Τα όρια του «σκανδάλου» αγγίζει, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντώνη Σηφάκη, η απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, στις 13 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του νέου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, να απορρίψει την αίτηση, προσφυγή του δήμου Λεβαδέων και του συλλόγου Ελικωνίων, για την ακύρωση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του Βουνού, στη θέση Μεγάλη Λούτσα, μετά από δύο συνολικά αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ, επί της συγκεκριμένης «επένδυσης».
Η εργολήπτρια εταιρία που επιδιώκει με κάθε τρόπο να κατατρατηγήσει το πνεύμα των ως τώρα ακυρωτικών αποφάσεων, εξαντλώντας οικονομικά τους προσφεύγοντες με συνεχείς δικαστικές διαμάχες, μέχρις ότου οι φορείς και οι κάτοικοι να πάψουν να αντιδρούν δικαστικά και να προχωρήσει ανενόχλητη στο έργο της, πήρε αθρόα στήριξη και από τον πρώην υπουργό.
Συγκεκριμένα κάτοικοι και δήμος μετά την τρίτη απόπειρα της εταιρείας να πάρει άδεια, προσέφυγαν στο υπουργό προκειμένου να μην λάβει άδεια για το έργο. Ωστόσο ο υπουργός πριν αποχωρήσει από το υπουργείο την απέρρριψε!
Πλέον αποτελεί μονόδρομο η τρίτη κατά σειρά προσφυγή του Δήμου και του συλλόγου στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ενάντια στη νέα τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επενδύτρια εταιρεία.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά σχεδιαζόμενη κατασκευή του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 27 MW (αποδιδόμενης 26,4 MW) με εργολάβο την εταιρεία “C.N.I. ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ Α.Ε.”, στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Δήμου Λεβαδέων.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο αρχικός προκαταρκτικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε 30 ανεμογεννήτριες των 0,85 MW. Στην πορεία, τον Αύγουστο του 2011, το έργο έλαβε περιβαλλοντική άδεια για 12 ανεμογεννήτριες των 2 MW. Το 2012 ο σύλλογος, ο Σύλλογος Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς, που έχει αγωνιστεί κατά της εγκατάστασης αιολικών σταθμών στον Ελικώνα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε το έργο τον Μάρτιο του 2016.
Ωστόσο, οι επενδυτές επανήλθαν με νέα σχέδια, καταθέτοντας νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για 8 ανεμογεννήτριες των 3,3 MW, που έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση τον Δεκέμβριο του 2020. Ο Σύλλογος Ελικωνίων, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, προσέφυγε ξανά στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε για δεύτερη φορά την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για τον αιολικό σταθμό στις αρχές του 2024.
Ελάχιστους μήνες μετά τη δεύτερη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ, η εταιρεία επανήλθε καταθέτοντας νέα ΜΠΕ, με σκοπό την τρίτη και οριστική περιβαλλοντική αδειοδότηση, προτείνοντας «τροποποιημένα» σχέδια που, όμως, δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τα προηγούμενα απορριφθέντα από το ΣτΕ. Στη νέα μελέτη προτείνονται 6 ανεμογεννήτριες των 4,5 MW (αντί των 8 των 3,3 MW), μειώνονται κατά 2 οι πλατείες ανέγερσης, αλλά μεγαλώνει το μέγεθος των ανεμογεννητριών, οι επεμβάσεις στο περιβάλλον για την οδοποιία και για τη σύνδεση με τον σχεδιαζόμενο υποσταθμό παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιες και, το κυριότερο, επιχειρείται –ανεπιτυχώς– να ανατραπεί η σχετική νομολογία και ειδικότερα οι πρότερες αποφάσεις του ΣτΕ για το συγκεκριμένο έργο.