Διεθνή

Και όμως, είναι δολοφονία! Μιλούν για 900 νεκρούς ανοιχτά της Σικελίας!

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία και βυθίστηκε χθες στο Κανάλι της Σικελίας, με αποτέλεσμα να πνιγούν οι περισσότεροι απ΄ αυτούς. Σύμφωνα με μαρτυρία επιζήσαντα, στο σκάφος είχαν επιβιβασθεί πάνω από 900 άτομα, εκ των οποίων πολλοί είχαν κλειδωθεί από τους δουλέμπορους στα αμπάρια.

Αυτή η νέα τραγωδία έρχεται να επιβεβαιώσει τις τεράστιες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία από τη μια πλευρά συμμετέχει σε όλες τις επεμβάσεις είτε στη Βόρεια Αφρική, είτε στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δημιουργώντας τα κύματα των μεταναστών και προσφύγων και στη συνέχεια «βυθίζει» τις όποιες ελπίδες τους για μια ανάσα ζωής, με την αντιμεταναστευτική πολιτική της. Τα ίδια τα γεγονότα, η ίδια η εφιαλτική πραγματικότητα, επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής των «εταίρων» για τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου. Αυτό που συμβαίνει καθημερινά στη Μεσόγειο με το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων είναι δολοφονία! Και ο δολοφόνος έχει ονοματεπώνυμο: Ευρωπαϊκή Ενωση! 

«Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες, «βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, έχοντας ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο 24 σορούς, ενώ ο αριθμός των διασωθέντων είναι 28.

Οι ιταλικές Αρχές, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον πραγματικό αριθμό όσων επέβαιναν στο σκάφος. Περιορίζονται μόνο στο ότι το σκάφος είχε χωρητικότητα εκατοντάδων ατόμων -και κατ’ επέκταση, καθώς κατά κανόνα στα πλοία αυτά οι διακινητές στοιβάζουν όσους περισσότερους μπορούν, ακόμη και οι πολλές εκατοντάδες δεν προξενούν έκπληξη.

Μαρτυρία- σοκ 

Νέα μαρτυρία από επιζώντα, σύμφωνα με την εισαγγελία της Κατάνια, υποστηρίζει πως πάνω στο σκάφος βρίσκονταν 950 άτομα -αντί για 700 που αρχικά αναφερόταν- και ότι περίπου 300 είχαν κλειδωθεί στο αμπάρι.

Σύμφωνα την ίδια μαρτυρία, περίπου 50 παιδιά ήταν πάνω στο πλοίο και περίπου 200 γυναίκες. Ο επιζών, ένας άνδρας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, έδωσε την μαρτυρία από νοσοκομείο στην Κατάνια, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της πόλης Τζοβάνι Σάλβι.

Το να είχαν κλειδωθεί εκατοντάδες στο αμπάρι θα εξηγούσε, όπως αναφέρει ο στρατηγός Αντονίνο Ιράσο της ιταλικής Συνοριοφυλακής, τον μέχρι στιγμής σχετικά μικρό συνολικό αριθμό διασωθέντων και σορών.

Η νέα τραγωδία, λίγες μέρες μετά την προηγούμενη κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 400 μετανάστες που ακολουθούσαν το ίδιο δρομολόγιο και το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε λίγα μίλια έξω από τις ακτές της Ιταλίας.

Κροκοδείλια δάκρυα 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει πια το μέτρημα των ναυαγίων με μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και η πρόσφατη τραγωδία αναδεικνύει με το δραματικότερο τρόπο την ευθύνη της για το συνεχιζόμενο έγκλημα. 

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς επικρίνει την αδράνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και λέει, ενώ οι Βρυξέλλες εξετάζουν Σύνοδο για το ζήτημα, πως απαιτείται συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική. Την ίδια ώρα στη Ρώμη, το νέο δράμα δίνει τροφή στην ξενοφοβική Λέγκα, που προτείνει… ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.

Οι φωνές από τις Βρυξέλλες είναι ηχηρές, αλλά δείχνουν πως η ΕΕ κοιτάζει απεγνωσμένα την κατάσταση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως εξετάζεται η διενέργεια Συνόδου για το πρόβλημα, όπως είχε ζητήσει ο ιταλός πρωθυπουργός.

