Πολιτική

Σκυλοκαβγάς Βενιζέλου- Αβραμόπουλου για το αμερικανικό «χάδι».

 Θα είχε πλάκα ο σκυλοκαβγάς του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό άμυνας (και  νυν επίτροπο για το μεταναστευτικό στην ΕΕ) Δ. Αβραμόπουλο αν το θέμα του δεν είχε να κάνει με μείζονες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και μάλιστα με επιλογές οι οποίες εμπλέκουν τη χώρα σε έναν πόλεμο.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, κατ αρχήν θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως αυτό που γίνεται στη Μέση Ανατολή με τους δυτικούς οι οποίοι βομβαρδίζουν τους ισλαμιστές (που οι ίδιοι προηγουμένως είχαν εξοπλίσει) του Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ, είναι πόλεμος.

 Είναι ένας περίεργος πόλεμος σε μια περιοχή όπου με έμμεσο τρόπο:

  • Πολεμούν το Ιράν εναντίον της Σ. Αραβίας
  • Πολεμούν οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας
  • Πολεμούν η Τουρκία εναντίον της Συρίας
  • Πολεμούν οι Σιίτες εναντίον των Σουνιτών

 Σε αυτόν τον ασύμμετρο περίεργο πόλεμο με τους χιλιάδες νεκρούς και τα ακαθόριστα μέτωπα, σ αυτόν τον πόλεμο που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα κρατήσει χρόνια, σ αυτόν τον πόλεμο που εχθροί σύμμαχοι και φίλοι μπλέκονται και γίνονται μαλλιά κουβάρια οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, υπακούοντας προφανώς σε εντολές υψηλών προστατών της.

 Έτσι, ο κύριος Αβραμόπουλος, ο υπουργός άμυνας της χώρας έχει συμφωνήσει να προσφέρει στους αμερικανούς:

  • Αεροδρόμια για τη χρήση Μη Επανδρωμένων Βομβαρδιστικών (drones)
  • Αεροδρόμιο (εκτός από της Σούδας) για πτήσεις συμμαχικών (δηλαδή αμερικανικών) μαχητικών
  • Κάθε είδους διευκόλυνση για τη διεξαγωγή της μακράς διάρκειας αμερικανικής σταυροφορίας στη Μέση Ανατολή

 Ανάλογα εξυπηρετικός προς τους αμερικανούς προστάτες θέλησε να εμφανιστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Και κατά την 10ήμερη παραμονή του στη Ν. Υόρκη (για να πάρει μέρος στη ΓΣ του ΟΗΕ) έσπευσε να ανταποκριθεί στο αμερικανικό νεύμα περί της ελληνικής συνεισφοράς στην εκστρατεία. Και αυτό που σκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να προσφέρει κάτι από τα περισσευούμενα όπλα με τα οποία οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να εξοπλίσουν τους Κούρδους που χρησιμοποιούν ως στρατό  για να καταλάβουν το έδαφος που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν από αέρος. Όχι ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ντουφέκια για να δώσουν στον  κουρδικό… στρατό τους. Αυτό που οι Αμερικανοί θέλουν και τους το πρόσφερε ο Βενιζέλος είναι η δημόσια τοποθέτηση/ δήλωση της συμμετοχής της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, δηλώνοντας εμπράκτως με ποιον είσαι, μπαίνεις στον πόλεμο…

Θα περίμενε κανείς  μια τέτοια δήλωση/ τοποθέτηση να αποτελούσε το αντικείμενο ενδελεχούς συζήτησης στην κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Μια επιλογή πλευρά σε έναν πόλεμο – ότι πόλεμος κι αν ατός είναι- αποτελεί κρίσιμη και κοστολογημένη επιλογή.  Αυτά, όμως, γίνονται  σε χώρες, όχι σε μπανανίες..

Στην ελληνική μπανανία αυτό που γίνεται είναι ο σκυλοκαβγάς μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού άμυνας για το ποιος θα πάρει τα εύσημα από τον αμερικανό προστάτη.

 Έτσι λοιπόν  το ρεπορτάζ  του  onalert λέει ότι :

«“έπεσαν” από τα σύννεφα στο ΓΕΕΘΑ μόλις άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακοινώνει ότι κατόπιν εισηγήσεως του ΓΕΕΘΑ θα στείλουμε πυρομαχικά στους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές. Έκπληξη αλλά και οργή μεταδίδεται  και από στρατιωτικές πηγές. Κι αυτό γιατί όπως λένε στο Onalert “η μοναδική επαφή που έγινε από το ΥΠΕΞ με το ΓΕΕΘΑ ,ήταν για να ερωτηθούμε αν μπορούμε να διαθέσουμε πυρομαχικά που έχουν κατασχεθεί. Η απάντηση ήταν θετική με την κατηγορηματική επισήμανση ότι αυτά θα διατεθούν μόνο σε κάποιο διεθνή οργανισμό.Πουθενά αλλού. Και μετά ακούσαμε την ανακοίνωση”! Από την άλλη πλευρά ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα, για να δούμε τι έχει τελικά συμβεί. Ήταν πρωτοβουλία του κ.Βενιζέλου; Χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν; Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι τα πυρομαχικά ακόμη και μετά από τις δηλώσεις Βενιζέλου θα διατεθούν όχι απ΄ ευθείας στους Κούρδους» .

 Συμπέρασμα;  οι πολιτικοί που (επί της ουσίας) συγκυβερνούν  τη  χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα  όσο (και για να) παραμένουν στην εξουσία, είναι διατεθειμένοι  να επεκτείνουν την καταστροφή που έχουν προκαλέσει και πέρα του οικονομικού επιπέδου…

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ο Δημήτρης Μηλάκας είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Ποντίκι.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend