Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σήμερα στο Κίεβο η Σύνοδος ΕΕ – Ουκρανίας

Στο Κίεβο βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για να συμμετάσχει στη σημερινή Σύνοδο ΕΕ –..

Στο Κίεβο βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για να συμμετάσχει στη σημερινή Σύνοδο ΕΕ – Ουκρανίας, ενώ ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται καθώς οι ΝΑΤΟικοί στέλνουν τεθωρακισμένα και μεθοδεύουν την αποστολή μαχητικών αεροπλάνων και η Ρωσία ενισχύει τις επιχειρήσεις της στο Ντονμπάς και απειλεί ότι η στρατιωτική της επιχείρηση θα επεκτείνεται προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Είμαστε εδώ μαζί, για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», δήλωσε η Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μακροοικονομική και την ανθρωπιστική βοήθεια, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ πλησιάζει τα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πια ο κύριος πάροχος στρατιωτικής εκπαίδευσης για το ουκρανικό προσωπικό, μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ σε Πολωνία και Γερμανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, όπως και ότι θα δημιουργηθεί στη Χάγη ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη ρωσικών εγκλημάτων.

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού με άρματα και μαχητικά αεροπλάνα επισημαίνει και ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, Ρ. Στεφαντσούκ, από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στη «Le Monde» ο Στεφαντσούκ υπογραμμίζει ότι «η ικανότητα του ουκρανικού στρατού είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία «να είναι συνεπής» και «να παράσχει κι εκείνη» βαριά άρματα μάχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμενόταν να συζητήσει με τον Μακρόν το ενδεχόμενο παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών και άλλων σύγχρονων επιθετικών όπλων. Κάλεσε δε τα κράτη του ΝΑΤΟ να μη φοβούνται «μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτή συμβαίνει ήδη. Και είναι η Ουκρανία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για εσάς (…) υπερασπιζόμενη ολόκληρο τον κόσμο»

Σχετικά θέματα

Απόψεις