Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σρέντερ: Προτείνει μοντέλο Ελβετικών καντονιών για το Ντονμπάς

Το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έβαλε στο τραπέζι ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ,..

Το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έβαλε στο τραπέζι ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, ο οποίος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την ρωσική κυβέρνηση αλλά και με τον Ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Ο Σρέντερ, πριν μια εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ίσως η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να εξελιχθεί σε εκεχειρία», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv. Επίσης, επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία και στη Γαλλία για την κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να υπερβούν την Ουκρανία και να διαπραγματευτούν μια λύση με τη Μόσχα.

«Αν ρίξετε μια ματιά στα πραγματικά προβλήματα, θα δείτε ότι μπορούν να λυθούν (….) Θα ήταν για παράδειγμα παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία», δήλωσε ο Σρέντερ. Για την περιοχή του Ντονμπάς υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη» και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της ένοπλης ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».

«Το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι, θέλετε τελικά να λύσετε τη διένεξη ή όχι; Τότε θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές», είπε, αναλύοντας τους «πραγματικούς φόβους» της Μόσχας για περικύκλωση της Ρωσίας.

Για το θέμα του περιορισμού της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, υιοθέτησε την εκδοχή ότι οφείλεται σε σε τεχνικούς λόγους. «Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2. Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η απλούστερη λύση θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2».

Σχετικά θέματα

Απόψεις