Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο νομό Λασιθίου ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Καραθανασόπουλος Νίκος και Κομνηνάκα Μαρία με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο, αναφέρονται τα εξής:
«Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ), σχεδιάζει την εγκατάσταση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και στον νομό Λασιθίου. Ο αντιλαϊκός σχεδιασμός ξεκινά από το οικόπεδο «Κρήτη 1», στην περιοχή του Αθερινόλακκου απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου του μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου, που μάλιστα είναι υποψήφιος προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο συνολικός σχεδιασμός εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) και αποτελεί μια ακόμα επιδότηση της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της Ε.Ε., για την στήριξη της υλοποίησης των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Επενδύσεις, που ο λαός πληρώνει ξανά και ξανά, στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» και της «απελευθέρωσης» της, με το ρεύμα να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.
Το συνολικό σχέδιο, προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4GW, ενώ για την περιοχή της Σητείας προβλέπει την εγκατάσταση 39 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 590 ΜW.
Είναι πρόκληση ότι ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στις αρχές του Ιουλίου, με ομόφωνη γνωμοδότησή του, «για λόγους προστασίας των μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Κάτω Ζάκρο, όπως και για το θαλάσσιο τμήμα ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος που βρίσκεται σε εγγύτητα με τη νησίδα Σπιναλόγκα, επισημαίνοντας ότι τα υπεράκτια πάρκα βρίσκονται «σε άμεση οπτική επαφή» και «σε εγγύτητα» με «κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία», στη συνέχεια άλλαξε την απόφασή του.
Έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας, που είχε υποβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας επαναξιολόγηση της αρχικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανάβοντας το πράσινο φως στη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων απέναντι στον αρχαιολογικό χώρο του μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου. Η δικαιολογία ότι οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες δεν θα βρίσκονται σε οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, αγνοεί πλήρως την αλλοίωση του τοπίου και την οπτική όχληση που θα προκληθούν από την εγκατάσταση των ΥΑΠ, με τεράστιες ανεμογεννήτριες με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεγέθους και επιπτώσεων (π.χ. οπτική όχληση, θόρυβος, ηλεκτρομαγνητικά κύματα κλπ).
Από τον αρχικό σχεδιασμό «γλίτωσε» η Σπιναλόγκα, προφανώς επειδή δεν θεωρήθηκε «αναπτυξιακό» για τους μεγάλους ομίλους του τουρισμού να γεμίσει ανεμογεννήτριες η τουριστική περιοχή με τα πολυτελή ξενοδοχεία πέριξ της Ελούντας και όχι για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
Αγνοείται, επίσης, πλήρως, η ομόφωνη γνωμοδότηση του Δημοτικού του Συμβουλίου Σητείας που γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και διαπιστώνει ότι «η απόφαση του ΚΑΣ δεν διαφοροποιεί σε τίποτα τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθότι στα γενικά κριτήρια αξιολόγησης περιοχών για αποφυγή χωροθέτησης και εγκατάστασης ΥΑΠ είναι η μη συναίνεση αρμόδιων φορέων, καθώς και η απόσταση από περιοχές γεωπάρκων, ενάλιες αρχαιότητες, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA, περιοχές βιοποικιλότητας, ζώνες ιδικού ενδιαφέροντος, αεροδρόμια, κ.α.»
Η εγκατάσταση Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στο οικόπεδο «Κρήτη 1» ανοικτά της Σητείας έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και η ΣΜΠΕ αγνοεί, προκλητικά, τις πρωτοβουλίες και τις αντιδράσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο μαζικών φορέων ενάντια στις εξελίξεις της περιοχής του Λασιθίου, που μετατρέπεται σε επίγειο και θαλάσσιο πάρκο ανεμογεννητριών, με βάση τους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας τους, σε βάρος των κατοίκων, της παραγωγικής δραστηριότητας (μικρομεσαίοι αγρότες, μελισσοκόμοι, ψαράδες, κτλ), σε βάρος του περιβάλλοντος, περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος.
Επιπλέον η ΣΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψη ότι από τη λειτουργία των ΥΑΠ ενδέχεται να χαθούν θέσεις εργασίας από απαγόρευση ή μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Όσον αφορά την περιοχή στην οποία αναφερόμαστε βόρεια του Αθερινόλακκου (ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1), βρίσκεται ο λεγόμενος «ρωσικός πάγκος», μια σχετική επίπεδη περιοχή, όπου ασκείται έντονη αλιευτική δραστηριότητα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την επίθεση στη ζωή και τις ανάγκες του λαού. Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη και η θάλασσα μετατρέπεται άναρχα σ’ ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως η προώθηση ΑΠΕ, δεν έχει περιβαλλοντικό ή ενεργειακό χαρακτήρα, αλλά οικονομικό. Είναι κομμάτι της πολιτικής της Ε.Ε. -άρχουσας τάξης για την πράσινη μετάβαση, που στηρίζεται απ’ όλα τα κόμματα, και γίνεται για να βρεθεί κερδοφόρα διέξοδος για τα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων, που επιδοτούνται από τα λεφτά του λαού για την υλοποίηση των επενδύσεων τους και πουλούν πανάκριβα το ενεργειακό προϊόν τους. Η πορεία αυτή δεν υπολογίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων, και των λαϊκών καταναλωτών που θα πληρώνουν ακόμα ακριβότερη την ηλεκτρική ενέργεια.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον νομό Λασιθίου. Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
– Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους, παράδοση που έχει μοναδικό κριτήριο το κέρδος και έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για τον λαό, με αύξηση του κόστους ενέργειας και νέες περιβαλλοντικές και ιστορικές καταστροφές.
– Την άμεση παροχή φθηνού επαρκούς ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά λαϊκά στρώματα, όπως την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη χωρίς επιβολή τέλους CO2, την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν τους λαϊκούς καταναλωτές».