Τις δυνάμεις τους με το συναδέλφους του σε ολόκληρη τη χώρα ένωσαν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης και της Θεσσαλίας συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία και απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου. Οι κινητοποιήσεις αποτέλεσαν σταθμό κλιμάκωσης της πάλης των υγειονομικών σε όλη τη χώρα, με μαζικές συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται στις πύλες των νοσοκομείων. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φορείς, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η πάλη για δημόσια δωρεάν υγεία αποτελεί υπόθεση όλου του λαού.
Στερεά Ελλάδα
Σε Χαλκίδα, Λιβαδειά, Καρπενήσι και Κάρυστο οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και τα Σωματεία τους, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους εργατικών κέντρων, συνδικάτων και συλλόγων συνταξιούχων, πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις στις εισόδους των νοσοκομείων. Κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας για την ενίσχυση του δημόσιας και δωρεάν υγείας, ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.
Μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που χαρακτηρίζει το σύνολο των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Αναφέρθηκαν σε ιδιαίτερα ζητήματα και προβλήματα από κυριαρχούν στα νοσοκομεία της περιοχής, την τακτική των διοικήσεων να καλύπτουν τα προβλήματα και να «μπαλώνουν» τα κενά με μετακινήσεις και εντέλλεσθε, αλλά και να επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία με πειθαρχικές ποινές και απειλές για διώξεις, όπως το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Οι υγειονομικοί και τα Σωματεία τους απηύθυναν κάλεσμα στήριξης του αγώνα τους, τονίζοντας ότι αφορά όλους τους εργαζόμενους και το λαό, ενώ παράλληλα ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Στην Κρήτη
Στο Ηράκλειο, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου φωνάζοντας συνθήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για καλύτερες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργατικά σωματεία, το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου και ο φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής. Στην κινητοποίηση έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ δήλωσε πως «σήμερα συνεχίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν διοργανώσει στο νησί μας και σε όλη την Ελλάδα οι μαχόμενοι υγειονομικοί για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σήμερα δίνουμε την υπόσχεση στον κρητικό λαό ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού στις 6 Νοέμβρη στο μεγάλο Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο».
Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, έχοντας δίπλα τους εργατικά Σωματεία και συνταξιούχους, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζόμενων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ διαμαρτυρόμενοι για τον κίνδυνο απόλυσης δεκάδων εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα.
Συγκεντρώσεις έγιναν στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από τους Συλλόγους Εργαζομένων και τις Ενώσεις Γιατρών, στις πύλες των νοσοκομείων. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων που εξέφρασαν την στήριξη στον αγώνα των υγειονομικών.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και στο Λασίθι έξω από τις πύλες των νοσοκομείων του νομού.
Οι υγειονομικοί του νησιού ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού με επόμενο σταθμό το Παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Ηράκλειο.
Στη Θεσσαλία
Τις διεκδικήσεις τους για σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, πρόβαλλαν με τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις οι υγειονομικοί της Θεσσαλίας. Στο πλευρό τους είχαν εργατικά – συνταξιουχικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς.
Στη Λάρισα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο της 5ης ΥΠΕ.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, αφού ανέφερε ότι η απεργία είχε μεγάλη συμμετοχή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «το 50% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Λάρισας παραμένουν κλειστές λόγω ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στους ήδη απαρχαιωμένους οργανισμούς (όπως των Ιατρών του ΓΝΛ) αγγίζει το 35%, ενώ και οι όποιες προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν καν τον αριθμό των αποχωρήσεων. Το 40% των εργαζόμενων δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και βρίσκεται συνεχώς υπό το καθεστώς απόλυσης. Θεωρούμε πως ο υπουργός Υγείας μας έχει βάλει στο στόχο με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, κρύβουν την αλήθεια που βιώνουμε στα νοσοκομεία και γι’ αυτό σήμερα υπάρχει αυτή η μαζική συγκέντρωση. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά». Χαιρετισμοί έγιναν και από τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων, του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Ιατρικής.
Ενδεικτικά, ο Ανδρέας Μίσιος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σαν φοιτητές ιατρικής είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα όπως ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά και σε καθηγητές. Τα έχουμε καταγγέλλει πολλές φορές κι αντί να δώσουν λύση, φέρνουν συνταγές, οι οποίες είναι φαρμάκι. Για παράδειγμα την ώρα που στο πανεπιστήμιο υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση σε καθηγητές και προσωπικό, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα».
Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε στην πύλη του νοσοκομείου.
Ο Έκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «οι υγειονομικοί διεκδικούν άμεσα μαζικές προσλήψεις σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις που μόνο για το Νοσοκομείο Καρδίτσας ανέρχονται σε 30 εδώ και πάνω από μια δεκαετία ενώ η κάλυψη στα Κέντρα Υγείας εδώ και είκοσι χρόνια είναι μόλις 20%. Έχουν κάνει το Νοσοκομείο μαγαζί για να πουλάνε εταιρείες τις ενεργειακές αναβαθμίσεις -ενώ χρειάζονται εδώ και 10ετίες- για να παίρνουν εκατομμύρια ευρώ και αφήνουν τους ασθενείς μας χωρίς τους απαραίτητους νεφρολόγους ακτινολόγους γιατρούς των ΤΕΠ, παθολόγους, γυναικολόγους, ΩΡΛ, παιδιάτρους και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων» τόνισε επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που οι λίστες αναμονής εκτινάσσονται παρά τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία, τα οποία οι γιατροί έχουν εμποδίσει όπως είπε μέχρι τώρα να γίνουν».
Στα Τρίκαλα, η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 85%, ενώ συγκέντρωση έγινε στο χώρο του ΤΕΠ, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.
Αντίστοιχα στο Βόλο, στη συγκέντρωση που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο, ο Παύλος Μαλινδρέτος, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, «είμαστε 100 μόνιμοι γιατροί όταν θα έπρεπε να είμαστε 160».
Από 902.gr