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών 

To ζήτημα έχει μπει εκτάκτως στο τραπέζι των ΥΠΕΞ των «28», που συναντώνται σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς είπε πως, παρά τις τόσες τραγωδίες, στην πολιτική «δεν κινείται τίποτε». Για αυτήν την αδράνεια, είπε, «δεν ευθύνεται η ΕΕ αλλά η απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όχι όλων αλλά ορισμένων».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε προορισμός μεταναστών και χρειαζόμαστε μία μεταναστευτική πολιτική νόμιμη και συντεταγμένη» είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Ως συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί συμφωνία με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη -η οποία μαστίζεται από εσωτερικό χάος- ώστε να αποτρέπονται τα ταξίδια θανάτου με παράλληλη καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Για να αντιμετωπιστεί δε το πρόβλημα στη ρίζα του, είπε, απαιτείται να διατεθούν μέσα στα κράτη της Αφρικής ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που οδηγεί σε αυτή την απεγνωσμένη αναζήτηση διεξόδου προς την Ευρώπη.

Η επιχείρηση Mare Nostrum για επιτήρηση των νερών της Μεσογείου και εντοπισμό σκαφών με μετανάστες είχε κλείσει πέρυσι και την έχει διαδεχθεί ο «Τρίτων».

Ολάντ: Περισσότερη καταστολή…

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε, το βράδυ της Κυριακής, πως η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη δραστηριότητά της για διάσωση και αποτροπή ναυαγίων, και προς αυτό χρειάζονται «περισσότερα σκάφη, περισσότερες υπερπτήσεις και πολύ εντονότερη μάχη εναντίον της διακίνησης».

«Περισσότερες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μεταναστευτικό» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, καλώντας σε επέκταση της επιχείρησης «Τρίτων».

Από το Βερολίνο, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα προσφύγων και μεταναστών Αϊντάν Οζογούζ είπε πως «ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύουμε πως η ακύρωση της Mare Nostrum θα απέτρεπε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια».

Λέγκα: Ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης!   

Ενώ οι ιταλικές επιχειρήσεις στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζονται, στη Ρώμη η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως. Στην πολιτική σκηνή της ίδιας της Ιταλίας, που έχει δει τα ανοικτά των νότιων ακτών της να μετατρέπονται σε υγρό νεκροταφείο, η απόγνωση συμπληρώνεται με πολιτική αντιπαράθεση στην οποία προσπαθεί να κυριαρχήσει η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά.

Ο 42χρονος Σαλβίνι έχει ανέβει στην ηγεσία της Λέγκας από το τέλος του 2013 και, με το στρατόπεδο της παραδοσιακής ιταλικής δεξιάς να βρίσκεται σε άσχημη συγκυρία, έχει δει την Λέγκα να εμφανίζεται τρίτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις (μπροστά και από τον Μπερλουσκόνι).

Με φόντο το νέο ναυάγιο, ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι να κατακτήσει τη θέση εκείνου που θα καθορίσει τους όρους της δημόσιας συζήτησης για το μεταναστευτικό: Ο ιταλός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών, είπε, «έχουν άλλους 700 νεκρούς στη συνείδησή τους».

Η ευθύνη, είπε, είναι δική τους αλλά και της ΕΕ «που δεν κάνει τίποτε για να μπλοκάρει την αναχώρηση των προσφύγων». Επιτέθηκε δε στον πρωθυπουργό Ρέντσι αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι (προσφιλής του στόχος η δεύτερη), χαρακτηρίζοντάς τους «καλούς ψευτο-σαμαρίτες» και μιλώντας για «υποκρισία».

Τι πρότεινε ο Σαλβίνι; Ναυτικό αποκλεισμό των λιβυκών ακτών από διεθνείς δυνάμεις.

Ο ιταλός πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηρίζοντας δημαγωγικές τις αναφορές του Σαλβίνι και τον ίδιο ανεπαρκή. O δε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Λορέντσο Γκερίνι είπε, αναφερόμενος στον Σαλβίνι, πως «προκαλούν ναυτία τα τσακάλια που καιροσκοπούν σε ζωντανή σύνδεση».

Τρεις νεκροί στη Ρόδο

Τρεις άνθρωποι -ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί- ανασύρθηκαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, όπου το πρωί της Δευτέρας βυθίστηκε σκάφος με δεκάδες μετανάστες.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10 το πρωί, στην παραλία Ζέφυρος, όταν το ιστιοφόρο προσάραξε σε βράχια και μέσα σε λίγα λεπτά βούλιαξε.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πολλοί μετανάστες έπεσαν στη θάλλασα για να βγουν στη στεριά και από αυτούς έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 83 άτομα, εκ των οποίων 57 έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και 23 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία.

Στην περιοχή βρίσκονται διασώστες του ΕΚΑΒ, αλλά και δυνάμεις της Αστυνομίες και του Λιμενικού. Σε επιφυλακή είναι το νοσοκομείο Ρόδου.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend