2 και 3 της Cosco κι εργαζόμενοι από άλλα σωματεία του Πειραιά, δίνουν τον τόνο, ενώ το δικό τους «παρών» δίνουν και  Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς. Στη συγκέντρωση παραβρίσκεται ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Οι χαιρετισμοί από το βήμα της άρχισαν με τον Μανώλη Καμηλάκη, από το επιχειρησιακό σωματείο του Hilton και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, που μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των εργαζομένων στο ξενοδοχείο οι οποίοι μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ιονικής Ξενοδοχειακής να πετάξει 350 οικογένειες στο δρόμο με αφορμή την διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου για ανακαίνιση, βαφτίζοντας τις ομαδικές απολύσεις εθελούσια αποχώρηση ήδη βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις οι οποίες κλιμακώνονται με 48ωρη απεργία την Δευτέρα και την Τρίτη 24 και 25 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η σημερινή παρουσία μας πέρα από την ανάγκη συμπαράστασης στη μάχη που δίνουμε για να κρατήσουμε τις δουλειές μας, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την δική μας συμβολή στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, που θυσιάζουν τις κοινωνικές ανάγκες του λαού στον βωμό της κερδοφορίας , που ισοπεδώνουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις». 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Μπουντούρογλου, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», που μεταξύ άλλων μετέφερε εικόνα για την κατάσταση στο νοσοκομείο όπου: «Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσα τους καρκινοπαθείς, συνωστίζονται με τις ώρες στην είσοδο του νοσοκομείου ώστε να κάνουν rapid test για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο ή για να πάνε στην κλινική μιας μέρας (εκεί που γίνονται οι χημειοθεραπείες). Συρρίκνωση του χειρουργικού τομέα λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και επιπρόσθετα των αναστολών εργασίας που προέκυψαν, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΘ καθώς αναπτύχθηκαν επιπλέον 5 κρεβάτια στα 6 που προϋπήρχαν, σε ακατάλληλο χώρο, με συνέπεια το στρίμωγμα των ασθενών σε απαράδεκτα κοντινή απόσταση, και τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού με ουσιαστικά κενές 146 θέσεις, τη διακοπή μεταμοσχεύσεων αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων λόγω μετακινήσεων προσωπικού αλλά και τα αντίστοιχα προβλήματα στο τμήμα Προμηθειών και Διατροφής. Η κατάσταση μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν κυριολεκτικά μάχη για τη ζωή τους και αναγκάζονται να περνούν από αυτές τις απάνθρωπες διαδικασίες λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή». 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που χαιρέτισε το συλλαλητήριο σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για τη συνέχεια της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του αγώνα για κάθε εργαζόμενο σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο. Και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να τηρεί πρωτόκολλα τέτοια που να διασφαλίζουν μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων. Πρωτόκολλα που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε χώρους υπερμετάδοσης. Το ίδιος και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κανέναν μέτρο για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας την ίδια στιγμή που μοιράζει χιλιάδες ευρώ στους μεγαλοκλινικάρχες και από την άλλη τα γνωστά αποτελέσματα με τις καταγγελίες στο κρατικό Νίκαιας με δεκάδες ασθενείς στα φορία και στα ράντζα, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και για να εξασφαλίσουν την παροχή οξυγόνου στους ασθενείς.

Η υγεία και η ζωή του λαού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε περίοδο νέας καπιταλιστικής κρίσης. Αποδεικνύεται λοιπόν σε όλους μας πως ο ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός που βάζει στο ζύγι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Δεν είναι συνάδελφοι το κακό το ριζικό ούτε πρέπει να ανεχόμαστε να παζαρεύει τη ζωή μας για τους εργαζόμενους. Το πρωτεύον ζήτημα είναι να είμαστε υγιείς, να υπάρχει ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να έχεις δημόσιο νοσοκομείο και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να πας. Για να μπορούμε να παλεύουμε για το δίκιο μας και τις ζωές μας είναι πρωταρχικό ζήτημα που μπαίνει στην προμετωπίδα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να μπει μπροστά στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον Πειραιά σε σχέση με την πανδημία». Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις